Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

Hungária – Ferencváros 1:0 (1:0)

A Hungária megütötte a „főnyereményt” – 1:0-ra legyőzte a Ferencvárost

 

Már a déli órákban megindul a vándorlás az üllői úti sporttelep fel. A pálya bejáratánál Weiss István igazgató mondja:
Az éjjel már arra gondoltunk, hogy elhalasztjuk a meccset. Kíméletlenül és szünet nélkül zuhogott az eső. A pálya jól alá van csatornázva, de ennyi esőt mégsem bírt volna ki. Hajnalban azonban elállott az eső és a pályának most egészen jó a talaja…

Egymás után jönnek a nézők. A tribünök egyelőre még ásítanak az ürességtől, de a bejáratoknál megkezdődött az emberek özönlése. A derby mégis csak - örökderby. Hiába van a Hungária az utolsó előtti helyen és a Ferencváros az elsőn, kettőjük küzdelme mindig bizonytalan volt. És a bizonytalanság, régi FTC-MTK tradíciók varázsa erre a komor őszi délutánra visszavarázsolta a régi nagy csaták izgalmait.

Kezdődik a meccs. A Hungária indul támadásra, de Moóré elveszi a labdát Turaitól és máris megindul a ferencvárosi csatárgépezet. Egymásnak adogatják a labdát, de Táncost szerelik. Mindjárt utána Sárosi Toldihoz továbbít, aki húsz méterről akar bombázni, de a labda messze a kapu mellett süvít el. Támad a Fradi. Toldi egymásután kétszer messziről bombáz – sikertelenül. Kis szereli Takácsot. Négyperces ferencvárosi ostrom…

Az 5-ik percben Kis szerel, előre adja a labdát, amelyet Kalmár elfog és Lyka mellett erősen előre rúgja. Titkos rohan a labdára… Nincs akadály. Csak Háda áll a kapuban, de hirtelen kifut, ekkor már késő és Titkos 16 méterről megvágja a labdát, amely gurul-gurul és a Hungária közönsége egyszer csak örömujjongásban tör ki: a labda a baloldali kapufáról bepattan a hálóba.

Góóóóól! – kilátják a kék-fehérek, a játékosok összecsókolják Titkost. A Hungária vezet 1:0-ra… A ferencvárosi tábor viszont nyugodt. Az egyik drukker fölényesen magyarázza a tribünön:
Erre a mázlis gólra ötöt fog kapni a Hungária…

A Ferencváros folytatja a támadást. Toldi is folytatja a kapu mellé való lövést. Kemény szépen megy előre, aztán beadja a labdát, de Sárositól Mándi elveszt. Moóré újra a csatárokat küldi előre, de Toldi mellé lő.

Most Sebesnél a labda és máris Kalmár, meg Turai mennek előre. Már ekkor látni a helyzetet: a ferencvárosi csatársor kombinálta támadásait életre-halálra meg akarja akasztani a Hungária védelem, amint pedig előrejut a labda, munkába lép a Hungária-csatársor és mindjárt veszélyes lesz a helyzet, mert a Ferencváros védelme sokszor meginog…

Hiányzik Korányi. A Hungária emiatt többször jut szóhoz és a huszadik percben Titkos lefutásából majdnem megint gól lesz. A kis Hoffmann tisztázza a helyzetet. Egymásután két Hungária-támadás lesállása akad meg. Ismét erőteljes ferencvárosi ostrom indul meg, Sárosit kézzel-lábbal szerelik.

Takács sikertelen akciója után fellöki Kist. Bekiabálják hozzá: „Oroszlán”. A ferencvárosi bombák a kapu mellett süvítenek el, vagy pedig Ujvári kapus kaparintja el a labdát. Mintha a levegőben lógna a Ferencváros kiegyenlítő gólja, állandóan támadnak, a Hungária védekezik.

Sebes egymásután háromszor kapus módjára kézzel fogja el a labdát. Ezért a sportszerűtlenségért bírói megintésben részesül. Egy pillanatra felszabadul a Hungária-kapu az ostrom alól és akkor Cseh végig driblizi a félpályát. Zúg a Hungária-tömeg. Az utolsó pillanatban Hoffmann elveszi a labdát Csehtől.

Sárosi és Toldi adogatják egymásnak a labdát, amelyet azután Keményhez továbbítanak. A fiatal balszélső nagy erővel lő és a labda a kapufáról pattan vissza. Mindjárt utána Táncos lövi kapu fölé a labdát azután Moóré huszonöt méterről küldött bombája pattan vissza a kapufáról. Nincs gól.

