Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

Rövidek

Vereséget szenvedett az egységespárt a hajdumegyei választásokon
Debrecen, november 4.
A vasárnapi hajdumegyei választások meglepő eredménnyel végződtek. Balmazujvároson, Egyeken és Tiszacsegén a független kisgazdapárt listája győzött, amelyet Hegymegi Kiss Pál képviselő Zöld Aladár vezetett. Hajduszoboszló és Kaba községekben a nemzeti egység pártja csak megegyezéses listát tudott állítani, amelynek vezető helyén Juhász Nagy Sándor debreceni egyházmegyei jegyző, az ellenzék vezére állott.

 

A listát majdnem egyhangúan megszavazták. A nemzeti egység pártja az eddigi eredmények szerint csak Püspökladányban aratott győzelmet, ahol Petri Pál államtitkár volt a listavezető. a megyei városok - Hajdúböszörmény, Hajdúdorog és Hajdúnánás – választásainak eredményét hétfőn állapítják meg. A szociáldemokrata pártnak csak Balamzújvároson sikerült listát állítania.

Doumergue-ot élteti a párizsi utca
Párizs, november 11.
A nemzeti harcvonal néven ismert jobboldali szervezetek vasárnap tüntetést rendeztek Doumergue mellett. A tüntetők elvonultak az Ismeretlen Katona síremléke előtt, onnan Doumergue lakása elé vonultak a Foch-sétányra és hangosan, lelkesen éltették a lemondott miniszterelnököt. Doumergue többször megjelent lakása ablakában és megköszönte a tüntetők lelkes ünneplését. Végül a tüntetők elénekelték a Marseillaise-t, azután teljes rendben szétoszlottak.


Sigray Antal szavai

Veszprém, november 25.
A mai nehéz helyzetben - mondotta –, amikor az egész nemzet, mint egy ember, elítéli azt a gyalázatos támadást, amely Genfben a magyar állam méltósága és becsülete ellen intéztetett, nem akarjuk a kormányt támadni. Ennek ellenére megmondjuk, hogy szemben állunk ingadozó külpolitikájával és minden komolyabb reformtól irtózó belpolitikájával.

Öt nagy beszédet mond e héten Gömbös miniszterelnök

Gömbös miniszterelnök e héten nem kevesebb, mint öt nagy beszédet mond. Ma déli fél tizenkét órakor lesz a kormánypárt értekezlete, amelyen beszámol varsói, bécsi és római tanácskozásainak eredményeiről, ma este pedig a kormánypárt évadnyitó vacsoráján szólal fel. Harmadik beszédét a képviselőház külügyi bizottságában mondja el szerdán délben, a negyediket pedig a felsőház külügyi bizottságában csütörtökön este, mindkettőt a varsói, bécsi és római úttal, az általános külpolitikai helyzettel kapcsolatban.

 

Szó lehet még arról, hogy amennyiben a két ház külügyi bizottságának ülése akár napirendi felszólalás, akár interpelláció keretében szóváteszik a képviselőházban az időszerű külpolitikai kérdéseket, erre a felszólalásra Gömbös nyomban válaszol és így kerülhet sor e heti ötödik beszédére.


„Magyarország nem kóstolta volna meg a proletárdiktatúrát!...”
Vasárnap árva- és aggmenházai javára rendezett ünnepséget a Református Szeretet-Szövetség, Szabó Imre esperes modotta a megnyitót a magyar reformátusság legszebb, legmerészebb és legnyugtalanítóbb álmáról: a szeretet-szövetségről.


- Magyarország – mondotta az esperes – nem kóstolta volna meg a proletárdiktatúrát, ha falvaiban és városaiban csak annyi szeretetmunka, annyi szociális intézmény lett volna, mint amennyi ma van. A szeretet azonban csak akkor igazi és termékeny, ha nem épít osztálygyűlöletre.

 

Új főpolgármestere van Budapestnek

Borvendég Ferencet nemrégen, ez év júniusában választották meg. Nyáron betegeskedni kezdett, kórházba szállították, s ott váratlanul elhunyt. 58 évet élt.

Utódja Sipőcz Jenő lett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sigray Antal Az Országos Református Szeretet Szövetség közgyűlésének résztvevői Borvendég Ferenc Sipőcz Jenő leteszi az esküt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a tengerbe fulladt Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a...
Az ostendei kikötő közelében egy vontatógőzös összeütközött egy...
Kizárták az FTC-t a hadibajnokságból
Az MLSz intézőbizottságának egyhangu határozata. Az MTK – FTC...
 A máktej anyagai A máktej anyagai
Az ópiumot, ami nem más, mint a kerti mák (Papaver somni ferum)...
Kant Immanuel  halálának 100 éves évfordulója Kant Immanuel halálának 100 éves évfordulója
Száz éve volt február 12-én, hogy Königsbergben meghalt Kant, a...
Egy tippantás Egy tippantás
Herman Ottónak Közlönyünk mult évi folyamában e czímen megjelent...
Hadseregek reprezentatív versenye Hadseregek reprezentatív versenye
Hollandia és Belgium hadserege nemzetközi csapatainak...
A khinai háboru vége A khinai háboru vége
A khinai háboru, ha a hireknek hinni lehet, végére jutott, s a békét...
Az ipari középiskolák konjunktúrája Az ipari középiskolák konjunktúrája
A tanév kezdetén fokozott érdeklődés nyilvánul meg az ifjúság...
Repülőgépek szemléje Repülőgépek szemléje
Említettük (Uránia 1906. deczember), hogy Santos Dumont sikereinek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98