Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Gömbös Bécsben tárgyalt, majd Rómába utazott

Bécs, november 4.
A délután Gömbös miniszterelnök, Schusehnigg kancellár és Berger-Waldenegg külügyminiszter tanácskozásaival telt el. Magyarország és Ausztria között kétségtelenül vannak függő gazdasági kérdések, amelyek nem könnyűek és nem egyszerűek. Ilyen a lisztkérdés is, amely ezúttal a tárgyalások homlokterében állt. De hogy az osztrákok a Magyarországgal kötött kereskedelmi szerződést felbontották volna, amint azt Prágában állítják, nevetséges mese és hivatalos helyen kijelentették, hogy még komoly cáfolatra sem érdemes.

 

Nincs két állam Európában, amelyek olyan tökéletes kulturális, politikai, gazdasági és földrajzi alapokon nyugvó érdekközösségben élnének egymással és annyira egymásra volnának utalva, mint Ausztria és Magyarország. Az együttműködés feltételei adva vannak és ezek magukban foglalják a kölcsönös megértés feltételeit.

 

Hat órakor Miklas elnök fogadta Gömbös miniszterelnököt, azután Gömbös Gyula feleségével együtt a városba hajtatott, hogy Bécsben nevelkedő gyermekeit felkeresse. Este a magyar követségen szűkkörű ebéd volt és 10 órakor Gömbös Gyula kíséretével együtt a Südbahnhofról tovább utazott Róma felé. A magyar-olasz gazdasági tárgyalások már néhány nappal ezelőtt befejeződtek és ennekfolytán a miniszterelnök római útja erősen politikai jelentőségű, amit a Stefani-ügynökség hivatalos jelentése is elismer. Ilyen körülmények között érthető, hogy az egész világ feszült figyelemmel fordul a római találkozó felé.


A bécsi lapok terjedelmes cikkekben foglalkoznak Gömbös Gyula látogatásával. A Reichspost vezető helyen közli a miniszterelnök nyilatkozatát:
- Európa mai helyzetében – mondja Gömbös – csak jót tesz, ha az ember olyan gyakran, amint csak lehet, személyesen tanácskozik barátaival. Ez teljesen megfelel a római jegyzőkönyvek szellemének. Ön azt mondja, hogy látogatásomat különbözőképpen magyarázzák. Ez viszont a mostani kissé lázas időknek felel meg.


Én magam egészen természetesnek tekintem ezt a látogatást. A mi egészséges elgondolásunkban való részvétel kívánatos, de csak akkor, ha az újonnan résztvevők között ugyanaz a megértésre törekvő őszinte akarat nyilvánul meg, mint amilyen örvendetes módon fennáll Olaszország, Ausztria és Magyarország között.


- Feltűnő, hogy Nagyméltóságod kevéssel varsói látogatása után utazik Rómába - mondotta a Reichspost munkatársa.


- Varsói látogatásom egyik megnyilvánulása volt a lengyel-magyar barátságnak, amelyet reális alapon igyekszünk továbbfejleszteni - válaszolta a miniszterelnök. –  Nem felel meg a magyar külpolitika irányának az, hogy blokkalakulatokra törekedjék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula miniszterelnök Schuschnigg kancellár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98