Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Biztató kezdet után két Európa-bajnokságot nyertek ökölvívóink

Sorozatos bírói tévedések fosztották meg Kubinyit, Frigyest és Harangit a győzelemtől

Magyar Európa-bajnokok: Énekes és Szigeti


Vasárnap este tartották meg az Európa-bokszbajnokságok óriási érdeklődéssel várt döntő mérkőzéseit. Ezt megelőzően délelőtt 11 órakor az elődöntő vesztesei mérkőztek a Városi Színházban a harmadik helyért.

 

A szombat esti erős küzdelmek több bokszolót annyira igénybevettek, hogy vasárnap délelőtt már nem is álltak a kötelek közé. Így a nyolc súlycsoport mérkőzései közül egyedül a pehelysúlyban és a középsúlyban volt küzdelem.

A pehelysúlyban a lengyel Forlanski legyőzte a csehszlovák Ullrichot, így súlycsoportjában ő került a harmadik helyre, míg a középsúlyban az olasz Neri győzött az osztrák Führer ellen.

Ezek szerint a bajnokságok harmadik és negyedik helye így alakult:
Légsúlyban: 3. Rothols (Lengyelország), 4. Sanda (Románia). Bantamsúlyban: 3. Rogalski (Lengyelország). 4. Sergo (Olaszország). Pehelysúlyban: 3. Forlanski (Lengyelország) 4. Ullrich (Csehország). Könnyűsúlyban: 3. Schmedes (Németország) 4. Dávid (Románia). Weltersúlyban: 3. Röisland (Norvégia), 4. Fröhlich (Ausztria). Középsúlyban: 3. Neri (Olaszország) 4. Führer (Ausztria). Kisnehézsúlyban: 3. Pürsch (Németország) 4. Havelka (Csehország). Nehézsúlyban: 3. Floyd (Anglia), 4. Kopeczek (Csehország).

A döntőmérkőzésekről az alábbiakban számolunk be:
Légsúly
Pontban hat órakor jelenik meg az angol bajnok, Palmer és a magyar Kubinyi. Vezetőbiró az ír Kirkallen. A magyar bajnok óriási fölényével telik el az első menet. Ütés ütés után zúdul az angolra, aki azonban remekül állja az ütéseket . A második menet az angol lerohanásaival kezdődik, ami láthatólag meglepi Kubinyit, a menet vége felé ismét erősít a magyar fiú és megtartja az első menetben szerzett előnyt.

A harmadik menetben nagy meglepetésre a bíró háromszori figyelmeztetés után lelépteti Kubinyit. Óriási botrány tör ki, falakat reszkettető fütyülés, ami az angol lobogó győzelmi árbócra való felvonása és az angol himnusz alatt is szakadatlanul tart. Az eredményt hirdető megafon hangját elnyomja a fütyülés. Európa-bajnok: Palmer (Anglia), 2. Kubinyi (Magyarország).

Bantamsúly
A közönség elégedetlensége még akkor sem szűnik, amikor a svéd Codeberg és a magyar olimpiai bajnok Énekes száll a ringbe. Az előbbi mérkőzés „botránybírója” most a pontozóbírói tisztet látja el, amit a közönség újabb tüntetéssel vesz tudomásul. Énekes, mintha Kubinyiért is küzdene, világbajnoki tempót diktál és híres sorozásai pontosan ülnek. A hosszúkarú svéd is elég sűrűn betalál lengő jobbkezeseivel.

A második menetben kissé csökkenti a magyar fiú az iramot, de nagy előnyét így is megtartja. Az utolsó menetben Énekesen a fáradtság jelei mutatkoznak, de belharcba megy és biztosítja győzelmét. Már harsogja is a megafón: Európa-bajnok: Énekes (Magyarország), felhangzik a magyar Himnusz, az árbocra lassan felkúszik a piros-fehér-zöld zászló. 2. Codeberg (Svédország).

Pehelysúly
A német Kästner és a magyar Frigyes következnek. Frigyes kissé megilletődöttnek látszik és beszed néhány ütést. A menet vége felé Frigyes is felbátorodik és kiegyenlíti a német előnyét. A második menet nagy része azzal telik el, hogy egymást kerülgetik az ellenfelek. Egyik sem mer kezdeményezni. A gongütés előtt elcsattan néhány ütés, de egyenlő arányban.

