Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

Hungária – Ferencváros 1:0 (1:0)

A Hungária megütötte a „főnyereményt” – 1:0-ra legyőzte a Ferencvárost

 

Már a déli órákban megindul a vándorlás az üllői úti sporttelep fel. A pálya bejáratánál Weiss István igazgató mondja:
Az éjjel már arra gondoltunk, hogy elhalasztjuk a meccset. Kíméletlenül és szünet nélkül zuhogott az eső. A pálya jól alá van csatornázva, de ennyi esőt mégsem bírt volna ki. Hajnalban azonban elállott az eső és a pályának most egészen jó a talaja…

Egymás után jönnek a nézők. A tribünök egyelőre még ásítanak az ürességtől, de a bejáratoknál megkezdődött az emberek özönlése. A derby mégis csak - örökderby. Hiába van a Hungária az utolsó előtti helyen és a Ferencváros az elsőn, kettőjük küzdelme mindig bizonytalan volt. És a bizonytalanság, régi FTC-MTK tradíciók varázsa erre a komor őszi délutánra visszavarázsolta a régi nagy csaták izgalmait.

Kezdődik a meccs. A Hungária indul támadásra, de Moóré elveszi a labdát Turaitól és máris megindul a ferencvárosi csatárgépezet. Egymásnak adogatják a labdát, de Táncost szerelik. Mindjárt utána Sárosi Toldihoz továbbít, aki húsz méterről akar bombázni, de a labda messze a kapu mellett süvít el. Támad a Fradi. Toldi egymásután kétszer messziről bombáz – sikertelenül. Kis szereli Takácsot. Négyperces ferencvárosi ostrom…

Az 5-ik percben Kis szerel, előre adja a labdát, amelyet Kalmár elfog és Lyka mellett erősen előre rúgja. Titkos rohan a labdára… Nincs akadály. Csak Háda áll a kapuban, de hirtelen kifut, ekkor már késő és Titkos 16 méterről megvágja a labdát, amely gurul-gurul és a Hungária közönsége egyszer csak örömujjongásban tör ki: a labda a baloldali kapufáról bepattan a hálóba.

Góóóóól! – kilátják a kék-fehérek, a játékosok összecsókolják Titkost. A Hungária vezet 1:0-ra… A ferencvárosi tábor viszont nyugodt. Az egyik drukker fölényesen magyarázza a tribünön:
Erre a mázlis gólra ötöt fog kapni a Hungária…

A Ferencváros folytatja a támadást. Toldi is folytatja a kapu mellé való lövést. Kemény szépen megy előre, aztán beadja a labdát, de Sárositól Mándi elveszt. Moóré újra a csatárokat küldi előre, de Toldi mellé lő.

Most Sebesnél a labda és máris Kalmár, meg Turai mennek előre. Már ekkor látni a helyzetet: a ferencvárosi csatársor kombinálta támadásait életre-halálra meg akarja akasztani a Hungária védelem, amint pedig előrejut a labda, munkába lép a Hungária-csatársor és mindjárt veszélyes lesz a helyzet, mert a Ferencváros védelme sokszor meginog…

Hiányzik Korányi. A Hungária emiatt többször jut szóhoz és a huszadik percben Titkos lefutásából majdnem megint gól lesz. A kis Hoffmann tisztázza a helyzetet. Egymásután két Hungária-támadás lesállása akad meg. Ismét erőteljes ferencvárosi ostrom indul meg, Sárosit kézzel-lábbal szerelik.

Takács sikertelen akciója után fellöki Kist. Bekiabálják hozzá: „Oroszlán”. A ferencvárosi bombák a kapu mellett süvítenek el, vagy pedig Ujvári kapus kaparintja el a labdát. Mintha a levegőben lógna a Ferencváros kiegyenlítő gólja, állandóan támadnak, a Hungária védekezik.

