Dtum
Login with Facebookk
1933 | Július

Gömbös és Dollfuss találkozója

Az osztrák-magyar baráti és gazdasági kapcsolatoknak mind mélyebbé és bensőbbé tétele ugyanolyan erkölcsi, anyagi és szellemi nyereség Ausztria, mint Magyarország számára. Ausztriában is a közvélemény motorikus ereje irányította mifelénk a Dollfuss-kormány politikáját! Az osztrák nép is megtanulta azt a számtani alapműveletet, hogy hétmillió plusz nyolcmillió az tizenötmillió, és hogy a két ország fogyasztási területe még a számtani összeadáson túl is mennyivel nagyobb kilátásokat jelent együtt, mint külön-külön, a Duna völgyének közepén.


El nem mulasztjuk, hogy elérkezvén a középeurópai mérleg serpenyőjébe oly nehéz súllyal eső bécsi találkozáshoz, ne emlékezzünk meg hálával és elisméressel a nemzeti szocialista német birodalmi kormány hathónapos uralmáról, amelynek külpolitikai sikerei nagy mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy a három vezető nagyhatalom: London, Párizs és Róma, egyformán jóindulatú, sőt bízvást mondhatjuk, tizenhárom év óta példátlanul meleg támogatásban részesítik az osztrák és magyar nemzetnek kézfogását...


Állapítsuk meg teljesen elfogulatlanul a Hitler-kormány világraszóló külpolitikai sikereit:
Az első sikere az volt, hogy az angol-amerikai közvéleményt annyira megriasztotta, hogy Európának a világgazdasági és erkölcsi kultúrában vezető két nemzete kiábrándulva fordult el az európai ügyektől. Így végre mód és alkalom nyílik arra, hogy az angol-francia versengés kikapcsolódásával hidaltassanak át a kontinens népeit és államait elszakító ellentétek.


A második sikere az volt, hogy Olaszország, amely Locarnótól kezdve, egy évtizeden át, Németországgal együtt a reviziós európai blokk felépítésével, Franciaország fokozatos elszigetelésével igyekezett a versaillesi rendszert megdönteni, hirtelen ráeszmélvén a pángermán imperializmus veszedelmeire, ezt a politikáját feladta és ezzel kikapcsolta a nemzetközi politikából azt a háborús robbantó villanyáramot, amely az elmúlt év utolsó ez év első hónapjaiban a legkomolyabban fenyegette az európai békét. Fájdalom, a hitleri birodalomnak ez a sikere megtörte a revízió egyenes vonalát és Mussolini és vele együtt mi is, kénytelenek leszünk lelketőrlő diplomáciai részletmunkával új és bizony göröngyös úton elindítani a revizió előkészítését.


A harmadik siker Oroszország politikai súlyának helyreállítása, a bolsevikiek bevezetése az európai szalónba. A kommunista birodalom külügyminisztere, Litvinov elvtárs őexcellenciája a pazar estebéd alatt, amelyet a francia kormány elnöke az ő tiszteletére Párizsban adott, lelke mélyén bizonyára könnyekig elérzékenyülve emlékezett meg a horogkeresztes külpolitika monumentális mestereiről, Hitler és Rosenberg urakról és a politikailag immár jobblétre szenderült Hugenbert úrról, akik nélkül sohasem jött volna létre az a biztonsági szerződés, amelynek megkötéséért tíz évig haszontalan szélmalomharcot folytatott a Kleml diplomáciája.


De a Gömbös-Dollfuss találkozás estéjén mi, az Ostraum falanszterébe beutalt magyarok is, ne mulasszunk el magasra emelt kézzel tisztelegni a harmadik német birodalom világtörténelmi előrelátással megáldott Führereinek és Unterführereinek, mert - látjátok feleim - Hitlernek köszönhetjük, hogy a nemzeti depraváció szomorú korszakában történelmi hivatásunk tudatára ébredtünk, neki köszönjük, hogy rásegített bennünket arra a megismerésre, hogy nem vagyunk és nem leszünk soha a fejjel sziklafalnak rohanó német expanzió kísérleti területe és hogy elvethettük végre magunktól belpolitikailag is, külpolitikailag is a kuruc és labanc romantika szíveket simogató, lángragyujtó, de ma anakronisztikus hagyományait.


A hitlerista külpolitika nagyszerű kibontakozása nélkül sohasem vert volna olyan gyorsan és mélyen gyökeret a magyarság széles rétegeiben és a meggyőződés, hogy Ausztriához kell igazodnunk, ahhoz a néphez, amelyhez századok harcai, szenvedései és boldog évtizedei fűznek, amellyel „Schulter an schulter” építettük fel a XIX. század második felében Európa egyik legtökéletesebben megszervezett és legarányosabban berendezett birodalmát.

 

Mi ketten, magyarok és osztrákok, együttesen vagyunk bástyái Európának a Balkán felé és mi ketten, magyarok és osztrákok csak együttesen tudunk sáncot ásni a zavaros áradat ellen, amely most nyugatról hömpölyög felénk.


Másfél évvel ezelőtt a magyar és osztrák kormányt még áthidalhatatlan szakadék választotta el a kiviteli politika legalárendeltebb kérdéseiben is. Ma Gömbös Gyula miniszterelnök Bécs kapui között időzik, ma európai meggyőződés, hogy ez a két szomszédállam egymásra van utalva.


Egy tisztultabb, biztatóbb, méltóbb jövő derengésében üdvözöljük Gömbös és Dollfuss kézfogását! A magyar történelem óramutatója a tizenkettes számon áll. Hallgatjuk az óra ütését, ez az óra magyarul beszél!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dollfuss és Gömbös Dollfuss az innsbrucki náciellenes nagygyülésen kezet fog József Ferdinánd főherceggel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98