Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Párizs és Róma egyformán sietteti a francia-olasz megegyezést

Róma, szeptember 9.
A lapok vezetőhelyen közlik a francia kamara külügyi bizottsága alelnökének. Soullier képviselőnek nyilatkozatát, aki, mint a francia delegáció vezetője, a lovantei árumintavásár megnyitásán Mussolini miniszterelnökkel is tárgyalt. A legújabb középeurópai események - Soullier szerint - teljesen megváltoztatták a nagyhatalmak politikáját. Olaszország és Franciaország egyformán tisztában vannak azzal, hogy Közép-Európának rendet kell teremteni, amihez feltétlenül szükséges a két ország megegyezése. Az errevonatkozó tárgyalások folyamatban vannak és sikerrel biztatnak.


Diplomáciai körök véleménye szerint az olasz-francia megegyezés nemcsak a Tuniszban élő olaszok helyzetének rendezésére és a líbiai olasz-francia határ kiigazítására, hanem a Földközi-tenger olasz-francia hadiflotta-paritás- kérdésire is ki fog terjedni.


Barthou csak akkor jön Rómába, ha a diplomáciai tárgyalások annyira haladtak, hogy pozitív alap van megegyezésre.


Az osztrák kérdéd végleges rendezése egy dunai paktummal történne, amely feltétlenül biztosítja Ausztria függetlenségét és gazdasági életképességét. Ha Franciaország a flottakérdésben teljesíti az olasz kívánságokat, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy Olaszország csatlakozzon a francia állásponthoz Németország újrafegyverkezésének kérdésében, amely tudvalévőleg az, hogy engedményekről szó sem lehet. A tárgyalások előrehaladását a németeknek megkönnyíti, hogy a sikert Párizs és Róma egyformán kívánja és sietteti.

London, szeptember 9.
Az olasz-francia közlekedésről forgalombakerült ellentmondó hírekkel kapcsolatban most a Foreign Office is nyilvánosságra hozta álláspontját. Egy jólértesült személyiség a Neue Freie Presse tudósítója előtt a következő kijelentést tette: Nagyon örülnénk, ha megegyezés jönne létre Franciaország és Olaszország között, Tunis, Lybia és a földközitengeri haditengerészeti egyenlőség kérdésében.


Legerélyesebb elutasításunkkal találkoznék azonban a kisantant bevonásával létesítendő katonai szövetség eszméje s általában minden, ami Németország bekerítésére irányulna.

Oroszországot ma egyhangulag felveszik a Népszövetségbe
Genf, szeptember 9.
 A népszövetségi tanács szombaton Benes elnöklete alatt rövid ülést tartott. A saarvidéki kérdés tárgyalásánál Barthou francia külügyminiszter kijelentette, hogy Franciaország elfogadja a népszavazás eredményét, bármilyen is legyen az, csak egy kikötése van, hogy a népszavazás teljes pártatlansággal folyjon le és ne külső erők, hanem a Saar-vidék lakossága maga döntsön sorsa felett.


Szovjetoroszország felvételének kérdése hétfőn kerül a Népszövetség tanácsa elé. A kulisszák mögött folytatott tárgyalások Lengyelországot is leszerelték, úgyhogy a felvételhez szükséges kétharmados többség bőven biztosítva van. A felvételt ellenző hatalmak nem fognak szavazni, úgy a szovjetet a tanács egyhangúlag veszi fel a Népszövetség tagjai közé.


Vasárnap Genfbe érkeztek Sir John Simon angol külügyminiszter és Henderson, a leszerelési konferencia elnöke. Henderson kijelentette, hogy a leszerelési értekezlet összeülése előtt két kérdést kell rendezni: 1. Szovjetoroszországnak a Népszövetségbe való felvételét és a 2. a kölcsönös segítségről szóló keleti szerződést.


Henderson októberre, az olasz-francia tárgyalásokat követő időpontra akarja összehívni a leszerelési értekezlet elnökségét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Barthou Genfben beszélget Simon angol külügyminiszterrel és Lamoureux francia delegátussal Arthur Henderson
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98