Sebes egymásután háromszor kapus módjára kézzel fogja el a labdát. Ezért a sportszerűtlenségért bírói megintésben részesül. Egy pillanatra felszabadul a Hungária-kapu az ostrom alól és akkor Cseh végig driblizi a félpályát. Zúg a Hungária-tömeg. Az utolsó pillanatban Hoffmann elveszi a labdát Csehtől.

Sárosi és Toldi adogatják egymásnak a labdát, amelyet azután Keményhez továbbítanak. A fiatal balszélső nagy erővel lő és a labda a kapufáról pattan vissza. Mindjárt utána Táncos lövi kapu fölé a labdát azután Moóré huszonöt méterről küldött bombája pattan vissza a kapufáról. Nincs gól.

 


Ahogy felszabadult a Hungária a védekezésből, máris veszélyt jelent a ferencvárosi kapura. Újból Titkos rohan előre és a labdát a kapu oldalába vágja – kívülről. Pár perc múlva Sebes messziről fölé lő. Azután megint a Ferencváros támad. Akció akció után, lövés lövés után.

A labda ide-oda cikázik a Hungária kapuja előtt, emberről-emberre, kapufáról-kapufára, míg végül Ujvári zsákmánya lesz a labda. Mind a két csapat játékosai idegesek. Sebes remeg az izgalomtól, Sárosi pedig indiszponált.

Második félidő: verduni ostrom…


A szünetben a Hungária közönsége örül, a ferencvárosi tábor pedig még mindig bízik. Most jövünk mi – mondogatják. De a szemükben már ott ül az aggodalom. Hátha mégsem…

És a második félidőben megkezdődik a Ferencváros szakadatlan ostroma. Minden hiába. Az ostrom verduni ostrom marad. Szárazföldi torpedóként süvítenek a Ferencváros bombái a Hungária kapuja felé. Attak attakot követ.

 

Toldi, a Ferencváros negyvenkettes ágyúja minden helyzetből bombáz. Aztán Takács II. a gépfegyvereket ropogtatja, de Sárosi hadvezéri tevékenységét megbénítja a Hungária ügyesen felépített védekezése.

A Hungária védekezik, a Ferencváros támad. Ez volt nagyrészt az egész második félidő. Sárosit megint kézzel lökik el a kapu elől. Tizenegyes gyanús helyzet, de a bíró nem lát okot a közbelépésre. Táncos beadásából Kemény újra kapufának lövi a labdát.

Takács kitör, holtbiztosnak látszik a helyzet, a labdát azonban a kapus fejének lövi, ahonnan visszapattan. A Ferencvárosnak minden rosszul sikerül. Öt csatár – öt lövés, de mind az öt emberre, vagy kapufára pattan. Megint Takács fut előre, lövi a labdát, amely a jobboldali kapufáról rápattan a baloldalra és onnan ki a mezőnybe.

Viharzik a ferencvárosi tábor és fergetegszerűen csap le a játéktérre a csatakiáltás: Hajrá Fradi. A Hungária-védelem tömörül. Úgy küzdenek, mint ahogyan egyetlenegyszer sem a szezonban. Sárosit hárman is fogják – a szó való értelmében. Mándi Kemény hátára ugrik. Sárosit megint kézzel lökik el a kapu elől. Toldi és Egri összeakaszkodnak.

Ennyi balszerencse után itt már nem lesz Fradi gól – állapítják meg nagy búsan mellettünk.

Utolsó tíz perc. Sárosi helyet cserél Moóréval. Szét akarják húzni a tömörülő Hungária-védelmet. Ez sikerül is, de a labda mégsem megy a Hungária kapujába, inkább nekipattan a kapufának. Két ellentámadás szegő ügyetlenségén hiúsul meg.

Az utolsó pillanatban Titkos lefut és lövése a Ferencváros kapufáját súrolva – a kapu fölé perdül. Még egy pillanat és Gombos Géza meccsvezető sípja a mérkőzés végét jelzi. A Hungária játékosai egymást csókolják. Mándit ölelgetik. A Hungária 1:0 arányban győzött!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98