Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

A börtönművészet

 Börtönművészet – első pillanatra furcsának találja az ember. „Ilyen is van, börtönművészet” – gondolja magában, de azután lassan-lassan megbarátkozik a gondolattal és rájön, hogy a börtön – nem mindig összeférhetetlen dolog a művészet fogalmával.


A művészet, az emberiség e legcsodálatosabb ajándéka, amelynek nyomait már az őskorban, a barlanglakók és a cölöpépítmények lakói között is fellelhetjük, mint szerény virág, a sivár börtönfalak tövében is megél, kihajt és gyümölcsöket hoz. Igaz ugyan, hogy ez a termés rendesen korcs és többnyire magán viseli a börtön légkörének jellegzetességeit, de tagadhatatlan az is, hogy a nagy művészei egyéniségek a börtöncellákban is remekműveket alkottak, sőt már arra is volt többször példa, hogy a művészi alkotási ösztönt egyesekből éppen a fogház vigasztalansága váltotta ki.


A börtönbüntetés lassan múló, olykor végtelen hosszúnak tűnő napjai, az unalom, a külvilági dolgokkal való kapcsolat hiánya, kelti fel a börtön lakóiban az alkotás vágyát. A börtön művésze nem válogatós az anyagban, amelyet megmunkál. Egy cserép, vagy vasdarabka segítségével feliratokkal, rajzokkal vési tele a cella falát. Ha egy-egy papirdarabka és kréta vagy irón kerül a birtokába, akkor minden cseppnyi helyet gazdaságosan kihasználva egyész rajzsorozatokat készít. A ragadós, nyúlós komiszkenyér bele a legkitünőbb mintázóanyagot szolgáltatja, amelyből sokszor csodálatos türelemmel és bámulatos fantáziával érdekes szobrok készülnek.

 

Ahol többen vannak egy cellában, ott a fogolytársak teste, bőrfelülete a legnépszerűbb börtönművészetnek, a tetoválásnak az anyaga. Egy tű és egy ki korom is megteszi és e primitív eszközök segítségével sok-sok ezernyi tűszúrás nyomán képek alakulnak, amelyek letörölhetetlen emlékei maradnak a börtönben töltött időknek. A börtönlakók között olyan általános a rendőrségek figyelme régen a dolog felé fordult és ma már a nevezetesebb bűnözők testét díszitő tetoválásokról, amelyek szinte a börtönben töltött idő hosszúságával egyenes arányban szaporodnak, pontos kimutatást vezetnek és igen gyakran éppen ezek a tetoválások vezettek nyomra, vagy tették lehetővé az igazi bűnös letartóztatását.

Az irodalom művelése is gyakori, különösen az iskolázottabb börtönlakók között. Neves írók, akik a hatóságokkal és törvényekkel való összeütközésük következtében börtön, vagy fogházbüntetést szenvednek el, sokszor a börtönben alkották meg, vagy legalább is ott született meg életük főművének alapeszméje. Ismeretes, hogy Wilde Oszkár világhírű angol író, a readingi fogházban töltött büntetéséről irta legszebb művét – a „Readingi fegyház balladája” – címen.


A magyarországi fegyházak közül a szamosújvári dicsekedhetett azzal, hogy a falai között bontogatta először szárnyait az ezermester Finta szobrásztehetsége. A modern szellemben igazgatott börtönintézetek, szakítva a múlt hagyományaival, már nem üldözik drákói szigorral a foglyok ilyennemű foglalkozásait, sőt a humánus és műértő vezetők, ahol igazi tehetség felbukkanását sejtik, tőlük telhetőleg még elő is segítik, hogy a küzködő, szenvedő lélek fejlődését és ezzel együtt esetleges gyökeres megváltozását, javulását helyes irányba tereljék.


Természetes, hogy a börtönművészetek átlag művelői, többnyire a magasztostól messze eső témákat választanak. Érthető dolog, hogy elsősorban a börtönéletből vett keserves és humoros jelenetek egyaránt foglalkoztatják fantáziájukat. Vannak olyanok, akiket a reájuk várakozó halálbüntetés borzalmai foglalkoztatnak és ihletnek meg. Igen gyakori az is, különösen az olyan bűnösök között, akik tettüket megbánták és javulást fogadtak meg, hogy vallásos témakörökből veszik művészetük tárgyát. A tetovált képek nagyrésze is biblikus jeleneteket ábrázol.


