Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Félszázados a magyar hitelszövetkezeti mozgalom

A magyar szövetkezeti mozgalom csiráját az 1879-iki székesfehérvári országos gazdakongresszus alkalmával hintették el. A mostanihoz hasonló sanyaru sorsra jutott gazdák keresve-keresték a mezőgazdasági válságból való kivezető utat, így többek közt felvetődött az az eszme is, hogy a mérhetetlenül elterjedt pénzuzsora ellensulyozására megfelelő hitelszervezeteket kellene létesíteni.

A fehérvári gazdakongresszust követő
szűkebbkörű, főleg az Országos Magyar Gazdasági Egyesület kebelében lefolyt tanácskozások során gróf Károlyi Sándor és legközvetlenebb munkatársai: néhai György Endre, Hajós Menyhért és Bernát István ajánlották az önsegély alapján álló falusi hitelszövetkezetek szervezését.

Az 1884-ik évig tartott, amíg a talajt sikerült előkészíteni
a hitelszövetkezeti mozgalom megindítására. A pest-vármegyében megalakult első hitelszövetkezet is csak két évvel később kezdhette meg működését, mert a gazdatársadalom vezetőinek idejét az 1885-iki, Budapestre összehívott nemzetközi mezőgazdasági kongresszus előkészítő munkálatai kötötték le. Ez a kongresszus is behatóan foglalkozott a mezőgazdasági hitelkérdéssel s csak ujabb ösztönzést adott arra, hogy a gazdatársadalom saját erejéből lásson hozzá e kérdés megoldásához.

Hitelszövetkezetek szervezéséhez
különben is megvolt a törvényes alap. A magyar kereskedelmi törvény eléggé szabályozza a különböző célu szövetkezetek munkásságát, így tehát a szövetkezeti szervezkedésnek ötven évvel ezelőtt semmi komolyabb akadálya nem volt, legfeljebb az, ami ma is: a gazdaközönség helyenként való nagymérvű pénztelensége. A szövetkezeti mozgalom vezetői ezért törekedtek arra kezdettől fogva, hogy a mozgalom országossá legyen, a gazdagabb vidékek ily módon segíthessék a szegényebbeket.

Rövid idő mulva központja is alakul
a szaporodó hitelszövetkezeteknek, Pestvármegyei Hitelszövetkezetek címmel. Ebből néhány év mulva kifejlődött a Hazai Szövetkezetek Központi Hitelintézete, amely az Országos Központi Hitelszövetkezet megalakulásáig, 1898-ig, fokozatosan fejlődve, közel félezer, az ország különböző vidékein működő hitelszövetkezetet egyesített magában. Maga ez a tény bizonyítja legjobban, hogy a szövetkezeti mozgalom a maga erejéből, állami támogatás nélkül is tud boldogulni. Sőt, ma már bebizonyított tény, hogy a hitelszövetkezeti törvény megalkotásának egyik indító oka az volt, hogy báró Bánffy Dezső, az akkori miniszterelnök, attól félt, hogy gróf Károlyi Sándornak, a legnagyobb tekintélyű ellenzéki politikusok egyikének és politikai népszerűsége.

Fölösleges volt az aggodalom.
Az önzetlen alapon álló szövetkezetek sem Károlyi Sándor gróf idejében, sem később, sem ma nem politizálnak, hanem végzik azt a munkát, amit a világhírre emelkedett nagy magyar szövetkezeti apostol annakidején, tehát félszázaddal ezelőtt, részükre megszabott.

Gróf Károlyi Sándor ugyanis olyan hitelintézeteket akart
a hitelszövetkezetek létesítésével: 1) amelyeknek alaptőkéjét a köréje sorakozó tagok maguk rakják össze; 2) amelyekben minden tag megbízik, azért takarékpénztárnak is felhasználja fölösleges pénzének gyümölcsöztetésére; 3) amelyeknek vezetősége teljesen ismeri a helyi viszonyokat, így el tudja bírálni nemcsak a vagyoni, de az erkölcsi viszonyok mérlegelésével is a kölcsönkérők hiteligényét és hitelképességét; 4) amelyek nem tesznek különbséget tag és tag közt, a legszegényebbnek épp ugy hóna alá nyulnak, mint a tehetősebbnek; 5) melyek lépést tartanak a haladó korral, figyelik a gazdasági viszonyok fejlődését s egy-egy község népének világító, utmutató fáklyául szolgálnak.

Aki figyelemmel kísérte a magyar hitelszövetkezetek multját
és vizsgálja a jelenét, az megállapíthatja, hogy Károlyi Sándornak, akinek ez év november 10-én ünnepeljük 103-ik születési évfordulóját, sikerült a célját igen nagy mértékben elérnie.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Moa-madár A Moa-madár
A kihalt állatfajok között egyike volt a legérdekesebbeknek a...
A máv. tisztviselők előléptetési viszonyainak javitása A máv. tisztviselők előléptetési viszonyainak javitása
Az appropriációs törvényjavaslatok tárgyalása előtt az előadó a...
Az országos alkotmánypárt alakuló gyűlése Az országos alkotmánypárt alakuló gyűlése
Messze a Ferencvárosban, a Bakács-tér egyik szürke bérházában...
Gazdasági ügyek a Ház előtt Gazdasági ügyek a Ház előtt
Január 17-ére egész sereg apró törvényjavaslat volt kitűzve a...
Márczius 15-ike Márczius 15-ike
Márczius 15-ikét hagyományos lelkesedéssel s a szokottnál is...
A kolozsváriak jó szereplése volt a főiskolai síbajnokság meglepetése A kolozsváriak jó szereplése volt a főiskolai síbajnokság...
Nagy siker jegyében zajlott le a MEFSOK által rendezett 1942. évi...
A japán iparról A japán iparról
Itt tartózkodásunk alatt a japán hadikikötő arzenálját kivántam...
Gafencuszerdán külpolitikai beszámolót mond Gafencuszerdán külpolitikai beszámolót mond
A román rádió szerint Tatarescu miniszterelnök a külföldi ujságirók...
Az adó
Az adókivetés nem épen egyszerű, de annál fontosabb munkája most van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98