Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

A magyar paprika fajtái

Az őrölt paprika régebben nagyon sokféle néven jutott a forgalomba (király, csörmő, rózsa, kereskedelmi bíbor, Emke, Hunnia paprika, stb.), azonkívül még - mint a liszteket - a fajtákat számozták is. Így a kereskedő és fogyasztó tájékozatlan volt a különféle elnevezésű paprikával szemben. A minőség egyöntetűsége és megóvása céljából 1922 óta a kötelező állami minősítéstől kezdődően az őrölt paprika ötféle néven és minőségben kerülhet a forgalomba.

Legszebb színű, legjobb és így a legnagyobb mértékben elterjedt az édesnemes paprika. Ez a termés legjavából gondos hasítással és kézi erezessél, valamint bizonyos mennyiségű mosott magból készül. Mint neve is mutatja édes, tehát csípősnek nem szabad lennie, legfeljebb enyhén. Egyik válfaja a csemege-édesnemes, amely piros, vagy sárgás árnyalatú, nagyon finomra őrölt tüzes színű paprika; ez a legértékesebb, mert legtöbb színező és fűszerező anyagot is tartalmaz.

A félédesgulyás-paprika nyersanyaga és így színe is már gyengébb. Csípőssége is érezhetőbb, mert az erezetnek csak egy részét távolítják el. A rózsa- vagy elsőrendű paprika színe halványabb piros, csípőssége nagyobb, mint az előzőké, mert a paprikagyümölcs csípős anyagát tulajdonképen teljes egészében tartalmazza. Az erős- vagy másodrend és a kereskedelmi- vagy harmadrendű paprikában már olyan sok csípős anyag van, annyira erős, hogy étkezési célokra nem is használható. Színük is gyenge, zamatjuk és jó ízük nincs.

Őrölt paprika a malmokból csak a kötelező állami minősítés után kerülhet ki. Belföldön jelenleg 10 kg-nál nagyobb mennyiségben csak állami minősítőjeggyel és ólomzárral lehet forgalomba hozni. Külföldre azonban már a legkisebb mennyiség is csak állami zárjeggyel és ólomzárral vihető ki. Így óvja meg az állam mind az országban, mind a külföldön a magyar paprika jóhírét, állandósítja a jó minőséget, és megakadályozza a visszaéléseket, a hamisítást.

Az állami minősítőjegyen fel van tüntetve a paprika minősége, neve, az állami szavatosság ideje. A szegedi és kalocsai paprikakereskedők külön kívánságra belföldön is már a legkisebb mennyiségben is állami minősítőjeggyel és ólomzárral lezárt paprikát szállítanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A paprikafajták termései Paprikabokor terméssel A paprika felfűzése Paprikafűzér készítése A paprikamalom belseje Szegeden
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nemzetközi sütőipari kiállitás Nemzetközi sütőipari kiállitás
Külsejében tetszetős, belső értékében pedig a legszélesebb körök...
Fölolvasás a Simplon-alagutról Fölolvasás a Simplon-alagutról
A magyar Vasuti és hajózási Klubban Kain Albert M. Á. V. főmérnök,...
A megrokkant MacDonald A megrokkant MacDonald
Nincs keserübb és fáradtabb ember a mai Európában, mint az angol...
Dr. Varga Béla tréningben Dr. Varga Béla tréningben
A háborút megelőző évek birkózó versenyeinek Dr. Varga Béla volt a...
Ruzsos ajkú férfiak menedékhelyén, a sötét Ferencvárosban Ruzsos ajkú férfiak menedékhelyén, a sötét Ferencvárosban
A Gróf Haller utca 30-as számu házban Molnár Béla volt...
Magyarországi francia hadifogoly volt a világ első ejtőernyős vitéze Magyarországi francia hadifogoly volt a világ első ejtőernyős...
Mikor bocsátkozott alá a legelső ejtőernyős katona? Azt hihetnők,...
A pinczehelyi véres választás A pinczehelyi véres választás
Megirtuk már, hogy a piczehelyi kerületben, (Tolna) melyet eddig...
Megvalósul az ingójelzálog intézménye Megvalósul az ingójelzálog intézménye
A kisipari hitel főnehézsége volt normális gazdasági viszonyok között...
Máglya és élet Máglya és élet
Az európai és amerikai filmfelfogás a történelmi filmeken mutat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98