Nagy szerepet játszanak a foglyok alkotásai között az olyan dolgok, amelytől a börtön szigora elzárja őket, amelyek után azonban csak annál erősebb vágyódás él lelkükben. A nő, a szerelem jelvényei, erős dohányosoknál a pipa és egyéb dohányzó szerszámok, az alkoholistáknál pedig az ivás szenvedélyével összefüggő dolgok a legkedveltebbek. Leggyakoribb díszítőmotivum a nyíllal átütött szív, amelyben a tetovált monogarmját és születési évszámát is belepontozzák.


Igen érdekes megállapítása a börtönművészet dolgaival foglalkozó kutatásnak, amelyből egyben az egyes művészetekre egyébként is jellemző következetéseket vonhatunk le, az hogy míg a férfirabok között igen gyakori jelenség a művészetekkel, illetőleg a rajzolással, mintázással és hasonló dolgokkal foglalkozó bűnös, addig a női foglyok közül a hímzési munkákon kívül alig akad valami, amik érdeklődést keltene, vagy amelynek űzését a börtönben természetszerűleg előálló nehézségek ellenére is megkísérelnék.


A börtönművészet – bármily szokatlannak és hihetetlennek is lássék első pillanatra a dolog – valóban létezik, sőt egészen bizonyos, hogy a jövő társadalmában, ha egyáltalában lesz a börtönhöz hasonló intézmény, úgy a művészeteknek nagy szerep fog jutni, hogy nagy lelki átváltozást gyakorló, megnemesítő hatásukat a törvénnyel összeütközésbe került bűnösökön is gyakorolják és azokat a társadalom hasznos tagjaivá megtéríteni segítsenek.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karikatúrák a fogházak sovány hetiétlapjára Fogházpletyka. A börtönlakóinak rettenetes pletykálkodásra való szenvedélyét gúnyolja jellegzetes rajzban a karikatúrista Tetovált kép, amely a keresztrefeszítést ábrázolja Egy halálraítélt víziói, amelyet egy német fegyintézetben vetett papírra. Felül idézet Faustbó:. Az emberiség minden kínja engem gyötör -és borzalommal tölt el A tigris és a kígyó. Kis plasztika. Színesre festett komiszkenyérből mintázta egy életfogytiglani börtönre ítélt rab
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pápa és a háboru A pápa és a háboru
A szentatyát mélyen lesulytotta a háboru ujabb bonyodalma. V. Benedek...
Vallomás - Rákosi jenő Vallomás - Rákosi jenő
Eltünődve Mikszáth Kálmán jubileumán, érzem, hogy két lélek lakik és...
Rembrandtról Rembrandtról
A titokzat, mely Rembrandt művészetében Rembrandtot, az embert,...
Szabad a jó filmet agyonhallgatni? Szabad a jó filmet agyonhallgatni?
A mozifrontról nincs örvendetes hadijelentés. Ez az a csend, amelynek...
Schöpflin Aladár -   Az élet arca Schöpflin Aladár - Az élet arca
Különös világ e könyvnek a világa. Csupa olyan emberek, akik a vidék...
Orosz nők a vörös hadseregben Orosz nők a vörös hadseregben
A magyar proletárvédő vörös hadseregben orosz nők is küzdenek....
Wintner nyerte meg a szezonnyitó gyorskorcsolyázó versenyt Wintner nyerte meg a szezonnyitó gyorskorcsolyázó versenyt
A városligeti jégpályán vasárnap reggel rendezték meg a szezon első...
A port-arturi orosz hajóhad kitörése A port-arturi orosz hajóhad kitörése
Augusztus 10-ikén reggel 6 órakor az orosz hajóhad kitört...
Saint Louis Saint Louis
A sportvilág érdeklődése lassankint Amerika felé fordul. Mi lesz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98