Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

A szegények iskolája

Márai Sándor új könyve - Pantheon

"Abból indulva ki, hogy a szegénység mint valamilyen járvány, vagy mint egy középkori rögeszme, elképzelhetetlenül elterjedt korunkban, s az általános, iparszerű és hatóságilag engedélyezett koldusság mellett újabb és újabb osztályokat is bűzkörébe vonz, sürgős szükségét látom egy kézikönyvnek, mely a meglepett, orvul megtámadott s a szegénység kazamatáiba hurcolt újszegényeket, akik változott helyzetükben, első elképedésükben éppen oly kevéssé tudnak értelmesen és izlésesen viselkedni, mint például az új gazdagok, kitanítsa új állapotok igazi mivoltára s az életöröm lehetőségeire, melyek, mondjuk, egy kazamatán belül rendelkezésre állanak."

Ez természetesen nem értendő szó szerint, ahogy mondva van. Elég ezt az idézetet a könyv előszavából elolvasni, hogy az ember nyilván lássa: itt az író nem egészen azt mondja, amit gondol, sőt sokszor vigyázni kell, nem az ellenkezőjét mondja-e annak, amit gondol. Az író gondolata valahol a szavakon túl, mögöttük, felettük vagy alattuk van.

 

Mikor például arról beszél - s főkép arról beszél, hogy a szegénység mikép tehető elviselhetővé, akkor erre olyan tanácsokat ad, amelyekből kiderül, hogy a szegénységet elviselhetetlen állapotnak tartja. Amikor pedig a szegénység kritikáját adja, a vágás kancsal szemmel van irányítva: nem a szegénységet találja, hanem azt a világot, amelyben a szegénység nemcsak van, hanem csaknem általános törvén, amely alól csak egy csekély kisebbség tudja kivonni magát, azt a világot, amely tenyészti és felvirágoztatja a szegénységet.

 

Ezért nem is elsősorban az a fontos, amit mond, hanem ahogyan mondja. Fontos az attitude, amelyben témájával szemben áll és még inkább a hang, ahogy beszél róla. Ez a tiszta irónia. S ez az irónia a kis könyv valóságos tartalma. Ritkán olvasni könyvet, melynek tartalmát ilyen mértékben a hangja teszi.

Az író íráskészsége, kétségtelen stílusművészete abban áll, ahogy ezt a hangot egyetlen kisiklás nélkül végigviszi. Valahányszor szükséges, mindig megadja a jelzéseket, hogy nem veendő szó szerint az, amit mond, de mindig csak a hang nagyon finom, alig észrevehető modulációjával, a komoly elmélkedés hangjának egészen diszkrét utánzásával, a szólásmód és a mondanivaló közötti különbség éreztetésével.

 

A dialektika eszközei bőven és könnyen állnak rendelkezésre, ötletről-öltletre halad zökkenő nélkül s hibátlan érzékkel az írás belső formája iránt minden ötletét pontosan olyan értékben használja ki, mint amennyit megér.

Márai művészete első sorban formai jellegű s ezt a könyvét egy formai gondolat szülte. Szeszélyből született könyvnek tünik fel első pillanatra, de ez csak forma dolga, valójában komoly magva van: támadás az élet mai berendezése ellen. Költői, de nem elkésett ivadéka Swift Modest Proposal című írásának, amely sokkal borzalmasabb eszközöket ajánlott a maga kora szegényeinek érdekében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Visszatért periodikus üstökösök Visszatért periodikus üstökösök
A folyó évre esedékes visszatérő üstökösök közül (lásd Uránia jelen...
Churchill élesen támadta a francia kormányt Churchill élesen támadta a francia kormányt
Az angol rádió jelentése szerint Churchill miniszterelnök a...
Holtpontra jutott a politikai válság Holtpontra jutott a politikai válság
A kormányzó pártszövetség megalakulása óta nyilvánvaló volt, hogy a...
Widia Widia
A legkeményebb fém, amely kétszer olyan drága, mint az arany. A...
Szigonyágyu Szigonyágyu
A modern bálnavadász-hajókon már nem kézzel hajítják a szigonyt,...
Egy koronás villamosutazás Egy koronás villamosutazás
Hétfőn reggelen uj bánatra ébredhetünk. A villamos vasuti jegy ára...
Az új norvég király Az új norvég király
A norvég nemzet tudvalevőleg Károly dán herczeget, a dán király...
A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón
Két válogatóversenyt tervezett a Tornaszövetség a március 30-i...
Labdarugó sportunk 1906-ban Labdarugó sportunk 1906-ban
Az idén lépett életbe a M.L.Sz. ama intézkedése, hogy a bajnoki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98