Dtum
Login with Facebookk
1935 | Június

Kánikula!

Pest nem készült fel a hirtelen beállott forróságra. Zavarok a strandfürdökön és a kirándulóhajókon, zsúfoltság a Dunán és a villamosokon

Pünkösd vasárnapjára beköszöntött Budapesten a kánikulai forróság. A pestiek, akik hét közben elhatározták, hogy piros pünkösd két napján idehaza maradnak, nem utaznak el - hiszen az idő egyelőre még tavaszias- a forróságtól elkábultan lézengtek vasárnap délelőtt az uccákon. Délelőtt 11 óra felé megkezdődött a népvándorlás ki a hegyekbe, a strandokra és a Dunára.

 

Vasárnap és hétfőn a budapesti strandokon a tavalyi rekorddal vetélkedő látogatottság volt.

A Széchenyi-standon vasárnap 3200, hétfőn 3000-en fürödtek. A margitszigeti Palatinus-strandfürdőben vasárnap 5500-an, hétfőn 5800-an fordultak meg. A Hullámfürdőnek több mint 3000 látógatója volt. Az Erzsébet-híd melletti divatos Dunauszodában a férfiosztályon mindkét napon 800-an fürödtek.Csaknem ennyien keresték fel a női osztályt is.

Vasárnap este a Dunakorzón egy ismert zeneszerző ingben sétált. Eleinte utánafordultak, később a sétáló közönség megszokta a látványt. Félórával később már több úr utánozta a példát.

Hétfőn délelőtt a margitszigeti-strand főbejárata előtt viharos jelenetek sorozata pergett le. A kinn ácsorgókkal, akik valamennyien fürdőzésre áhítozván, a strandra akartak menni, közölték, hogy minden hely foglalt és csak egy órakor eresztenek be a strand területére újabb turnust. A tömeg lázongott és kifakadások hallatszottak:
A protekciósok persze bemehetnek! Engedjenek be minket is, mi majd találunk helyet!
Úgy látszik, a közönségnek volt igaza, mert néhány perc múlva már bebocsájtották őket és minden vendég kapott kabint és szekrényt.

A Duna mindkét pünkösdi napon megtelt vadevezősőkkel. De rengetegen utaztak hajókkal Esztergomból Budapest felé. A hajóállomásokon nem engedték fel a publikumot a túlzsúfolt hajókra és így Visegrádon, Leányfalun, Tahin és Szentendrén nem szállhattak fel a kirándulók, hogy visszatérhessenek Budapestre. A közönség zúgolódott, és a csendőrök valóságos közelharcot folytattak a hajókra fölszállni akaró kirándulókkal.A Szent Gellért gőzős hűsítőital készlete már Visegrádnál elfogyott és ott vettek fel italokat, mert a készletet az utazóközönség az utolsó kortyig kiitta. A lemaradt kirándulóknak meg kellett várnia a későbbi hajót.

A villamosok vasárnap és hétfőn túlzsúfoltan jártak, különösen a 4-es és a 7-es. Ezek a villamosok a fogaskerekűhöz és a budai hegyvidékbe szállítják ki a közönséget.

Csepelen hétfőn a szabad Dunában egy tizenöt év körüli fiú fürdés közben fuldokolni kezdett s segítségért kiáltozott. A parton állok közül segítségére siettek, a víz alatt megtalálták s partra hozták, de a mentők már nem tudták eszméletre kelteni.

Kétszász kispesti kislány rosszullett a hőségtől bérmálás közben
Vasárnap Kispesti-Wekerletelepen a plébániatemplomban ezerhatszáz kislányt bérmáltak.
Több mint kétszáz leány a gyilkos hőségtől rosszul lett. Kihívták a kispesti mentőket, akik a kétszáz kislányt első segélyben részesítették.

Tragédia a debreceni, a bajai és a győri strandon
Pünkösd vasárnapján a debreceni városi uszodában nyolcezren fürödtek. Gróf Illés 35 éves baromfikereskedő a mélyvízben ússzott, hirtelen alámerült és mire kihúzták, meghalt.Vetési Ferenc 21 éves péksegéd ugyancsak a mélyvízben fuldokolni kezdett, alámerült, kimentették és csak másfél órai élesztési küzdelem után sikerült életre kelteni.- A bajai Dunastrandon Balázs Ferenc19 éves szabósegéd úszás közben görcsöt kapott és elmerült. Holttestét este partravetette a víz.- Vasárnap két győri diák, Hancz Ferenc és Fischer Ferenc a Rábába mentek fürödni. Örvényben kerültek és mind a ketten alámerültek. Mire segítség érkezett, Hancz Ferenc már meghalt, Fischer Ferencet pedig csak hosszas élesztgetési kísérletek után sikerült életrekelteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98