Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

Talán visszatérhetnek a volt császári család tagjai

Bécs, március 4.
A Petit Parisien vasárnapi számában Fey őrnagy osztrák alkancellár, nyilatkozik az osztrák monarchisták mozgalmáról és ennek a nyilatkozatnak valószínűleg Európaszerte élénk visszhangja lesz:
- A restauráció kérdését – mondja az alkancellár – Ausztria egymaga nem intézheti el, mert ez nemzetközi ügy. Az a körülmény, hogy az osztrák kormány elfogadja a hazafias front keretében a legitimisták támogatását még nem jelenti, hogy a legitimisták programját teljesen magáévá teszi.

 

Megengedjük a volt császári család tagjainak hazatérését, mert igazságtalannak tartjuk azt a törvényt, amely egy régi osztrák családot száműzött és vagyonát elkobozta. A császári család tagjai ugyanúgy, mint más köztársaságokban, Ausztriában is alávetik majd magukat az állampolgárokra kötelező törvényeknek.

 

Az a tény, hogy a Heimwehr tagjai sorában monarchisták vannak, még nem jelenti, hogy az egész Heimwehr monarchista! A Heimwehr továbbra is biztosítja a rendet és a haza védelmét. Nem hiszek egy nemzeti szocialista államcsínyben, de ha ilyenre sor kerülne, úgy az osztrák haderő elégséges lesz, hogy ezt a megmozdulást azonnal és teljesen elfojtsa.


A francia sajtó egyébként újból foglalkozik az osztrák kérdéssel és türelmetlen hangok hallatszanak amiatt, hogy Dollfuss kancellár még mindig nem terjesztette az osztrák-német viszály ügyét a Népszövetség elé. Az intrasigeant azt kérdi, mire vár még Dollfuss kancellár? A lap hangoztatja, hogy Ausztria a német nemzeti szocializmus és az olasz fasizmus küzdőtere marad mindaddig, amíg Ausztria függetlenségét nem biztosítják azok az államok, amelyek különböző nyilatkozatok aláírásával biztosítani vélték Ausztria önállóságát.

A jövő héten rendelettel életbelép az új alkotmány! – mondja Dollfuss kancellár
Bécs, március 4.
Vasárnap Dollfuss kancellár Villachban nagy beszédet mondott, amelyben emlékeztette sokezer főnyi hallgatóságát arra, hogy egy év előtt határozta el a palament kikapcsolását és az állam ügyeinek autoritatív alapon való intézését.


- Most ezen az évfordulón bejelenthetem önöknek - folytatta –, hogy az új alkotmány, amely egyelőre átmeneti lesz és csak addig marad érvényben, amíg az állam rendi átalakulása befejeződik, a jövő hét folyamán lép életbe.


A német-osztrák konfliktusról is beszélt a kancellár és ezeket mondotta:
- Soha nem adtunk okot arra az elviselhetetlen viszonyra, amely Ausztria és Németország között előállott. Ha a másik oldalon csendben lesznek, mi nem fogunk támadni. Minden tőlük függ! Hajlandók vagyunk együtt dolgozni azokkal, akik békésen közelednek felénk, mert nem vagyunk bosszúállók. Az osztrák népközösség azokat is magábafogadja, akik eddig hamis úton jártak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98