Az utolsó menetben Frigyes is támad, egy összekapásnál Frigyes elcsúszik, és fejével altesten találja a németet. Véletlen eset és így még figyelmeztetés se kap. Európa-bajnok: Kästner (Németország) 2. Frigyes (Magyarország).

 


Könnyűsúly
Harangi és az olasz Facchi küzdelme következik. Harangi mindkét halántékán tapaszt visel. Egyenlő erők küzdelme az első menet, némi magyar fölénnyel. A második menetben Haragi ütéssorozatai pörölyként ülnek Facchin. A nagy küzdelemben a tapasz alól erősen kezd folyni a vér a magyar fiú halántékából, félő, hogy leléptetik, de a magyar fiú végig „csépelheti” a olaszt.

Ezután elhangzik az Európa-bajnokság legigazságtalanabb ítélete. Európa-bajnok: Facchi (Olaszország). Igazságtalanság! Maguk az olaszok lepődnek meg a legjobban, hamar magukhoz térnek azonban és vagy tízen rontanak be a ringbe, ünnepelni honfitársukat. A közönség felháborodása az olasz himnusz hangjai alatt csak lassanként csillapodik le. 2. Harangi (Magyarország).

Weltersúly
Az est „csemegéje” következik. Varga: a „Knock out király”. A közönség izgatottan várja kedvencét, ellenfele az angol Mc Claeve. D. Az első menetben az angol egymásután helyezi el balkezes egyeneseit Varga állán, aki csak helyenként viszonozná közismert lengő jobbkezeseivel, ha a remek technikájú angol nem védekezne nagyszerűen.

A második menetben már jobban betalálnak Varga ütései, de az angol is nagyszerűen harcol. A magyar bajnok „kiütésre megy”, de az angol nagyszerűen állja az ütéseket és még visszaütni is van ideje. Európa-bajnok: Mc. Clave (Anglia). Másodszor repül fel az angol lobogó és harsog az angol himnusz. 2. Varga (Magyarország).

Középsúly
Szigeti, az utolsó magyar reménység száll ringbe, ellenfele a lengyel Majcrzycki. Nagyszerű küzdelem van az első menetben. Szigeti vezeti az első támadásokat, szvingjei pontosan ülnek. A második menetben felnyomul a magyar fiú, remek lerohanásokkal nagy előnyt szerez.

A harmadik menetben már lanyhul az iram, de Szigeti így is növelni tudja előnyét. A mérkőzés végét jelző gong után Szigeti udvariasan helyre kíséri ellenfelét, mire visszaért, már hirdeti Európa-bajnokságát a megafon. 2. Majchrzycki (Lengyelország).

Kisnehézsúly
Zechelmayer, a nyolcszoros osztrák bajnok küzd a lengyel Antczakkal. Az első menetben egyaránt zuhognak az ütések mindkét versenyzőre. A második menetben Zechelmayer gyomorütése után Antczak a ring sarokba vánszorog, ahol állva, de harcképtelenül hallgatja végig a kiszámolást. Európa-bajnok: Zechelmayer (Ausztria) 2. Antczak (Lengyelország).

Nehézsúly
Runge (Németország) és Baerlund (Finnország), két nagy erejű bokszoló óriási ütéseket mér egymásra. A német hosszú karjai révén valamivel több ütést helyez el. A második menetben a német már fáradtnak látszik és Baerlund ütései elől nem tud kibújni. Az utolsó menetben Runge már csak támolyog és erősen vérzik is. Baerlund közben majdnem elveszti a nadrágját, de a vezető bíró kiigazítja a „toalett hibát”. Európa-bajnok: Baerlund (Finnország). 2. Runge (Németország).

 

A Nemzetek Díjának eredménye a következő: 1. Magyarország 22 pont, 2. Anglia 12 pont. 3. Németország 12 pont.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Énekes István (jobbra) legyőzött ellenfelével, az osztrák Blichmannal Sandu román légsúlyú bajnok (jobbra) pontozással győzte le a mellette álló Weinhold német bajnokot A negyedik ökölvívó Európa-bajnokság megnyitója Budapesten A megnyitó ünnepélyen Horthy Miklós kormányzó is részt vett. Mellette a díszpáholyban fia, ifj. Horthy Miklós
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98