Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

Az Újpest kiverte az Austriát a Mitropa kupából

Újpest – Austria 2:1 (1:1)

Újpest tovább futott a Középeurópai Kupában! A Sindelar-csapat felvonultatta az újpesti pályán mindazt az erőt, lendületet, technikai finomságot és taktikai művészetet, amit együtt bécsi iskola címen tisztel az egész futballvilág, a magyar csapat azonban játékban és küzdelemben egyaránt méltó ellenfélnek bizonyult.

A pompás újpesti védelem tartani tudta az Austria nagyszerűen felépített támadásait, a halfsor pár perctől eltekintve, ura volt a helyzetnek, a csatársor pedig még sérülésektől gyengítve is össze tudott hozni 8-10 gólhelyzetet, amiből kettőt be is juttattak az Austria hálójába.

A gólhelyzetek és a tényleg elért gólok számának szembeállítása egyúttal kritikája is az újpesti támadósor gólképességi fokának.

Krist cseh bíró sípjelére így áll fel a két csapat:
Újpest: Hóri – Futó, Sternberg – Borsányi, Szűcs, Szalay – Tamássy, Pusztai, Jávor, Kocsis, P.Szabó.
Austria: Müllner – Ludwig, Kaith – Najemnik, Mock, Nausch – Spechil, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Gall.

Ludwig, az új hátvéd, testvérek között is képvisel száz kilót, emellett két méter magas óriás. Gall rendes körülmények között halfot szokott játszani, Spechil – balösszekötőt. A bécsiek pompás játékkultúráját dicséri, hogy sem Gall, sem Spechil nem ügyetlenkedett szokatlan új posztján.

Újpest a tűző nappal szemben kezdett, csak P. Szabóig jutott az elindított támadás, az Austria azonnal szabadított és támadásba lendült. Borsányi első beavatkozását nagy tapssal ünnepelte a tribün.

Nagy harc – 11-es gól

P. Szabó Ludwigot kóstolgatta, néhányszor megtáncoltatta az óriást, kezdetben fölényben volt vele szemben, később azonban egyenrangú játékosok küzdelme volt minden találkozásuk. A 2-ik percben Futó kézzel mentett Stroh elől. - Krist alkalmazta az előnyszabályt, Sindelar előtt Sternberg a 16-oson halászta el a labdát. A következő támadásnál Sindelar átment Futón, középre adott labdáját Hóri bravúrosan mentette.

A tribünön zúgott a hajrá, Újpest rávetette magát ellenfelére és öt percen keresztül keményen szorongatta a bécsi kaput. Szűcs bravúrfejese, Jávor áttörése, Tamássy 25 méterről küldött lövege, melyet Müllner csak kornerre tudott menteni, egyik örvendetes izgalomból a másikba döntötte a közönséget. P. Szabó pontos beadása Jávor fejéről alig suhant kapu mellé.

A 17. percben P. Szabó beadását Najemnik kézzel tartóztatta fel. Krist habozás nélkül 11-est ítélt. Jávor készülgetett a lövésnek, végül a háttérből előkerült P. Szabó és belőtte Újpest első gólját. 1:0!

Futó ollózása nagy zavart csinált az újpesti kapu előtt, végül ő maga szabadított fel. A 20-ik percben Spechtl szerelésénél Szalay felbukott, szerencse, hogy Sindelar éppen az eget nézegette és Jerusalem hasonló nagy problémákkal volt elfoglalva. Mire észrevették, hogy a kapura kellene törniük, Sternberg megérkezett és megoldotta a problémát.

A 24.-ik percben Pusztay remekül szöktette Tamássyt, Nausch nem tudta megakadályozni a pontos beadást, Kocsis tisztán állt a kapu torkában, de labda helyett levegőbe rúgott és odavolt a nagy gólhelyzet.

A 27-ik percben Sindelar mesés szöktetése ejtette kétségbe az újpestieket, de a védelem helyén volt, a következő másodpercekben már újpesti támadás gördült végig a pályán, a pontos adogatásból Kocsis került lövőhelyzetbe, Müllner védte a lövést.

Utána Sindelar és Futó összeütközött, a csodacenter nagy tüntetést kapott a nyakába, Futó sántított, de a legközelebbi osztrák támadásnál egyszerre megfeledkezett minden fájdalmáról.

A 43-ik percben Borsányi késik a beavatkozással, két húzással jobbszélre kerül a labda, onnan vissza Sindelarhoz, a center szökteti Jerusalemet, a fiatal összekötő Hórit is kicsalja a kapuból és belövi az egyenlítő gólt. 1:1! Kellemetlen volt nézni, milyen természetes egyszerűséggel ment az egész gólszerzés….

II. félidő: győzelem!

A II. félidőben gyengült az iram és gyengült a játék nívója is. A 7-ik percben Sindelar három testcsellel átjátszotta magát az egész újpesti baloldalon, Sirohnak adott, aki kiugratta Jerusalemet, Hóri a csatár elé ugrott, a labda pattogott Jerusalem és Hóri között, átugrotta a kapust, a csatár tisztán állt az üres kapu előtt, be akarta vinni a labdát, s ez volt Újpest szerencséje.

Közben két oldalról megérkezett Borsányi és Sternberg, a szorongatott csatár 2 méterről kapu mellé gurított! A meccs legnagyobb helyzete volt! Az Austria óriási erejű sturmot indított, perceken keresztül ostromolták a magyar kaput. Borsányi úgy dolgozott a védelemben, mint legszebb napjaiban láttuk.

Végül a 48-ik perc hozta meg a magyar győzelmet. Szalay beadását Müllner kiejtette, Pusztai idejében érkezett és belőtte Újpest második gólját. Pár izgalmas támadás szaladt még végig a pályán, azután vége lett a játéknak. Újpest Budapesten is, Bécsben is 2:1-re győzött, tehát továbbjutott a kupában, ahol a II. fordulóban a Juventus várja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Korábban csakis az őszieket volt szokás üszög ellen csávázni, de ma...
A magyar mezőgazdaság statisztikája A magyar mezőgazdaság statisztikája
Az 1895:VIII. törvénycikk alapján végrehajtott mezőgazdasági...
Iparigazolványt a kifőzdéknek! Iparigazolványt a kifőzdéknek!
A kifőző üzletek iparszerű jellegét a főváros VII. kerületének...
Ma délután temetik Sipos Mártont Ma délután temetik Sipos Mártont
Sipos Márton minden idők legnagyobb mellúszó tehetsége meghalt. E hír...
Wölfling Lipót uj házassága Wölfling Lipót uj házassága
Wölfling Lipót, a toscanai nagyherczeg fia ujra beszéltet magáról....
Mátyás király kolozsvári szobra Mátyás király kolozsvári szobra
Fadrusz János műtermében most darabolják föl Mátyás király nagy lovas...
Ipari kishírek Ipari kishírek
Magyar óraipari termelő-szövetkezet czég alatt Budapesten szövetkezet...
A Vezuv kitörése A Vezuv kitörése
Nápolyból rémes híreket közöl a távíró: a Vezuvnak néhány nappal...
Az álláshalmozásról szóló törvényjavaslatot a husvéti szünet után tárgyalja az országgyülés Az álláshalmozásról szóló törvényjavaslatot a husvéti szünet után...
A MEFHOSz elnökségéből alakult tizenegyes bizottság törvénytervezetet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98