Dtum
Login with Facebookk
1934 | December

A marseillei merénylet a francia kamarában

Párizs, december 2.
A kamara vasárnapra virradó ülésén szóba került a marseillei merénylet ügye is a külügyi költségvetés vitájában.

 

Reynaud szocialista képviselő felvilágosítást kért a külügyminisztertől arra vonatkozólag, hogy mi fog történni azokkal a horvát terroristákkal, akiket Franciaországban a királygyilkosság miatt elfogtak. Laval külügyminiszter röviden válaszolt:
- Folyamatban levő ügyről van szó, amely a francia bíróságot foglalkoztatja. Éppen ezért a nyilvánosság előtt nem adhatok választ a feltett kérdésre, de ha a képviselő urat nagyon érdekli az ügy, kérem, keressen fel a dolgozószobámban és minden felvilágosítást meg fog kapni.


Reynaud tudomásul vette a miniszter kijelentését és közölte, hogy hétfőn fogja Lavalt felkeresni.

 

A marseillei merényletet más formában nem hozták szóba a vita során, de a folyosókon híre terjedt, hogy Benes csehszlovák külügyminiszter Genfből kerülővel – Párizson át – utazott haza Prágába. ezt a titokban tartott párizsi látogatást arra használta fel, hogy Laval külügyminisztert és Flandin miniszterelnököt meggyőzze arról, hogy Franciaországnak feltétel nélkül kell támogatnia a kisantant magyarországellenes akcióját Genfben.

 

Laval tudomására adta – még pedig határozott formában – Benesnek, hogy Franciaország nem szándékozik cserbenhagyni szövetségeseit, de tartózkodni fog minden olyan lépéstől is, amely az Olaszországgal folyó diplomáciai tárgyalások sikerét veszélyeztetné, vagy az európai békét kockáztatná. Amikor erről a kamara folyosóján szó esett, Laval megismételte:
- Nekünk ma mindennél fontosabb Olaszország…


Pál hercegnek Lebrun köztársasági elnökkel, valamint Flandin miniszterelnökkel és Laval külügyminiszterrel folytatott tanácskozásairól röviden emlékeznek meg a vasárnapi lapok. A Le Journal azt írja, hogy Londonban és Párizsban egyformán kedvező benyomást tett a régens herceg nagy mérséklete és széles látókörre mutató gondolkodása.


Olasz válasz:
„Osztjuk a francia külügyminiszter felfogását…”


Milánó, december 2.
A Stampa elégtétellel veszi tudomásul Laval francia külügyminiszter nyilatkozatát Franciaország és Olaszország viszonyának jövő alakulásáról.


-Teljesen osztjuk – írja az olasz lap – a francia külügyminiszter felfogását, hogy a két ország között folyó tárgyalásoknak Ausztria függetlensége tekintetében is megállapodáshoz kell vezetniök, mivel Közép-Európának ezen a területén csak így lehet megszilárdítani a békét, senkit sem szabad meggyanúsítani azzal, hogy a Duna-medencében a zavarosban akar halászni és előjogokra törekszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Reynaud Pierre Laval Pál jugoszláv herceg Flandin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98