Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

Lányok az intézetben

Nagyon is vitatható, van-e valami "kényes" abban, ha egy szerdülő kislány szerelemhez hasonló rajongással fordul szép fiatal tanárnője felé. Kaffka Margit egy novellájában "ideáliskodásnak" nevezi ezt a lelki jelenséget. Számtalan fiatal leányka keresztül esik ezen a bárányhimlőn anélkül, hogy későbbi életében nyoma volna benne bármi beteges hajlamnak s hogy lelkileg beszennyeződött volna. Lehet, hogy rokon ez a homosexualitással, de nem azonos, - nem más, mint a pubertás korában még dezorientált érzés kapkodása tájékozódás után. Normális körülmények között úgy elmúlik nyom nélkül, mint ahogy jött. A felnőttek gyanakvó képzelete imputál neki valami szennyességet s ezért sorolják a kényes témák közé.

Winsloe Christa
a Vígszínházban bemutatott drámája, a Lányok az intézetben, el kell ismerni, diszkrécióval és megértő asszonyi okossággal érinti ezt a témát, melyet darabja magvává tett. A mag körül kifejlesztett cselekvényről már nem mondhatjuk ezt el ugyanolyan teljességgel. Olyan túlbuzgalommal bizonyít valamit, hogy bizonyitása már nem tud meggyőzni, - túllendül a célon. Egy olyan túlérzékeny, alacsonyabbrendűségi érzésekkel terhelt kislány, mint az a Manuela, akit az írónő a szinpadra állít, bajba kerül minden nevelőintézetben, még a szülői házban is s általában az élet minden helyzetében. Az írónő pedig rettenetes, környezetbe juttatja, olyan intézetbe, melynek könyörtelen szigora megszégyenít bármely kaszárnyát s olyan tanárnők zsarnoki fennhatósága alá, akik minden emberi érzésből kivetkőzött szörnyű boszorkányok.A szegény kis egérke belekerül a roppant gépezet kerekei közé és elpusztúl, - a gépezet csak egyet zökken, aztán dolgozik tovább. Ezzel az írónő, aki máskülönben intelligenciával dolgozik, elárulja, hogy művészi ösztönében hiány van, fontosabb volt neki az erős színpadi hatások kiélezése, mint a dolgok belső hatásainak kiképzése. Abban a kínos jelenetben, mikor a kislány hosszas készülődés után kiugrik az ablakon, egyenesen larmoyáns hatás keresésével vádolható. Itt még kétségtelen ízlését is cserbenhagyta. Akik a darab előző verzióját, a filmet látták, azoktól úgy hallom, ez a jelenet a filmen nem volt s a film általában jobb volt.

Kevés ember van, aki serdülő korából, iskolai éveiből nem őrzött meg egy feledhetetlen traumát a szívében, amely érintésre messze későbbi korban is felsajdul. Ezért a darabnak megvan a hatása, különösen a nőkre, akik jobban átérzik a kis Manuela sorsát, mert maguk is voltak többé-kevésbé Manuelák. S ezt a hatást kimélyíti az előadás, amelynek gondossága és ízlése példaadó. Jób Dániel rendezői kezének kitünő műve. Csúcspontja Tőkés Anna játéka, aki érzésének visszafojtottságával, halk beszédével, egész temperáltságával mélységeket éreztet szerepe mögött. Ritka példája annak a színészi játéknak, amely azzal leplezi le az érzést, hogy elleplezi. Ágai Irén finom jelenség a színpadon, a szentimentális részeket hiánytalanul ábrázolja. Peéry Piroska, Kürthy Sári, Kürti Teréz és Gyöngyössy Erzsi a tanárnők merev körvonalú alakjait juttatják teljes érvényre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Szapáry László műkincsei Gróf Szapáry László műkincsei
A budapesti szép-utczai Szápáry-palota egyszerű külseje épenséggel...
A gépember, az emberi szervezet A gépember, az emberi szervezet
Semmi remény sincs rá, hogy valaha is igazi értelemben vett gépembert...
Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig kérlelt egy krakélert a villamoson, hogy ne sértegesse Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig...
Fischer Tibor budapesti épitési vállalkozó, aki tiz esztendő óta...
Branly Branly
A párisi tudományos akadémián a napokban választották be tagokul az...
Jókai rajza Jókai Rózáról Jókai rajza Jókai Rózáról
Jókai ifjú korában tudvalevőleg festőnek készült és csak később...
Mulay Jussef, a marokkói szultán két hétig dáridózott kiséretével Mulay Jussef, a marokkói szultán két hétig dáridózott...
Mulay Jussef őfelségét, a marokkói szultánt, Franciaország ugy...
Paul-Boncour beszéde Briand emlékművének avatásán Paul-Boncour beszéde Briand emlékművének avatásán
Egy kis bretagnei kikötőben, Trebourdenben vasárnap avatták fel...
Részvénytársaságok közgyűléseiről Részvénytársaságok közgyűléseiről
A Pesti hengermalom-társaság a napok tartotta rendkívüli közgyűlését...
1937-ig nincs beruházás a postánál 1937-ig nincs beruházás a postánál
A posta nagy beruházó programja két évvel ezelőtt sajnálatos módon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98