Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Nagy izgalmak, óvás és holtverseny a kardvívóbajnokságban

Vasárnap került sor a vívóévad legnagyobb versenyére, az egyéni kardvívóbajnokságra, amelyet a Műegyetemen bonyolítottak le. Jekelfalussy György olimpiai bajnokon kívül részt vett a versenyben minden számottevő magyar vívó. Hat hatos csoportban kezdődött a selejtezőmérkőzés.

Minden csoportból három-három jutott tovább. Az első csoportból a döntőbe került Gerevich, Kőszegi és Masztovics, míg kiesett Nagy Ernő, Mike és Illés. A második csoportból Rajcsányi, Timar és Gönczy, kiesett Zircy, Garai és Palócz. A harmadik csoportból Kovács, Kabos és Maszlay, kiesett Idrányi, Smolár és Bay.

A kilences döntőbe tehát a HTVK-ból 3 (Timár, Maszlay és Kőszegi), a MAC-ból szintén 3 (Gerevich, Gönczy és Rajcsányi), az UTE-ból Kabos, a BEAC-ból Rasztovics és a LASE-ból Kovács került be. Általában a fiatalok vívtak a legjobban.

Délután 5 órakor a Műegyetem oszlopcsarnokában kezdődött a döntőmérkőzés, melyet Gömbös Gyula miniszterelnökkel az élén előkelő közönség nézett végig. A döntőben igen heves volt a küzdelem. Eddig már mindegyik versenyzőnek van veresége. Igen jó formában volt Kovács, Gerevich, Tímár és Maszlay. A Kovács-Kabos asszó 15 p. letelte után 5-5 állással ért véget, így tehát ez a mérkőzés mindkét versenyzőnek fél-fél győzelmet jelentett.

A Kovács – Maszlay-asszó közben, amelyet az új két tus különbözeti rendszer szerint vívtak, az történt, hogy Kovács egy tussal vezetett s még egy tust beadott Maszlaynak, amikor a közönség beletapsolt az akcióba. Jekelfalussy-Piller vezetőbíró ezért nem ítélte meg a tust. Óriási botrány támadt, általános volt a felfordulás.

Végül is tovább vívtak és Maszlay győzött, Kovács megóvta a meccset, de az óvást visszautasították, azon a címen, hogy bár Jekelfalussy vezetőbíró tévedett, óvni csak verseny közben lehet.

A verseny végeredménye:
1. Rajcsányi (MAC) 6 gy., 2 v. (a döntőben 5:1 arányban legyőzte Gerevichet) 2. Gerevich (MAC) 6 gy., 2 v., 3. Kovács (LASE) 5.5 gy. 2.5 v., 4. Kabos (UTE) 5.5 gy. 2.5 v., 5. Maszlay (HTVK) 4 gy. 4 v., 6. Rasztovich (BEAC) 3 gy., 5 v., 7., 8., 9. holtversenyben Tímár (HTVK), Gözsi (HTVK), Kőszegi (HTVK) 3 gy. 6 v.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98