Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

A gyógyító sugártól a halálsugárig, a gamma és a Z-sugár

A történelemből ismerjük Szirakuza szicíliai város ostromát. Kétezer évvel ezelőtt Szirakuza még Görögországhoz tartozott. A perzsák háborút vezettek Görögország ellen. Szirakuzát is bekerítette a perzsa hajóhad. Archimedes, akinek nevét a fizikából mindenki ismeri, saját találmányával megsemmisítette a perzsa hajóhadat.

Egyetlen ember eldöntötte a háború sorsát, anélkül, hogy a szirakuzai polgárok közül valaki is életét vesztette volna. Archimedes óriási homorú tükröket készített. A homorú tükörnek ugyanaz a hatása, mint a nagyító lencsének, összegyüjti a napsugarakat és megsokszorozza azoknak erejét. A homorú tükör sokszoros erővel visszaverte a napsugarakat és felgyújtotta a várost körülzáró perzsa hajóhadat.

Akkor ez még könnyű volt, a hajókat fából építetek. A mai háborúban játékszer volna Archimedes tükre. De ugyanazt a célt szolgálja a gamma-sugár. Akármilyen magasan jár a repülőgép, akármilyen távol úszik a hajó, a gamma-sugár utánamegy és megtalálja.

Ezerkilencszázhuszonnégyben Felker német vegyészmérnök találta fel. Felker az Opel-műveknél volt alkalmazásban. Akkoriban kezdtek kísérletezni a rakétarepülőgéppel. Tudjuk, hogy ezek a kísérletek eddig szerencsétlenül végződtek s az áldozatok között van maga Opel Ferdinánd mérnök is, a rakétarepülőgép feltalálója.

Felker a gyár vegyészeti laboratóriumában dolgozott. Egy ízben tűz támadt a laboratóriumban, de a tűz okát semmiképpen sem tudták megállapítani. Gondatlanságról szó sem lehetett. S néhány hónappal később Felker mérnök egy különös induktort mutatott be a tudományos világnak. Ez az induktor fejleszti a gamma-sugarat.

Az orosz kormány nehéz milliókért megvásárolta a találmányt. Négy évvel ezelőtt a Fekete tengeren és a Keleti tengeren tartott hadgyakorlaton ki is próbálták. A gamma sugár öt kilométer távolságban még biztosan hat, megolvasztja a vasat is felgyújtja a faanyagot. Ennél nagyobb távolságokban szerencsére bizonytalan a hatása.

Majdnem minden államban kísérleteznek halálsugarakkal. A legtöbb kísérletet természetesen titokban tartják. De a legújabb találmánynak, a Z-sugárnak olyan hatása van, hogy erősebbet már el sem lehet képzelni. A Z-sugár titka az angol hadügyminisztérium birtokába került.

Claude Farrére, a híres francia író évekkel ezelőtt írt egy regényt. A regény egy sugárról szólt, elpusztított minden életet. A sugár hatása abban állt, hogy a szervezet sejtjeit elemeire bontotta, hogy mikor egy fát, vagy embert elpusztított, nem maradt utána semmi nyom sem. Tíz évvel ezelőtt még az író sem számított arra, hogy e fantasztikus elképzelésből valóság lesz. Sugara egyik napról a másikra a Z-sugár lett a jövő háborújának legveszedelmesebb réme.

Igy jutott el az emberiség a gyógyító sugártól a halálsugárig. Valamennyinek ugyanaz az elektromos induktor alapja, amelynek segítségével létrejött Röntgen találmánya. De az X-sugár gyógyít és nélkülözhetetlen az orvostudományban. Mint gyógyító sugarat ugyan pótolná a rádium, de a rádiumból kevés van. Azonkívül a röntgensugár átvilágítja a testet s világos vagy sötét foltok alakjában megmutatja az egyes szervek kóros elváltozásait.

Az orvos az X-sugár által valóságos térképet kap az élő test betegségéről. Amíg ez nem volt, megeshetett, hogy a sebész felvágott valamely betegnek tartott testrészt, melyről később kiderült, hogy semmi baja sincs. Az X-sugár óta ez nem fordul elő.

Ismerünk az említett sugarakon úgynevezett mechanikus sugarakat melyek azonban nagyrészt tudományos trükkökön alapulnak. Legutóbb a Városligetben Pribill István magyar technikus mutatott be egy sugárzó készüléket, mely eltünteti a tárgyakat. Pribill gépe elégett, de azóta már Bécsben és Berlinben is működik hasonló gépezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98