Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

Ferencváros – Újpest 4:2 (2:0)

Üllői úti sporttelep – 18000 néző – bíró: Hertzka Pál
A pályára lépő csapatokat nagy éljenzéssel fogadta a közönség. Már ekkor feltűnt, hogy a tömeg nagyobbik része – Ferencvárosi hívőből áll és az újpesti közép még a hangtölcsérekkel sem tudja túlszárnyalni a ferencvárosi középet.

Igazi derby-hangulat és izgalom uralkodott a tribünökön és a két csapat nagy harci kedvvel ütközött meg. A heves küzdelemből a Ferencváros került ki győztesen, annak ellenére. hogy az Újpest az utolsó pillanatig rendkívül heves ellenállást tanúsított.

A Ferencváros már 4:0-ra vezetett, amikor az Újpest két góllal szépített az eredményen. Igaz, hogy míg a ferencvárosi gólok nagyrészt tervszerű akciókból keletkeztek, addig mind a két újpesti gól a pár percre megtorpanó ferencvárosi védelem hibája. a derbynek voltak nagyszerű jelenetei, de nem volt hiány a gyenge csapkodó játékból sem.

Technikailag és kondícióban is jobbnak mutatkozott a Ferencváros és az Újpest csak megfelelő eréllyel, néha túlzott keménységgel tudta visszaverni a kombinációkon alapuló ferencvárosi támadásokat.

 

A mai Ferencváros nemcsak a magyar bajnokságban tölthet be vezető pozíciót, de nagy nemzetközi erőpróbák megnyerésére is alkalmas. Csak sajnálni lehet, hogy nem vált valóra az az akció, amely a közép európai kupagyőztes Austriát akarta összehozni a Ferencvárossal…

A győztes csapatnál és az természetes, Sárosi volt a legjobb. Az első félidőben, mint centercsatár pompásan osztogatta a labdákat, a játék másik felében Mooréval helyet cserélve, mint centerfedezet ügyesen akasztotta meg a pillanatig sem lankadó újpestieket. Kellemesen lepett meg mindenkit Takács II. játéka és Toldi gólra törése.

Formajavuláson ment keresztül Lázás is és újból jól játszott Lyka. a védelemben Korányi volt a legjobb. Az Újpestnél Szűcs, Sternberg, Dudás, de főleg Szalay emelkedett ki. Enyhíti az újpesti vereséget az, hogy Avarnak már az első percben kiújult a régi sérülése és ezért nem tudott százszázalékos játékot produkálni.

A sokszor túlfűtött hangulatú derbyt Hertzka Pál vezette, aki régi szimpatikus tagja a futballbíró-társadalomnak. Erélyes és határozott volt. A meccs vezetése azért nem mondható hibamentesnek. Meg kell állapítani azonban, hogy lényegesebben kevesebbet tévedett, mint sokszor azok a futballbírák, akik hétről hétre az úgynevezett nagy meccsekre kapnak megbízást.

A kisebb természetű tévedések természetesen nem befolyásolják a játék eredményének kialakulását és a magunk részéről azért emeljük ki külön Hertzka Pált, mert kívánatos volna, ha ő és a hozzá hasonló független korrekt sportemberek minél több nagyobb meccset vezethetnének. Hertzkának a sikeres meccsvezetésben jó támogatója volt a két határbíró.

A szavalókórusok dörgő biztatásával hajrá Fradi és tempó Újpest kiáltásokkal kezdődik a mérkőzés. Az Újpest támad, a Ferencváros védekezik. Az ötperces újpesti ostrom után azonban már Táncos rúg a labdába és Dudás csak nehezen tudja megakadályozni a góllövést.

4 p. Jávor szökteti P. szabót, a beadását Papp elfogja, 5 p. Toldi félfordulattal kapura lövi a labdát, de Sternberg szerel. 8. p. Felnyomul a Ferencváros. Mooré hol jobbra, hol balra küldi a labdát, egymást érik a nagyszerű ferencvárosi akciók. Kemény jut nagy helyzethez – régi nagy Kohut-helyzet! – de messze fölé lövi a labdát.

19 p. Takács két cselezés után Táncost szökteti, az beadja a labdát, amelyre Sárosi és az újpesti kapus, Hóri startol. Sárosi a kifutó kapus mellől elfejeli a labdát. Ezren és ezren gólt kiáltanak, de a labda az üres kapu mellett – kimegy.

 


A huszadik percben három korner az Újpest ellen, egyikből sem lesz eredmény. A huszonnegyedik percben Mooré átadja a labdát Sárosinak, ő kapura lő, Hóri kiüti a labdát Takács elé, aki megszerzi a vezetést (1:0).

