Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

A kókuszpálma és gyümölcse

A kókuszpálma (Cocos nucifera) a trópusi vidékek elmaradhatatlan dísze, mely megadja a trópusi tájék jellegzetes külsejét. Pálmafa nélkül a trópus nem is volna trópus. Emellett a trópusok egyik leghasznosabb és legbecsesebb növénye. Még talán a bambusznál is hasznosabb és jelentősebb; márpedig bambusz nélkül a trópusi élet elképzelhetetlen.

Hosszú egyenes törzsének, mely csúcsán a hatalmas levélkoronát és a gyümölcsöket viseli, gyökere úgyszólván nincsen, csak 30-40 cm hosszú, de vékony gyökérszálak tartják a fát; ezekből olyan hatalmas tömeg van egy-egy fa körül, hogy csak a legnagyobb vihar tudja a fát kidönteni a földből. A kókuszpálmának a gyökere az az egyetlen rész, amelyet semmire sem használnak fel. Minden, ami a gyökéren felül van, az használható és mint látni fogjuk, bámulatosan sok dolgot készít belőle a bennszülött.

A törzse 15-20 méter magasra is megnő. Kőkemény külső kéreg borítja a törzset, borítva a lehullott levelek gyűrűszerű sebhelyeivel, melyekből a korát is leolvashatjuk. Az ujjnyi vastag kéreg alatt, durva barna rostokkal (a törzs szállító nyalábjaival) van tele a fa törzse Minél öregebb a fa, annál tömörebbek annál keményebbek a rostok.

A kókuszpálma törzse kiválóan alkalmas hídpillérnek, mert a vízben évekig sem rothad meg. De nagyszerűen használható folyók áthidalásira is. Tíz-tizenöt méter széles folyó egyetlen törzzsel áthidalható anélkül, hogy a vízben pillérekkel kellene alátámasztani. A kókuszpálma törzse ugyanis sohasem törik el, a kemény külső kéreg és a belső rostok bámulatosan rugalmas és mégis nagy ellenállóképességű anyagot adnak. Ha a törzsből eltávolítjuk a belső rostokat, természetes csövet kapunk.

A bennszülöttek legtöbbször hosszában kettévágják a kókuszpálma törzsét, így könnyebben vághatják a rostokat. A két, féltörzs, mint a vízvezető csatorna használható. A rizsföldek vizet így vezetik utakon, völgyeken, szakadékokon keresztül. A kókuszfa törzséből készült víz vezetőcsatornák évekig használhatók.

Könnyen elképzelhető, hogy a kókuszpálma törzsét minden olyan munkánál felhasználhatják, ahol erős és feltétlenül megbízható faanyagra van szükség. Leginkább azonban csak ideiglenes anyagnak használják, mert pár év múlva a belső rostok elrothadnak így a törzs sokat veszít eredeti ellenállóképességéből.

A törzsben lévő durva rostokkal szalmazsákokat tömnek vagy apróra vagdalva, mint csomagolóanyag használatos, törékeny tárgyak közé dugva. A törzsnek alsó részében, amely közel van a földhöz, a belső rost kőkemények és a külső kéreggel össze vannak nőve. A törzsnek ez a része pompás anyag dísztárgyak készítésére.

Hamutálcák, dohányzókészletek stb. készülnek belőle. A rozsdabarna vöröses fát a rostok szálai a legszebben„erezik”. Egyes vidékeken valóságos művészetté fejlesztették a kókuszpálma törzséből faragott dísztárgyak készítését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mikszáth és Schöpflin Mikszáth és Schöpflin
Aki mindenkiről tudott két-három csípős történetet, megérdemli, hogy...
Táncosnőket keresek , de a tánctudás nem fontos, csak a csinos arc és...
Elsőrendű, prima táncosnőket keresek külföldi turnéra. Lehetnek...
A 100 kilométeres sebességgel száguldó orkán leszakította a Petőfi-...
A tegnapról mára virradó éjszaka pusztító erejű szélvihar söpört...
Az egyenes adók reformja Az egyenes adók reformja
Wekerle Sándor miniszterelnök az egyenes adókra vonatkozó összes...
Északi fény Északi fény
Északi fény nappal és kisebb földrajzi szélesség alatt. Jan. 18-án...
Az Arizona a dockban Az Arizona a dockban
Ismét elkészült egy uj óriási amerikai páncélos csatahajó, melyet...
A búvárhajó A búvárhajó
A búvárhajónak ugyanis számos hátránya volt. A felszínre emelkedve...
A Budapesti Lawn-Tennis Club országos versenye A Budapesti Lawn-Tennis Club országos versenye
Segner Pál Magyarország 1906. évi lawn-tennis bajnoka. Junius első...
A gépfegyver A gépfegyver
A mai háboru a negyedik, ahol a gépfegyver jelentős szerepet játszik,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98