Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

Molnár C. Pál fesményei

Az Ernst-Múzeum összes termeit megtöltötték Molnár C. Pál festményei, akit eddig inkább csak mint grafikust ismertünk. Rajzaival évek óta jókora sikereket aratott, már széles körökben kedvelt művész volt, midőn 1927-ben az Ernst-Múzeum egy rajzsorozatát bemutatta. Könnyed, ötletes ábrázolások voltak ezek a mindennapi élet jelenségeiből. Biztos kézzel odavetetten kissé az expresszionizmus felülettöréseivel kacérkodtak.

 

Néha egy-egy festői próbálkozását is láttuk, emlékeztünk egy Szent Ferenc ábrázolására, mely naiv közvetlenségével és bensőségével jól megközelítette a természet és egyszerű szegénység nagy szentjét. Molnár aztán a római magyar festőakadémiára került, ahol három éven át dolgozott. Közben nagy sikert aratott egy nemzetközi pályázaton, mert az első díjat nyerte és megbízták Szent Ferenc angol nyelvű Fioretti-jének illusztrálásával. Ez a fametszet-sorozata kiváló munka volt, vele külföldön jó nevet szerzett magának, idehaza pedig a Szinyei-Társaság grafikai díját nyerte el.

Ezekkel a sikereivel azonban nem elégedett meg, állandóan továbbképezte magát a festői ábrázolásban is, amiben a római évek nagy mértékben támogatták. Az örökvárosban megfordult kiválóbb képzőművészeink között kétségtelenül ő bizonyult annak, akire az ott töltött évek a legnagyobb hatással voltak; a legtöbbet eddig ő köszönheti Rómának. Símulékony művész, aki a mai olasz művészettől sokat tanult, de épen olyan sokat okult a korai olasz festészet téma és formavilágán.

Most kiállított festményein elsősorban a kifejezés könnyedsége, biztossága és ötletessége szembeötlő. Akármilyen témához nyúl is, legyen az a mai élet egy-egy jelenségének szellemes rajza, vagy valami vallásos tárgyú ábrázolás, leginkább azzal a játékos pontossággal lep meg, mely a kép legkisebb részén is soha nem tévedően valósítja meg mai stílusát.

 

Ez a stílus külsőségekben sokszor az olasz praerafaelitákra emlékeztet. Szinte a végletekig naiv, de tudatosan naiv, az akar lenni, az értelemnek több szerepe van az egyszerűségben, mint a szívnek, készakarva nyújt sokkal egyszerűbbet, mint közvetlen elődei.

Képein jól meglátszik, hogy a grafikának nagyvonalú, nagy felületekkel dolgozó módjából indult ki. De az is, hogy teljesen szakított a festőiségnek ama változatával, melyet a naturalizmus, vagy később az impresszionizmus képviselt. A gondolati elvonásnak, a tudatos komponálásnak útjain jár nemcsak a rajzban, hanem a színezésben is.

 

Régebbi festői modorával szemben teljesen elfordult a sötét és mély színektől, ma már csupa halványan fénylő világos színt használ, amelyeknek nincsen áttetszőségük. Alkalmazásuk épen olyan virtuóz, mint rajzának soha nem tévedő biztossága. Ezzel szemben a lelki tartalom korántsem ilyen gazdag. Inkább szellemes, ötletes szeszélyességével foglalkoztatja a nézőt.

A legszebben kisebb kompoziciói sikerülnek. Ezekben éri el a legnagyobb kifejező erőt. A nagy méreteket ma még nem tudja teljesen kitölteni. Nagyobb képeinek üres és halott felületeik vannak: úgy hatnak, mint kis képek szükségtelenül felnagyított vetítései.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hűvös szoba A hűvös szoba
Nyári melegben mindig elkél a jó tanács arra; hogy ha már az utczán...
Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás hölgy-rekordját Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás...
A Magyar Atlétikai Szövetség vasárnap délután a BBTE sporttelepén...
Uj repülőgép Uj repülőgép
A levegő meghóditásának korát éljük. Szeretnénk szabadulni a földi...
Az ökölvívás világbajnoksága Az ökölvívás világbajnoksága
Az ökölvivás sportjának Anglia a hazája. Innen indult az ökölvívás...
MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0) MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0)
A bécsi profi-futball egyik legszimpatikusabb képviselője, a WAC...
Szász Menyhért: Ének a néma mankókról Szász Menyhért: Ének a néma mankókról
A vézna fák az utcán sorba álltok Hősöket vártak... Jönnek-e már? A...
A newyorki hatnapos verseny
A newyorki hatnapos versenynek nevezett emberkínzás végre...
Budapesti Egyetemi Athleikai Club 3:1-re győz a Pozsonyi Torna Egylet ellen Budapesti Egyetemi Athleikai Club 3:1-re győz a Pozsonyi Torna Egylet...
A Budapesti Egyetemi Athleikai Club mint már említettük április hó...
Kacsura herczeg Kacsura herczeg
A kulturában, hatalomban óriási lépésekkel haladó Japánnak ma...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98