Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Jobboldali pártszövetségről indulnak tárgyalások az új képviselőház megalakulása után

Gömbös miniszterelnök többször kijelentette, hogy a városházán továbbra is két pártra, a Nemzeti Egység fővárosi pártjára és a Kereszténypártra kíván támaszkodni. Ezek után feltünést keltett Zsitvay Tibornak, a Nep fővárosi elnökének legutóbbi beszéde, amelyben kijelentette, hogy „a nemzeti egységnek a fővárosban csak egy pártja van és ennek az egy pártnak a kezébe vennie a kormányzatot.” Zsitvaynak erről a kijelentéséről Petrovácz Gyula, a Kereszténypárt vezető tagja a következőket mondta.


- Zsitvay nyilatkozatának az a része, amely azt kívánja, hogy a főváros kormányzását egy párt, a Nemzeti Egység Pártja vegye át, egyrészt utópia, másrészt szeges ellentétben áll a miniszterelnök úrnak jelenlétükben is és külön is Wolff Károlynak tett világos és határozott kijelentésével, amely szerint ő a városházán a keresztény községi pártot is a maga pártjának tekinti és arra is támaszkodni kíván és hogy neki mindegy, hogy a két párt közül melyiknek az ívét írja alá és melyikre szavaz az a választópolgár, aki az ő politikáját kivánja követni.

 

Mi e kijelentés alapján állunk, de ha ez a kijelentés az alvezér útján módosíttatik is: Gömbös kívánsága valóra váltható, nyugodt kormányzási bázis, míg Zsitvay elgondolása megvalósíthatatlan és el nem érhető ábrándkép.


Városházi körükben ugyancsak elképzelhetetlennek tartják, hogy a Nep és a Wolff-párt között éppen ezért értetlenül állanak Zsitvay Tibor bejelentése előtt. Sokan éppen ellenkezőleg arra számítanak, hogy a Nep és a Kereszténypárt között nemcsak a városházán jön létre még az eddigieknél is szorosabb együttműködése, hanem az országos politikában is jelentkezni fog egy olyan mozgalom, amely az úgynevezett jobboldali pártoknak, vagyis a Nep-nek, a Kereszténypártnak és a Független Kisgazdapártnak összefogására, e három párt szövetségének létrehozására fog irányulni.

 

Egyes hírek szerint az erre irányuló tárgyalások nyomban az új képviselőház megalakulása után meg fognak indulni, eredményük azonban egyelőre nem látszik biztosítottnak, mert hiszen mind a Kereszténypárt, mind a Kisgazdapárt csak megfelelő feltételek mellett lenne hajlandó a jobboldali pártszövetségben való részvételre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98