Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Mellékucca dráma a bécsi Sacherban

Milyen körülmények között halt meg Hollandia leggazdagabb textilgyárosa a bécsi Sacherban, veje báró Kohner István és báró Luzsénszky Márta jelentésében

Az elmúlt hét keddjén a bécsi Sacher -szálló egyik elsőemeleti apartmanjából egy női hang sikoltozva kiáltott orvosért. Az apartman tulajdonosa, Julius Menko - Hartogensis, a hollandiai Menco és Comp Hollandia legnagyobb textilgyárának dúsgazdag tulajdonosa lett rosszul, akinek leánya néhány évvel ezelőtt ment férjhez a budapesti báró Kohner Istvánhoz, a hölgy pedig, aki orvos után kiáltott, báró Luzsénszky Márta, ismert budapesti szépasszony volt, akit Bécsben, Párizsban és a Rivierán Hartogensis menyasszonyaként ismertek.

Hartogensis, a dúsgazdag holland textilgyáros Pesten ismerkedett meg báró Luzsénszky Mártával, aki néhány évvel ezelőtt a Magyar Színházban is fellépett. Az alacsonytermetű, mindig mosolygó, idősebb urat, aki ötmillió pengő hozományt adott leányával a Kohner-bankház fiatal társfőnökének, állandóan együtt lehetett látni a szép Luzsénszky Mártával, nemcsak Budapesten, de a Semmeringen is és főleg a Riviérán, ahová mindig együtt utaztak el, s ahol a hollandiai gyáros és Luzsénszky Márta mint férj és feleség is szerepeltek.

A hollandiai gyáros, aki az utóbbi időben gyakran panaszkodott szívbántalmakról, pesti családi vonatkozásaira való tekintettel töltötte idejét Luzsénszky Márta társaságában inkább külföldön, így mintegy tíz nappal ezelőtt is sürgönyileg adott randevút Luzsénszky Mártinak a Semmeringre, ahová orvosi rendeletre készült. A Semmeringen azonban nem érezte jól magát, több ízben szívrohamot kapott, úgyhogy elhatározták, hogy Bécsbe utaznak a célból, hogy a beteg gyáros Wenkebach professzorral, a világhírű szívspecialistával vizsgáltassa meg magát.

Bécsben a Sacherban szálltak meg egy emeleten s rögtön telefonáltak a professzornak, aki azonban nem tartózkodott Bécsben. Miután Hartogensis időközben jobban lett, az orvosi konzultáció tervét ideiglenesen elejtette s telefonon felhívta Pesten tartózkodó vejét és leányát, akikkel a hét végére találkozót beszélt meg Bécsben.

Este félhétkor a hotelben hirtelen újabb rohamot kapott. Az előhívott orvos megvizsgálta a beteget s Luzsénszky Mártát félrehívta, ennyit mondott:
Kérem a családot rögtön értesíteni!


Luzsénszky Márta kétségbeesve hívta fel Kochner István bárót Budapesten, aki feleségével együtt azonnal autóba ült s a hajnali három órára meg is érkezett Bécsbe. Apósát, akit az injekciók tömegével tartották életben, teljes eszméletnél találta az orvos azonban közölte vele, hogy a gyáros percei meg vannak számlálva. Félhétkor reggel a gyáros elaludt s az orvos, aki a betegágy mellett virrasztott, megállapította a bekövetkezett halált.

Kohner Isvtván báró, akit felébresztettek, bement Luzsénszky Márta szobájába s közölte vele apósa halálát. A fiatal asszony, aki maga is alig pár perce szenderedett el, kétségbeesve rohant be a halott gyároshoz, ahová követte Kohner is, aki régi ismerőse egyébként Luzsénszky Mártának.

-Hol vannak apósom értéktárgyai és pénztárcája? - kérdezte Kochner a zokogó asszonytól. A síró asszony felkelt az ágy mellől s szó nélkül a halott ruháira mutatott. Mindent megtaláltak a zsebeiben.

Kochner báró ezek után értesítette a hollandiai családot és intézkedett a halottnak Hollandiába való elszállítása iránt.

Luzsénszky Márta pedig, akit megkértek, hogy a temetésen ne vegyen részt, összecsomagolt és visszautazott Budapestre. Ősszel lett volna az esküvőjük, Hartogensiessel együtt készültek Budapestre, ahol a gyáros villát akart vásárolni Luzsénszky Mártának. Ötvenmillió pengő vagyon maradt utána...

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98