 


Ahogy felszabadult a Hungária a védekezésből, máris veszélyt jelent a ferencvárosi kapura. Újból Titkos rohan előre és a labdát a kapu oldalába vágja – kívülről. Pár perc múlva Sebes messziről fölé lő. Azután megint a Ferencváros támad. Akció akció után, lövés lövés után.

A labda ide-oda cikázik a Hungária kapuja előtt, emberről-emberre, kapufáról-kapufára, míg végül Ujvári zsákmánya lesz a labda. Mind a két csapat játékosai idegesek. Sebes remeg az izgalomtól, Sárosi pedig indiszponált.

Második félidő: verduni ostrom…


A szünetben a Hungária közönsége örül, a ferencvárosi tábor pedig még mindig bízik. Most jövünk mi – mondogatják. De a szemükben már ott ül az aggodalom. Hátha mégsem…

És a második félidőben megkezdődik a Ferencváros szakadatlan ostroma. Minden hiába. Az ostrom verduni ostrom marad. Szárazföldi torpedóként süvítenek a Ferencváros bombái a Hungária kapuja felé. Attak attakot követ.

 

Toldi, a Ferencváros negyvenkettes ágyúja minden helyzetből bombáz. Aztán Takács II. a gépfegyvereket ropogtatja, de Sárosi hadvezéri tevékenységét megbénítja a Hungária ügyesen felépített védekezése.

A Hungária védekezik, a Ferencváros támad. Ez volt nagyrészt az egész második félidő. Sárosit megint kézzel lökik el a kapu elől. Tizenegyes gyanús helyzet, de a bíró nem lát okot a közbelépésre. Táncos beadásából Kemény újra kapufának lövi a labdát.

Takács kitör, holtbiztosnak látszik a helyzet, a labdát azonban a kapus fejének lövi, ahonnan visszapattan. A Ferencvárosnak minden rosszul sikerül. Öt csatár – öt lövés, de mind az öt emberre, vagy kapufára pattan. Megint Takács fut előre, lövi a labdát, amely a jobboldali kapufáról rápattan a baloldalra és onnan ki a mezőnybe.

Viharzik a ferencvárosi tábor és fergetegszerűen csap le a játéktérre a csatakiáltás: Hajrá Fradi. A Hungária-védelem tömörül. Úgy küzdenek, mint ahogyan egyetlenegyszer sem a szezonban. Sárosit hárman is fogják – a szó való értelmében. Mándi Kemény hátára ugrik. Sárosit megint kézzel lökik el a kapu elől. Toldi és Egri összeakaszkodnak.

Ennyi balszerencse után itt már nem lesz Fradi gól – állapítják meg nagy búsan mellettünk.

Utolsó tíz perc. Sárosi helyet cserél Moóréval. Szét akarják húzni a tömörülő Hungária-védelmet. Ez sikerül is, de a labda mégsem megy a Hungária kapujába, inkább nekipattan a kapufának. Két ellentámadás szegő ügyetlenségén hiúsul meg.

Az utolsó pillanatban Titkos lefut és lövése a Ferencváros kapufáját súrolva – a kapu fölé perdül. Még egy pillanat és Gombos Géza meccsvezető sípja a mérkőzés végét jelzi. A Hungária játékosai egymást csókolják. Mándit ölelgetik. A Hungária 1:0 arányban győzött!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország birkózóbajnoksága Magyarország birkózóbajnoksága
A magyar birkózó bajnokság küzdelmei szombaton és vasárnap folytak le...
H.G. Wells és a nyugati civilizáció H.G. Wells és a nyugati civilizáció
Minden komoly és meggondolt hang meghallgatásra érdemes manapság,...
A képviselőház munkaredje A képviselőház munkaredje
A képviselőház junius 13-iki ülésén kezdte meg az elemi iskola...
Kner Erzsébet könyvkötései Kner Erzsébet könyvkötései
Az elmúlt hetekben nyitotta meg Kner Erzsébet könyvkötő műhelyét és...
Kettős győzelmet arattunk az osztrák válogatott atléták ellen Kettős győzelmet arattunk az osztrák válogatott atléták ellen
Megtörtént vasárnap délután az első magyar – osztrák atlétikai...
Vámháború Szerbiával Vámháború Szerbiával
A Szerbiával folytatott kereskedelemi szerződési tárgyalások január...
A bajnok-utcai rablógyilkosság A bajnok-utcai rablógyilkosság
Rosenthal Adolf asztalosmester az áldozata annak a rémes...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A borjunevelésnél legfőbb dolog az, hogy elegendő tejet hagyjunk...
A nagy vágy – Hogyan lehet bejutni a filmstudiókba? A nagy vágy – Hogyan lehet bejutni a filmstudiókba?
Ha hinni lehet az amerikai statisztikusoknak, akkor a föld...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98