Dtum
Login with Facebookk
1934 | December

Fényes magyar finis Dublinban

Magyarország – Írország 4:2 (2:1)

Az utolsó percekben két villámgyors akcióval nyertük meg a mérkőzést

A magyar válogatott csapat Olaszországból Rotterdamba utazott, ahol átalakult Budapest válogatottjává és szerdán 5:4 arányú szép győzelmet aratott Rotterdam ellen.

Futballexpedíciónk onnan Londonon keresztül Írország fővárosában, Dublinban kötött ki. Dublinban a futballszövetség vezetői ünnepélyesen fogadták a magyar játékosokat. Szombaton De Valera, az ír szabadállam elnöke kihallgatáson fogadta a magyar válogatott csapat tagjait és vezetőit.

Az elnök mindegyik játékosunkkal kezet fogott, majd Fodor Henrik dr. főtitkárral és Dietz Károly dr. szövetségi kapitánnyal hosszasabban elbeszélgetett, kérdezősködött a magyar viszonyok felől és kijelentette, hogy ismeri a magyar sport fejlettségét.

Vasárnap délután Dublin legszebb sporttelepén, a Dalymount Park pályáján huszonötezer néző előtt tartották meg Magyarország és Írország válogatott futballcsapatainak mérkőzését.

Sütött a nap, amikor a belga Langenusnak, a mérkőzés bírájának sípjelére a magyar csapat ebben az összeállításban kezdte meg a küzdelmet:
Szabó – Vágó, Sternberg – Seres, Szücs, Szalay – Markos, Vincze, Avar, Cseh, Titkos.

A magyar játékosok nehezen szokták meg a csúszós, füves pályát, így az írek egymásután gyors támadásokat indítottak ellenünk és az első öt percben pergőtűz alatt tartották a magyar kaput.

Szabó azonban most már nemcsak a stílusra vigyázott, hanem nagy súlyt helyezett az ügyes védésre is és egymásután megakadályozta, hogy az ír bombák bejussanak a magyar kapuba. Később változatos játék következett, majd a tizenötödik percben Szalay felszabadító rúgása után Avar megindította az első komoly magyar támadását.

A labda ide-oda cikázott az ír kapu előtt és a két robusztus hátvéd. Foley és Reilly páratlanul nagy erőfeszítéssel szerelték a magyar csatárokat. De ellentámadásra nem volt alkalom, mert a magyar fedezetsor mindjárt közbelépett és a másik pillanatban már megint mi támadtunk.

A 19-ik percben Szücs váratlan labdával előreküldte Titkost, aki lefutott, középre adták a labdát és Avar a hálóba juttatta (1:0).

Most még nagyobb iramban folytatták a játékot. Csatársorunk azonban nem tudott erélyesebben fellépni a kapu előtt és így több gólhelyzet kiaknázatlanul maradt. Végre a 30-ik percben Titkost Foley csak kornerra tudta szerelni. A kornert Titkos középre irányította, a labdát a kapus elfogta, ugyanakkor azonban a résen álló Vincze a kapust labdástól együtt benyomta a kapuba.

Szabályos gól volt, amelyet a bíró meg is adott. 2:0-ra vezetett a magyar csapat, amikor a 36-ik percben a lelkesen támadó írek felnyomultak a magyar kapu elé és Donelly jobbösszekötő megszerezte a hazai csapat első gólját (2:1).

Szünetben megjelent a magyar csapat öltözőjében Dublin város főpolgármestere, aki De Valera elnököt képviselte a mérkőzésen. A főpolgármester elismerését fejezte ki a szép játékért.

 

 


A második félidőben kiegyenlítenek az írek

A második félidőben Seress helyett az óbudai Győri lett a magyar csapat jobboldali fedezete. Az első negyedórában hullámzó játék folyt. Amíg azonban a magyar csatárok támadásai veszélytelenek voltak, az írek támadásai góllal kecsegtettek.

Egy ilyen támadásnál a 17-ik percben Sternberg büntető területen belül kézzel ütötte el a labdát, amiért Langenus bíró habozás nélkül 11-est ítélt. A 11-est Rigby, a híres ír centercsatár góllá értékesítette. Az írek kiegyenlítettek (2:2).

Most kezdődött meg a nagy csata a győzelmet jelentő gólért. Különösen az írek tettek nagy erőfeszítést, de csakhamar át kellett engedniük a teret a magyar csapatnak. Fedezetsorunk, főleg Szűcs és Szalay pompásan működött és a magyar támadások állandósultak.
Avar és Markos gólja az ír kapuban

A magyar támadásokat azonban nem kísérte szerencse. Egyik alkalommal Vincze kapufának lőtte a labdát, később Cseh gólhelyzetben addig-addig forgolódott, míg az ír hátvédek leszerelték.

Az írek a magyar finis hatása alatt lassanként összeroppantak és ennek az eredménye a 40-ik percben mutatkozott: Avar és Cseh összjátéka után Avar a 16-os vonalról oly erővel rúgta meg a labdát, hogy az védhetetlenül bezúdult az ír kapuba. Most már 3:2-re vezettünk.

S játékosok odafutottak Avarhoz, összeölelték és a közönség is megtapsolta a gólt. A magyar finis azonban ezzel még nem ért véget. A vezető gólunk után két percre Markos száguldott a labdával, egy-két villámgyors dribli után Markos megszökött a védőjátékosok mellől s egyéni akciója révén pompás gólt ért el. Ezzel a magyar csapat 4:2 (2:1) arányban megnyerte a mérkőzést.

A meccs, tekintettel arra, hogy végig fair volt, a magyar sportnak nagy propagandát jelentett. Az első félidőben az írek támadtak többet. 6:3 volt ekkor a kornerarány a javukra. A második félidőben fokról-fokra visszaestek és nem tudták kiparírozni a rég nem látott fényes magyar futballfinist.

Amellett, hogy mindegyik játékosunk a tőle telhető legjobbat mutatta, külön ki kell emelni Szabót, Sternberget, Szalayt, Avart és Titkost, Langenus bíró közmegelégedésre vezette le az érdekes mérkőzést. A magyar csapat hétfőn reggel Dublinból Párizsba utazik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98