Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

Az Ernst-muzeum csoportkiállitása

Romantika? Hogy ez kell-e korunknak, vagy inkább az új klasszicisztika, vagy az új tárgyilagosság vagy a "mágikus realizmus" vagy az impresszionisztikus hagyomány fentartása - ki mondaná meg? Ennek a kornak minden kell és semmi sem szívügye. Boldog, akinek meggyőződése van, boldog, aki saját meggyőződés hiján másnak a meggyőződéséhez tud csatlakozni.

Új romantika? Miért ne. Ha új, azaz újonnan átélt, és romantika, tehát valódi művészi élményen alapul, akkor bizonyára átütő erővel bír és - legalább is ideig-óráig, - meggyőz. Nincs bizonyítékunk arra nézve, hogy mi ma az egészen biztosan korszerű. És ha visszatekintünk például az ötvenes évek művészetére, nem fogjuk eldönteni tudni, mi volt korszerűbb:

 

Delacroix ragyogó pátosza, vagy a barbizoniak érzékeny borongása, vagy Courbet robusztusan előkelő barokkja, vagy Manet rögzített festőisége, vagy Couture hideg-érzéki "grande machine"-ja, vagy Meissonnier nagyképű pepecselése, vagy a prerafaelizmus hibrid érzelgése stb. stb., hanem az ötvenes évekre ugyanoly jellemző volt ez a sokszerűség, mint ahogyan az 1920-as évekre jellemző, hogy körülbelül egykorú művészek közül az egyik úgy fest, mint például Márffy, a másik mint Rudnay, a harmadik mint Berény, a negyedik mint Mendlik és az ötödik és tizedik is máskép, és a fiatalok között van Bortnyik és Aba-Novák, Hincz és Bernáth, Kádár és Derkovics, Novotny és Molnár C. Pál, hogy csak egyetlen művésztársaság különböző egyidős tagjai közül válogassunk. Senki sem mondhatja magáról: "Én vagyok a mai kor." Mert nemcsak a hárommotoros repülőgép, az amerikai rozs-sziló és a Taylor-szisztéma tartozik a mához, hanem - teszem - az "Ó, ti drága régi jó idők" című revűoperett századik zsúfolt háza is.

És bár - állítjuk - az ujdonság önmagában pozitív tényező, mint főkritérium mégis csak egy marad: a kvalitás.

*


A debreceni egyetem
számára három nagy festmény készült. Rudnayé kettő: "Csokonay" és "Toborzás". Hogy tömérdek szépség rejlik a két nagyméretű kompozicióban, azt senkisem tagadhatja. Az is nehezen tagadható, hogy ez a két nagy kompozició balul ütött ki, ha szerencsésebben is, mint a két év előtti gobelin. Nem azért, mert mozdulatmotívumokban, kolorizmusban, világításban, Goya, Gros és Rembrandt-emlékek fognak egymással kezet és egyesülnek Rudnay kesernyés primitivizmusával, hanem azért, mert Rudnay ősien lírai természet és mind e dübörgő kísértetidézés merőben idegen belső dinamikájához.

 

Nem éppen a méreten mulik, azt látjuk hasonlóképpen ki nem elégítő kisebb képei egynémelyikén. Rudnay igazi nagysága egy bizonyos fajta tájfestészetében rejlik. A "Szeptember", az "Őszi táj" tökéletes átérzettséggel idézi a tizenhatodik századbeli németalföldi táj legszebb emlékeit, és minden multban-gyökerezettsége mellett, friss és fiatal. Áttetsző, híg levegő, finom tompítottság, tiszta forma, üde és mégis tónusbafogott szín: ezek a jegyek jellemzik Rudnay szép, csendes tájait.

Iványi-Grünwald Béla, aki a harmadik debreceni kompoziciót festette, szerencsés kapcsolatot talált egy bizonyos nagybányai tendenciával. Nagybányában sok minden lehetőség rejlett. Rejlett benne többek között egy barna tónusú barokk kolorizmus, melyet "A cigányok"-korszakban Ferenczy, Iványi, Thorma egyaránt kultivált. Iványi, ebből kiindulva, előbb egy dekoratív expresszionizmus felé tájékozódott és most érett tudással, higgadt tapasztalattal, úgyszólván a "Cigányok"-korszakban rejlő másik lehetőséget pótolja.

 

Ebben a szép nagy kompozicióban benne van Velence, Hollandia és a romantika és benne van Iványi-Grünwald ízletes szinlátása, a tónusfoglalatból előragyogó sárgák és kékek pompázása. E nagy kompozició mellett sok képe - tájak, szinházak - még ragyogóbbá fokozza a tiszta, de tónusba fogott szin erejét és azokat a problémákat eleveníti fel, melyeket Vaszary a maga módján a "Rabszolgavásár"-periódusban oldott meg.

A kiállítást egyébként három fiatal festő grafikája egészíti ki. Gallé Tibor csendes öregeket, merengő tanyákat, ködlő vizeket fest, foszlón boglyas akverellfoltokkal. Cserepes István nagy technikai készséggel és férfias finomsággal dörzsöli a pasztellkrétát impresszionisztikus meglátásokká. Nagy Imre most kezd kibontakozni az akadémikus romantikából és kezd összefoglalásra törekedni. Fametszetei még nyersek, de tehetségesek.

A nagyteremben gróf Batthyány Gyula festményei ölelkeznek Sidló Ferenc szobraival. Sidló virtuóz szobrász, kisújjában van a mesterség minden raffinementja. Ám ahogyan az életet pátosszá fokozza, abban túlsok a mesterkéltség, a "Kraftmeierei". Batthyány Bayros, Dulac, Gustave Moreau és egyéb szecessziósok koncain rágódik szokatlan technikai felkészültséggel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szamárlétra: sikereink egyik akadálya Szamárlétra: sikereink egyik akadálya
Ferenc József hosszú rezsimje nem kedvezett a tehetségek...
József főherczeg betegsége József főherczeg betegsége
Fiuméből azt jelentik, hogy József főherczeg még mindig sulyos beteg....
Blaha Lujza állapotáról elterjedt riasztó hírek valótlanok Blaha Lujza állapotáról elterjedt riasztó hírek valótlanok
Blaha Lujza állapotáról a vasárnap folyamán aggasztó hírek terjedtek...
Őskori állat csontváza Őskori állat csontváza
Mexikóban egy angol tudós ásatásokat végeztet mostanában ősállatok...
A Nemzeti Szalon tavaszi kiállítása A Nemzeti Szalon tavaszi kiállítása
A váltakozó általános kiállítások sorrendjében a Nemzeti Szalon...
A tetováltak A tetováltak
Ugyan, talán Vigyázó Laczi kontárkodott bele a bünügyi krónikába?...
Vasuti mozdonyok Vasuti mozdonyok
Ha Stefenson ma feltámadna, aligha ismerne rá arra a találmányára,...
Súlyos villamos-baleset Súlyos villamos-baleset
Junius 4-én a zugligeti villamos-vonal felső végállomásán...
Megfiatalodott a 300 éves Parád Megfiatalodott a 300 éves Parád
Fehér álomvilágban törtet előre a behavazott, jégszakállú autóbusz,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98