Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

A magyar paprika fajtái

Az őrölt paprika régebben nagyon sokféle néven jutott a forgalomba (király, csörmő, rózsa, kereskedelmi bíbor, Emke, Hunnia paprika, stb.), azonkívül még - mint a liszteket - a fajtákat számozták is. Így a kereskedő és fogyasztó tájékozatlan volt a különféle elnevezésű paprikával szemben. A minőség egyöntetűsége és megóvása céljából 1922 óta a kötelező állami minősítéstől kezdődően az őrölt paprika ötféle néven és minőségben kerülhet a forgalomba.

Legszebb színű, legjobb és így a legnagyobb mértékben elterjedt az édesnemes paprika. Ez a termés legjavából gondos hasítással és kézi erezessél, valamint bizonyos mennyiségű mosott magból készül. Mint neve is mutatja édes, tehát csípősnek nem szabad lennie, legfeljebb enyhén. Egyik válfaja a csemege-édesnemes, amely piros, vagy sárgás árnyalatú, nagyon finomra őrölt tüzes színű paprika; ez a legértékesebb, mert legtöbb színező és fűszerező anyagot is tartalmaz.

A félédesgulyás-paprika nyersanyaga és így színe is már gyengébb. Csípőssége is érezhetőbb, mert az erezetnek csak egy részét távolítják el. A rózsa- vagy elsőrendű paprika színe halványabb piros, csípőssége nagyobb, mint az előzőké, mert a paprikagyümölcs csípős anyagát tulajdonképen teljes egészében tartalmazza. Az erős- vagy másodrend és a kereskedelmi- vagy harmadrendű paprikában már olyan sok csípős anyag van, annyira erős, hogy étkezési célokra nem is használható. Színük is gyenge, zamatjuk és jó ízük nincs.

Őrölt paprika a malmokból csak a kötelező állami minősítés után kerülhet ki. Belföldön jelenleg 10 kg-nál nagyobb mennyiségben csak állami minősítőjeggyel és ólomzárral lehet forgalomba hozni. Külföldre azonban már a legkisebb mennyiség is csak állami zárjeggyel és ólomzárral vihető ki. Így óvja meg az állam mind az országban, mind a külföldön a magyar paprika jóhírét, állandósítja a jó minőséget, és megakadályozza a visszaéléseket, a hamisítást.

Az állami minősítőjegyen fel van tüntetve a paprika minősége, neve, az állami szavatosság ideje. A szegedi és kalocsai paprikakereskedők külön kívánságra belföldön is már a legkisebb mennyiségben is állami minősítőjeggyel és ólomzárral lezárt paprikát szállítanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A paprikafajták termései Paprikabokor terméssel A paprika felfűzése Paprikafűzér készítése A paprikamalom belseje Szegeden
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady Endre: Új versek Ady Endre: Új versek
Ady Endrének, ki új verskötete elé ezt a czímet irta, pár év előtt...
A Lánchid elzárása A Lánchid elzárása
Az állami hidak igazgatósága a Lánchidat február 3-án reggel 6 órakor...
Horvát pénzhamisító banda
A máriabisztriczai bucsun a héten letartóztatták Kucs Marko goroczi...
Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai háború ügyében Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai...
Az osztrák-magyar monarkhia külügyi hivatala többi nagy hatalmakhoz...
Műkorcsolyázó Európa-bajnokság Műkorcsolyázó Európa-bajnokság
Krongerger Lili és Méray-Horváth Opika visszavonulása óta a magyar...
A Gyosz. közgyülése tiltakozott a vámok leszállitása és a forgalmi adó megszüntetése ellen A Gyosz. közgyülése tiltakozott a vámok leszállitása és a forgalmi...
Vasárnap délelőtt tartotta a Gyáriparosok Országos Szövetsége...
Felkelés a Kaukázusban a szovjet terror ellen Felkelés a Kaukázusban a szovjet terror ellen
Szovjetorosz átszökött katonák és hadifoglyok elmondották, hogy a...
Hadifoglyainkról Hadifoglyainkról
A bécsi dán követség Kofot államtanácsosnak Iruckból keltezett...
14 gól esett a Ferencváros és az Újpest barátságos mérkőzésén 14 gól esett a Ferencváros és az Újpest barátságos...
Ferencváros – Újpest 9:5 (7:3) Akik történetesen délután 2...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98