Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és az atropin

A morfin a kultúrált Európa veszedelmes mérge. Az emberi kultúra, a haladás is szülte meg. Azzal a célzattal, hogy enyhítse a haldoklók és a súlyos betegek szenvedését. A morfint az ópiumból készítik. Az ópium legerősebb hatóanyaga. Sokkal veszedelmesebb a mákból készült ópiumnál, melyet Kínában évezredek óta úgy pipáznak, mint nálunk a dohányt.

A morfin befecskendezése után néhány másodperc múlva kellemes zsibbadtságot érez a méregélvező. Különös látomások jelennek meg előtte, valóságnak érzi mindazt, ami addig csak teljesületlen vágy alakjában élt előtte. A szervezet megszokja a mérget, az agy átalakul. Egyre emelni kell az adagot, hogy hatása legyen. Egytized gram morfin halált okoz normális esetben, de olyan morfinista is van, aki háromtized gramot is befecskendez egyszerre. A szervezete megszokta a mérget.

A kokain csak néhány év óta lett közkeletű méreg Európában. A forróégövi koka növény leveléből főzik ki. Az orron át felszippantva, kellemes, részegséghez hasonló kábulatba esik a kokainélvező. De hamarosan ugyanolyan eleven ronccsá lesz, mint a morfinista.

Nagyvárosok dzsungeljében, látszólag előkelő szalonokban, ahol csak pénzben bővelkedő benfentesek előtt nyílik meg az ajtó. ezer és ezer ember rohan kokain-mámoron keresztül a halál felé. Ugyanaz a méreg, mely áldás az orvostudományban, a másik oldalon éppen olyan romboló. A kokain sok embert mentett meg a haláltól.

Mert szív- és tüdőbeteg embereken lehetetlenség volna altatással sebészi műtétet végrehajtani. A kokain befecskendezése helyileg érzékteleníti a beteg szervet. De ugyanígy érzéktelenül az agyat azoknál, akik élvezik.

Sok gonosztett és rémregény mozgatója a kokain s a vége valamennyinek az őrültek háza. Indiában a benszülöltek jóformán általánosan élvezik. Természetesen nem kivonatolt por alakjában, hanem a koka fa levelét rágják, mint a bagót szokás. Igy kevésbé ártalmas. Dél-Amerika bentszülöttei a betel-dió levelét rágják hasonlóan. A betel hatása majdnem teljesen azonos a kokainéval.

Afrika legelterjedtebb mérge a hasis. Legendák járnak világszerte hasisorgiákról, melyek megmételyezik a legjobban nevelt európait is, ha belekóstol. Ezek a mérgek majdnem mind hasonló hatásúak. Kémiai elváltozásokat hoznak létre az agyban. Elég egyszer-kétszer megpróbálni őket, hogy rabjukká tegyék az embert. És igen ritkán van menekülés. A vég kórház vagy koporsó.

Az orvosok úgy próbálják gyógyítani a betegeket, hogy lassanként megvonják tőlük a mérget. Mingyárt teljesen nem lehet, mert a szervezet, amely átalakult, megkívánja, mint az ételt. Legtöbb esetben azonban csak a kezdő élvezőket sikerül meg gyógyítani. A többi rendszerint visszaesik és a legvakmerőbb gonosztettre is képes, hogy mérget szerezzen magának.

Az alvilágban igen el van terjedve a mérgek élvezete s aki egyszer rászokott valami méregre, az könnyen az alvilág felé sodródik. Az itt felsoroltakon kívül még egész sora van a kábító mérgeknek, melyek rombolnak az emberiség között.

A kórházban fekszik a beteg, rettenetes fájdalmat vannak. Könyörög az orvosnak valami csillapítóért. Az orvos mindent megpróbál előbb s csak ha semmi sem segít, akkor, végső esetben nyúl a morfinhez. Mert a betegből is könnyen lehet felgyógyulása után morfinista. Érdekes, hogy mindazon mérgek, melyeket az orvostudomány fájdalomcsillapítókul használ, élvezeti mérgek is. S egyet kivéve, mind elterjedt Európában. Ez az atropin.

Ámbár már más alakban ezt is használják, különösen hölgyek, ha szépek akarnak lenni s akarják, hogy csillogjon a szemük. Az atropin kitágítja a pupillát a szemben és olyan mintha az egész szem megnövekedett volna. Természetes azonban, hogy a hatás rovására történik. A szembogár a világosságban húzódik, sötétségben kitágul. A méreg hatása alatt elveszti ezt a képességét. Az atropin a mérges maszlag és a beléndek magvában található.

Vannak aztán mérgek, melyek akaratlanul, anélkül, hogy az ember élvezni akarná őket, nagy rombolást, tömeges katasztrófát okoznak. A legveszedelmesebb méreg indiánok nyílmérge, a curarin. Egyszázad gram curarin pillanat alatt megöl egy embert. Azonnal megbénítja a szivet. Illetve a szívet mozgató ideget.

A méreg a vérbe kerül és így a szívbe s mihelyt a szívbe ér, halált okoz. Ezek a mérgek, melyeket felsoroltunk, mind bénítók és sokkal veszedelmesebbek, mint például a kígyóméreg, mely szintén igen sok áldozatot követel. Évenként átlagosan ötvenezer ember hal meg a világon, akiknek szervezetét az élvezeti mérgek roncsoltak szét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kokainista szeme Kokain
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj aviatikai rekord Uj aviatikai rekord
Nemrégen feltünést keltett, hogy Bruno Langer, német aviatikus 14...
Pálffy Sándor bankár százmilliós passzívával külföldre szökött Pálffy Sándor bankár százmilliós passzívával külföldre szökött...
Vasárnap reggel pattant ki egy ismert fővárosi bankcég százmilliós...
Mennyibe kerül a karácsony? Mennyibe kerül a karácsony?
Azt hozzávetőleg el lehet gondolni, ha megtudjuk, hogy az angol...
A Sertésforgalmi Iroda nyilatkozata A Sertésforgalmi Iroda nyilatkozata
A Déli Hirlapban nemrég egy olyan közlemény jelent meg, mintha...
Elkészült a vádirat a magyar Quisling-kormány ellen Elkészült a vádirat a magyar Quisling-kormány ellen
Sámuel Jenő dr. népügyész elkészült a magyar Quisling-kormány...
Imrédy és kormányának lemondását nem fogadta el a Főméltóságú Kormányzó Imrédy és kormányának lemondását nem fogadta el a Főméltóságú...
Vasárnap este nyolc óra után került nyilvánosságra a következő...
Magyar versenyzők külföldön Magyar versenyzők külföldön
A magyar athleták 5 év óta állandóan és fokozott mértében keresik fel...
A bibliakutató barátok kolostora, a másolatok A bibliakutató barátok kolostora, a másolatok
Minden ódon és nagyértékű bibliakézirat másolata megvan itt. Akadnak...
Afrikai orvosi rendelő a szabad ég alatt Afrikai orvosi rendelő a szabad ég alatt
Keletafrikai német expedició sátortáborában megjelentek a beteg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98