Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

A hírneves Bettelheim-cég üzletét bezáratta a főnök öccse, a másik főnököt pedig följelentette az anyósa

Néhány nappal ezelőtt a Wekerle Sándor ucca 22. szám alatti öreg ház egyik országszerte ismert, régi üzlethelyiségére legördült a vasredőny-örökre: Budapest egyik legnagyobb és legismertebb cégének, a Bettelheim Miksa és Társa díszműkereskedésnek vasredőnyeit záratta le – a cég főnökének öccse, Heteés Antal ügyvéd.

 

Amíg az európai tekintélyű, sokmilliós vagyonnal rendelkező cég eljutott idáig, vadregényes családi háborúság izgalmas drámája játszódott le, amelynek során nemcsak az az erőszakos üzletbezárás történt most, hanem bűnvádi feljelentést tettek a cég két igazgatója, Heteés Alfréd, az ismert sportférfiú és Szücs Pál ellen is.

A bűnvád följelentést Heteés Alfréd anyósa, Lanauer Lipótné tette...

A Bettelheim-cég főnöke, Heteés Mór, aki ötven év előtt kapott galgóci előnévvel magyar nemességet Ferenc József királytól, még ma is él. Fia, Alfréd kisunyomi Landauer Stefániát vette feleségül.

A Bettelheim-cég azután három és félmillió aranykorona hadikölcsönt jegyzett, ami teljesen elveszett, majd a gazdasági válság is egyre jobban éreztette hatását a viruló vállalattal. Galgóczi Heteés Alfréd apósa, kisunyomi Landauer Lipót egyre több pénzt adott aminek ellenében a Bettelheim cég részvényeinek ötvenegy százalékát szerezte meg.

Utóbb a fiatal Heteésné elvált a férjétől, mire megkezdődött a háborúság anyós és vő között. A háborúság egyik furcsa jelentése az, hogy a cégbíróság súlyos pénzbüntetésekre ítélte már a céget, mert nem tart eredményes közgyűlést. Nem is tarthat, mivel a részvénytöbbség birtokosa.
Landauerné megakadályoz minden határozatot.

Közben az anyós föl is jelentette a vejét, mert a könyvek ellenőrzésénél a Landauer-család rájött, hogy 40.000 pengőt könyveltek el az anyós javára, amiből az anyós egy fillért sem látott. Viszont a vő azzal védekezett, hogy ezek bizalmi kiadások voltak, amiket könyveléstechnikai okokból írtak az anyós nevére. Az anyós azzal is vádolja vejét, hogy 30.000 pengőt vett el tőle akkor, amikor
a cég már fizetésképtelen volt, de ezt neki nem mondták meg.

Heteés Antal ügyvéd a széniorfőnök öccse azért pörölte be családja cégét, mert neki mint igazgatósági tagnak, 8000 pengő tantiém követelése van és azt nem fizették meg. Heteés Antalnak azt a követelését meg is ítélték.

Ugyanakkor, amikor a legfurcsább jelenetek játszódtak le az üzleteben. A Wekerle Sándor uccai ház tulajdonosa ugyanis az ajtóba állította a házmestert, aki beengedte a vevőket, de amikor azok áruval kezükben távozni akartak, nem engedte ki őket.
Azt mondta: a háztulajdonosnak zálogjoga van minden raktári árura, tehát nem szabad semmit sem kivinni. Még azt sem, amit készpénzért megvették!

A cégbíróság bírságai is szorongatták a Bettelheim-céget, mire Rendes Miklós ügyvédjük panasszal élt és előadta, hogy a cég tartana közgyűlést, csak a részvénytöbbség birtokosa, az anyós nem engedi.

Kérte az ügyvéd, hogy a cégbíróság az örökös bírságok helyett rendelje el a felszámolást. Itt tartott már a nagynevű Bettelheim-vállalat, mikor az elmaradt tantimek miatt a gondokság alá helyezett Heteés Antal ügyvéd ügygondnoka néhány nappal ezelőtt bezárta az üzletet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hetedik magyar hadikölcsön szerény hirdetése a Hétfői Lapokban Jegyezzünk hadikölcsönt!
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98