A másik percben Újpestnek nagy alkalma van a kiegyenlítésre. P. Szabó lefut, beadja a labdát, Háda kijön a helyéről, de hibázik és a labda a fedezetlenül hagyott Avar elé kerül. Avar azonban nem tudja eltalálni az üres kaput és a labdát kapu fölé plasszírozza.

A Ferencváros és az Újpest hangtölcséreinek bömbölése közben egymást követik az akciók. Toldi irtózatos erejű bombalövésénél Hóri párducszerűen ugrik a labdára és kiüti. Erős lövés, parádés védés.

A második félidőben a sérült Mooré megy előre centercsatárnak, mert Jávor összefejelt vele. Sárosi a centerfedezet, aki az első percekben megakasztja az újpesti támadásokat, azután előretör.

A Ferencváros bombázza az újpesti kaput, a labda ide-oda pattog, míg végül Mooré elé kerül aki a tizenhatos vonalról a labdát gyönyörűen, pontosan odahelyezi, ahol a felső kapuléc találkozik az oldalkapufával. Ez a nyolcadik percben történt. A Ferencváros 2:0-ra vezet.

Az iram erősödik, percekig az Újpest csapatáé a kezdeményezés, de 10 percen belül három korneren kívül mást elérni nem tudnak. A Ferencváros mintha kissé lassított volna, azonban mégis ők érnek el gólt. A 25. percben Mooré hosszú szöktetésével Tánczos lefutott, pontos, ívelt beadását Toldi élesen Újpest hálójába rúgja (3:0).

A gól után a Ferencváros marad frontban és alig két perc múlva kavarodás keletkezik Újpest kapuja előtt; a szemfüles Takács II. közvetlen közelről az üres kapuba gólt lőtt (4:0).

A 29. percben P. szabó már a félidő negyedik kornerét rúgja a Ferencváros ellen. A kornerrúgás után kavarodás támad a ferencvárosi kapu előtt, Kiss Gábor lövése a sok láb között utat talál a ferencvárosi hálóba (4:1). Erősiramú, változatos játék következik és az utolsóelőtti percben Kiss Gábor közvetlen közelről belövi az Újpest második gólját. Védelmi hiba…

A meccs után a következő nyilatkozatokat kaptuk. Mallinger Béla, a Ferencváros elnöke: A csapat időnként rendkívül kiváló játékot mutatott és ezért győzött. Nádasdy Ferenc gróf: Takács II. újjáéledt. Langfelder Ferenc, az Újpest igazgatója: Nem adhatjuk azt a fórt a Ferencvárosnak, hogy Avar sérülten játsszon.

Tóth István, az Újpest trénere: Nem volt szerencsénk, a döntetlen eredmény jobban megfelelt volna az erőviszonyoknak. Hertzka Pál, a mérkőzés bírája: A Ferencváros már a mérkőzés elején biztosította a győzelmét. Nagy kérdés, mi lett volna az eredmény, ha az 1:0 állásnál Avar kiegyenlít. A Ferencváros szebb és határozottabb játékot mutatott, mint az Újpest.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország függetlenségéről beszéltek a vasárnapi képviselői beszámoló gyűléseken Magyarország függetlenségéről beszéltek a vasárnapi képviselői...
Rákospalotán vasárnap az Egyesült Keresztény Párt nagygyűlést...
Nem lesznek többé kiváltságos vadászterületek Nem lesznek többé kiváltságos vadászterületek
Az általános demokratikus átalakulás nem feledkezett meg két fontos...
Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon
A múlt évben tőlünk Prágába költözött és ott cseh állampolgárrá lett...
A Peary-Cook-vita kigunyolása A Peary-Cook-vita kigunyolása
A kulturközönség óriási érdeklődéssel kisérte annak idején Cook és...
Pillangó kisasszony Pillangó kisasszony
Kedvenc operája jóformán minden muzsikusnak Puccini Pillangó...
Szép Ernő - Házibálon Adyval Szép Ernő - Házibálon Adyval
Megjelent Pesten, igen szép papirosból, egy füzet; csupa rövid sor...
Vasas – Munkásválogatott 2:0 (1:0) Vasas – Munkásválogatott 2:0 (1:0)
A labdarúgó mérkőzés résztvevői a Munkásválogatott és a Vasas tagjai...
A francia parfőm alkonya A francia parfőm alkonya
A francia parfőmipar a harmadik köztársaság idején jutott különös...
Rablótámadás Kecskemét határában
A Kecskeméthez tartozó tapaszszállás – jakabszállási pusztán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98