Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

A kókuszpálma és gyümölcse, a kókusztej

Ha a kókuszdió teljesen megérett, a rostos réteg barna lesz és az egész dió kissé összeszárad és hosszúkás alakúra nyúlik. A csonthéj 4-5 milliméterre vastagszik, a kocsonyás hús néha 1 centiméter vastag lesz és már nem kocsonyás, hanem kemény, a nedv sokkal kevesebb és kissé zavaros. Az íze csípősen édeskés.

Európában a kókuszdió legtöbbször a barna rostos héj nélkül jön, ezt lefejtik róla és csak a csonthéjú diót szállítják el, amelyen még a barna rostok maradványai láthatok. Ha ezt a diót ketté vágjuk, akkor a csonthéj alatt, találjuk az ujjnyi vastag húst és középen a zavaros nedvet.

A bennszülött ezt a nedvet nem issza meg, hanem kiönti, csak különös esetekben használják fel, pl. ezzel alvasztják meg a nyers gumit. Kizárólag a fiatal, még zöld kókuszdió, kellemes édeskés vizét isszák és a kocsonyás lágy húsát eszik meg. De ilyen formában a kókuszdió soha sem kerül Európába, mert a vastag kéreg sok helyet foglal el és a szállítást igen megdrágítja.

Amíg fiatal - félig érett - a dió, a nedvét isszák és a kocsonyás húsát eszik, de ez már inkább csemege. A fiatal kocsonyás húsból készítik az úgynevezett „kókusz-tortát” és még egy csomó más édességet. A fiatal kókuszdió rostja és csonthéja nem alkalmas semmire és éppen ezért, amíg teljesen meg nem érett, a fán hagyják. A teljesen érett barna kókuszdió a fontos kereskedelmi és fogyasztási cikk.

Az érett dióban lévő nedvet - mint már említettem - a bennszülött nem issza, de különféle ételek elkészítéséhez felhasználja. Így például a kenyérsütéshez, a kókuszvíztől jobban kel a kenyér tésztája. De ipari célokra is használható meglehetősen nagy savtartartalma miatt.

Ha a kókuszdió fehér, kemény husát megreszelik és kipréselik, fehér tejet ad. Ez a kókusztej, amely a főzésben különféle mártások készítésében, de a tészták és torták sütésében is elsőrangú szerepet játszik. Jóformán nincs az a bennszülött édesség, amelyhez ne használnának kókusztejet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A levegőről A levegőről
Több százezer év óta lélegzi be az ember a levegőt, ebben a...
A magyar-horvát sportbarátság A magyar-horvát sportbarátság
A magyar-horvát sportbarátság megkötésének napja volt 1905. október...
Összeütközést elháritó készülék Összeütközést elháritó készülék
Mint a rajzunk mutatja, ez a vasúti balesetet elháritó készülék...
A Triesti Általános Biztositó Társulat hadiadománya A Triesti Általános Biztositó Társulat hadiadománya
A Triesti Általános Biztositó Társulat (Assicurazioni Generali) eddig...
Politikai hangulatok Politikai hangulatok
A magyar parlament, mint ismételten jelentettük, e hó 19-én kezdi meg...
260 korona előleg 260 korona előleg
Megírták a lapok, hogy a debreceni telefonközpont egyik kezelőnője,...
A korlátlan búvárhajóharc mérlege A korlátlan búvárhajóharc mérlege
Holtzendorf német admirális ígérete két pontból állt: havonta 600 000...
Köztársaság-ellenes összeesküvés Párisban Köztársaság-ellenes összeesküvés Párisban
Párisban április első napjain néhány elfogatás történt, s ezzel...
A fővárosi statisztikai hivatal feltünő megállapításai Budapest...
Dr Ilyefalvy Lajos, a főváros statisztikai hivatalának igazgatója...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98