Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Vasárnap reggel az Országzászlótól indult két kengyelfutó Rómába

Vasárnap reggel az Országzászlótól indult két kengyelfutó Rómába: Lovas úr, a banán és az alma, Matura úr, a csülök és a véres hurka képviseletében

Vasárnap délelőtt háromnegyedtizenegykor a szabadságtéri Országzászlótól két didergő trikós, térdnadrágos férfi, egykori dicső kengyelfutók kései utóda, tapsjelre futásnak iramodott, azzal az előre megfontolt szándékkal, hogy Rómáig meg sem állnak. (Legfeljebb néha-néha pihenni!)

A két kengyelfutó Lovas Antal és Matura Ernő. Lovas ötvenéves, Matura huszonhat. Több mint háromszáz izgatott és lelkesedő férfiú jelent meg a startnál, kétharmadrészben Matura, egyharmadrészben Lovas hívei.

Matura és Lovas Rómába futnak. Matura a húsrajongók, Lovas a vegetáriánusok képviseletében. A hentesek hosszú idők óta mérgelődnek amiatt, hogy egyes orvosok a húslevest károsnak találják az emberi szervezetre. A hentesek két kézzel harcolnak egyrészt a halasok ( lásd: Mondja marha, mért olyún bús, olcsóbb a ponty, mint a hús...) másrészt a zöldségevők ellen, akiket egy jelenlevő hentesvezér lelkiismeretlen izgatóktól fanatizált főzelékőrültek-nek nevezett.

A start előtt a hangulat dermesztőnek volt minősíthető, a vegetáriánusok tábora néma gyűlölettel szemlélte a felvonult henteseket és mészárosokat. Egy magas, égőszemű, nyílván fanatikus vegetáriánus öblös hangon kiáltotta:
- Éljen a banán, éljen a természet...
Mire a szemben levő tábor vezére, a pirospozsgás Vilmos császár úti hentesmester stentori hangon így válaszolt:
Éljen a csülök és a véres hurka...

Közben a futók készülődtek. Lovas a köréje sereglő vegetáriánusoknak szerényen bevallotta, hogy decemberben lesz ötvenéves , de úgy érzi, hogy kilencvenesztendős korában is kengyelfutó lesz, mert módszeres életmódot folytat. Számítása szerint 25-én érkeznek Rómába. Naponként tíz- tizenkét órát fognak futni aztán megpihennek. Homlokát gondterhesen simogatta:
- Csak az osztrák tereptől félek... Ott sok a hó...- majd szakszerűen folytatta- Ausztiában huszonhárom százalékos az országút emelkedése. Egy autó, két kerékpár kísér minket. Orvos is jön velünk.
Mivel fog táplálkozni?- kérdeztem.
Hársfateát iszom citrommal és mézzel, felcsillan a szeme. - Nehogy azt higgye uram, hogy az én teljesítményem fizikai munka. Rómába futni ötvenéves korban nem testi teljesítmény, több annál: lelki ügy...Meg akarom mutatni a tepertőzabálóknak, hogy a gyümölcsé a jövő. Éljen a banán.


A másik tábor, a hentesek és a mészárosok a Matura- fiút, az ifjú hentessegédet biztatgatják, ütögetik, mert didereg a hidegtől.
Tíz kiló szalámit és tíz kiló szalonnát viszek az útra- majd aggodalmaskodó arccal folytatja- csak attól félek, hogy a szalámitól sokat fogok szomjazni...

Fényképészek és filmoperatőrök rohama után egy joviális külsejű, kedves bácsi, Kollár Gábor, a mészárosok elnöke köszönti Maturát, aki megmutatja az emberiségnek, hogy a húsevés egészséges és edzi, kitartásra ösztökéli a testet. Mojtó Endre, a hentesek alelnöke, ugyancsak Maturához intézett buzdító szavakat. Szegény Lovas ott állt Matura mellett, a helyzet kezdett kínos lenni, róla senki nem beszélt...Erre Kollár úr megsajnálta Lovast, érezte a helyzet fonák voltát és lovagiasan őt is felköszöntötte:
- Önt is üdvözlöm ellenfél – szólt emelkedett hangon.- Önt is, aki azzal dicsekszik, hogy mindig zöldségen élősködött és soha nem evett húsneműt.
Nono!- vágott közbe Lovas- huszonhat évvel ezelőtt ettem utoljára húst. Borjúpörköltet sok zafttal. Alaposan megrontotta a gyomromat.
Önnek is kívánjuk tisztelt ellenfelünk,- folytatta, gavallérosan a mészárosok alelnöke- hogy egészségesen térjen vissza Rómából!

A startjelre a két kengyelfutó kezet szorított, a publikum ujjongott, Lovas és Matura elindult. Minden út Rómába vezet... Mint két jó barát, vágtak neki a nagy útnak. Állítólag a világnézeti ellentétek ellenére is szeretik egymást, sőt tegnap együtt vacsoráztak. Rostélyost kisütött krumplival. Matura ette a rostélyost, Lovas a burgonyát...

Vasárnap este háromnegyedhat órakor érkezett meg Lovas és Matura Székesfehérvárra. Ez az első város, ahol megpihenek. Hétfőn reggel folytatják útjukat Tapolcára. Rómáig 1548 kilométert fognak megtenni. Székesfehérvárott sok érdeklődő fogadta lelkes éljenzéssel a futókat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98