Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Magyarország – Csehszlovákia 2:2 (1:2)

Két fronton harcolt vasárnap a magyar futballsport. Az egyik válogatott csapatunk Prágában a csehszlovákok ellen az Európai Kupáért játszott, a másik Budapesten a bolgárokkal tartotta meg világbajnoki selejtező mérkőzését. A mérleg: győzelemnek beillő döntetlen Prágában és gyenge teljesítményű győzelem Budapesten a bolgárok ellen.

A magyar – csehszlovák válogatott mérkőzést gyönyörű időben, az olasz Mattea bíráskodása mellett, harmincötezer néző nézte végig.

A magyar csapat
így állt fel: Háda – Sternberg, Bíró - Palotás, Móré, Lázár - Markos, Vincze, Sárosi, Toldi, Kemény.
A csehek ebben az összeállításban startoltak: Planicka – Zenishek, Nahlovszky – Kostyalek, Csambal, Krcsil – Horak, Hess, Sobotka, Kopecky, Pucs.

Óriási iram az első félidőben

A játékot a magyar csapat kezdte. Mindjárt nagy tempóban indultak a támadások. A csehek Kopecky és Pucs révén a második percben a magyar kapu elé kerültek, Sternberg és Bíró meg volt zavarodva, a labda Sobotkához pattant, aki közelről megszerezte a cseheknek a vezetést.

Ezt magyar ellentámadás követte, de nem tudott kibontakozni a kellő akció, mert Zenisek nagyon vigyázott Sárosira. A magyar center azonban mégis leadta a labdát, viszont Markost kornerra szerelték. A 12-ik percben Móré éles lövését Planicka nehezen mentette. A 13-ik percben Csambal belerúgott Markosba, aki azonban tovább játszott.

A 20-ik percben a cseh kapus óriási bravúrral mentette meg hálóját a góltól: Toldi bombalövésére tigrisszerűen ugrott rá és megkaparintotta a labdát. Később megint nagy gólhelyzethez jutott a magyar csapat, de Vincze akkorát rúgott a labdába, mintha Debrecenbe akarná küldeni.

A magyar csapat a 30-ik percben egyenlített ki. Móré szöktette Keményt, aki lefutott, középre adta a labdát, Sárosi faképnél hagyta az őt akadályozni akaró cseh védelmet, két-három „dribli” után belőtte a labdát (1:1).

Változatos akciókkal folytatták a meccset, a 40. percben Markos egyedül ment le a labdával és addig tologatta, amíg a kifutó cseh kapus elkaparintotta az orra elől. Még további tízperces magyar ostrom után váratlan cseh ellentámadás következett és a 44. percben, tehát 1 perccel a félidő vége előtt Szobotka védhetetlen gólt lőtt. A csehek vezettek 2:1-re.

A két kapus bravúrja

A második félidőben az első félidőbeli nagy iram miatt kissé ellanyhult a játék, ez azonban csak nyolc percig tartott. Ekkor ugyanis a magyar csapat kiegyenlített. Nahlovszky durván legázolta Markost, aki megsérült, pár percre kiállt és csak később jött vissza, de már alig tudott játszani.

A megítélt szabadrúgást 20 méterről Vincze lőtte Sárosihoz és a kitűnő centercsatár annak ellenére, hogy hárman is tolongtak körülötte, felejthetetlen akcióval védhetetlenül belőtte a labdát a csehek kapujába és ezzel a magyar csapat 2:2 arányra egalizálta az eredményt.

Most indult csak meg a nagy harc a győzelmet jelentő gólért. Húsz percen keresztül a magyar csapatnak nyerésre állott a meccs; Toldi harcolt a labdáért, közelről kapura lőtt, de Planicka elfogta a labdát. Aztán megint Toldi lövése nyomán a labda csak hajszálnyira süvítette el a cseh kapu mellett.

Planicka, a cseh kapus bravúros védése megmentette a cseh csapatot a vereségtől és ugyanez mondható Hádára is, aki az utolsó percekben közvetlen közelről kétszer akadályozta meg a cseh csatárok góllövését.

A magyar csapatból elsősorban Háda és Toldi játéka emelkedett ki. Két hátvédünk kissé gyengébb teljesítményt nyújtott, míg Móré és Lázár most már végleg biztosították helyüket a válogatott csapatban. Sárosi jól dirigálta csatársorát, de nem sikerülhetett minden törekvés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Eckhardt beszélt Nagykátán a nyilasokról is Eckhardt beszélt Nagykátán a nyilasokról is
Pünkösd hétfőjén Matolcsy Mátyás beszámolóbeszédet tartott többezer...
Színház
Mikor ezt a cikket írom, ifjabb Gaál Mózes drámája, Az idegen, már...
Prónay állásfoglalása Bethlennel szemben Prónay állásfoglalása Bethlennel szemben
Gróf Bethlen István miniszterelnöknek Prónay Pállal való lovagias...
A  Vásárcsrnok hajnalban A Vásárcsrnok hajnalban
A későn kelő fővárosiak nem is sejtik, hogy milyen mozgalmas élet van...
BKE – Cottage Eislaufverein (Bécs) 5:1 (3:0, 1:1, 1:0) BKE – Cottage Eislaufverein (Bécs) 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Nagy gólarányú győzelmet vártunk a tegnapi nemzetközi hokki meccsen....
Szomorú játék Szomorú játék
Teljes rendre és nyugalomra van szüksége az országnak. Ahogy mondják:...
Rövid hírek Rövid hírek
Nitti juniusban érkezik Budapestre Francesco Nitti, volt olasz...
Laczkó Géza: A francia lélek keresztmetszete Laczkó Géza: A francia lélek keresztmetszete
Egy tiszteletreméltó vidéki francia öreg úr háztartásában meghúzódott...
Razzia a VII. kerületben Razzia a VII. kerületben
Szombat este a főkapitányság ügyeletes detektivjei a VII. VIII....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98