Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Doumergue bukik

Párizs, november 4.
A derék, vidám, mosolygó és bölcs Doumergue, az egykori köztársasági elnök, aggkori tuszkulumából sietett Párizsba, hogy a köztársaság szekerét a februári kátyuból kiemelje, győzött az első fordulóban: a francia államtanács megszavazta a miniszterelnök alkotmányreformját. Mit jelentene ez a reform?

 

Azt, hogy a francia köztársaság a jövőben nem lesz a bizottságok köztársasága, vagy ahogy durvábban mondják: a sógorok és komák köztársasága, - la republique des petits copains – akik a folyosókon, bizottsági termekben, a fehér asztal mellett döntöttek állások, kinevezések, adóemelések, állami üzletek s végeredményében az egész francia nép sorsa felett. A hatalom súlyát a Doumergue-reform átterelné a kamarából, amely csak az ellenőrzés jogát tartja meg, a végrehajtó hatalomra, a kormány elnökére, s ezzel kiveszi a pártok és pártvezetők kezéből az eddigi határtalan hatalmat.


A kamara folyosóin vasárnap is nagy élénkség uralkodott. Általában megállapítható, hogy parlamenti körök a lehető legnagyobb pesszimizmussal ítélik meg a helyzetet. Még a jobboldali körökben is attól tartanak, hogy Doumergue miniszterelnöknek az ideiglenes költségvetés tárgyalásánál a legkomolyabb nehézségekkel kell majd megküzdenie.


Tőzsdei körökben szintén általános kedvetlenség uralkodik és attól tartanak, hogy a tőzsdén megnyilvánult lanyhaság hétfőn tovább folytatódik. A belpolitikai helyzet súlyosságát jelzi, hogy a szenátusban a hangulat a miniszterelnök irányában még hűvösebb, mint a kamarában.


Olyan politikusok. – még az eddig mérsékelt magatartást tanusító politikusok is – akik a miniszterelnök rádiószózatában elhangzott fenyegetésektől találva érzik magukat, kijelentették, hogy a költségvetési felhatalmazási javaslat elutasításával megakadályozzák majd, hogy a miniszterelnök egybehívhassa a versaillesi nemzetgyűlést.


A miniszterelnök szombatesti rádióbeszédében bejelentette, hogy a kamara feloszlatásától nem riad vissza. Politikai körökben ezzel szemben hangoztatják, hogy a miniszterelnöknek aligha áll majd módjában ezt a fenyegetését beváltani, mert hiszen jelenleg még a szenátus hozzájárulása nélkül a kamarát nem lehet feloszlatni.


A szenátusban annyira Doumergue-ellenes a hangulat, hogy a kamara feloszlatásához a szenátus többsége a jelek szerint nem járul hozzá.


Parlamenti körökben vasárnap este Doumergue küszöbön álló bukásáról beszéltek és utódául Flandin közmunkaügyi minisztert vagy Laval külügyminisztert emlegették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Doumergue Flandin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
György görög király rádiószózatot intézett a görög néphez....
A világrekorder Hirschfeld győzött a MAFC atletikai viadalán A világrekorder Hirschfeld győzött a MAFC atletikai viadalán
A BESZKÁRT sporttelepén vasárnap délután rendezte meg a MAFC...
Magyarok tündöklő csillaga Magyarok tündöklő csillaga
Van abban valami intelemszerű, hogy a legrégibb magyarnyelvű...
Mi újság?
Évfordulók a tudományban és a...
A kerékpáripar alkonya? A kerékpáripar alkonya?
A kerékpáripar Németországban rohamosan hanyatlik. Tanuság erre a...
Az izgári magyar telepesek sorsa Az izgári magyar telepesek sorsa
Izgár, kicsi falu ott Délen, az oláhoktól elrabolt Bánságban. Nagy...
Rádió és külpolitika Rádió és külpolitika
A huszadik szám új vívmányának, a rádiótelefonnak nagy előretörését...
A professzionalizmus vádja A professzionalizmus vádja
Schlosszer Imrét mentesítették a vád alól. – Játékjogát 1917....
Nász a német császári házban Nász a német császári házban
Egyik legutóbbi számunkban már megírtuk, hogy Vilmos Ágost porosz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98