Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Keservek a nyári ruhákról

Panaszkodnak a szabók a suszterek

Egy ideig még csak lehetett húzni a dolgot. Majd húsvétra – mondották az urak és a hölgyek. Aztán elmúlt húsvét. Akkoriban rossz idők jártak. Az áprilisi szellő nagyzolni kezdett. Novemberi szélviharnak képzelte magát. Az emberek mosolyogtak: hát ilyen időben csak nem csináltatunk nyári ruhát!


Most aztán elmúlt a rossz idő. Pünkösd is megjött. Pünkösdre a hagyomány szerint már mindenki nyári ruhát visel. Az idén valami baj van. Nem az időjárással. Hiszen csak a tőzsde tájékán nyomasztó a levegő. Még sem lehet annyi nyári ruhát látni. Megkérdeztük néhány helyen mi az oka ennek.


Kossuth Lajos uccai női konfekció üzletben ezt mondták:
- Nem vált be bizony a pünkösdi szezón. Ok? Nem tudjuk. A kész női ruha legalább harminc-negyven százalékkal olcsóbb a rendelésre készültnél. Még sem fogyott sok nyári ruha. Itt-ott adtunk csak egyegy különleges, szebb dolgot. Ami elment az egyszerűbb, könnyebben átalakítható grenadin, francia krepp volt.


Egy váciuccai suszter, vagyis helyesebben cipőszalon vezetője ugyancsak búsan mesélt. Körülmutat a szalónban, ahol apró plüssfotelek várják a „pacienseket”.
- Tessék nézni! Ilyen ma a pünkösdi szezón. Üres minden. Nem is csoda. Négyszázötvenezer korona a vászon félcipő, nyolcszáz a fehér antilop. Akinek szüksége van fehér cipőre, inkább készet vásárol. És mégis olcsóbb.


Bent a Belvárosban az előkelő férfiszabó üzletben
ahol a ruhaszövetek között csíkos nyakkendők és hatalmas üveg parfömök ékeskednek – így beszél a mester:
- Kérem egy príma tenisznadrág kilencszázezer korona. Van nyolcra, hétszázötvenre is. De ez nem a mi vevőinknek való. Akinek pedig olcsó kell, az elmegy a Rákóczi útra, a Károly körútra, ott vásárol. Mit mondjak? Mit még? Pünkösd? Slussz. Az már megholt.


A párizsi uccai kalaposbolt tulajdonosnője is panaszkodik:
- Sajnos kérem, az idén az a divat járja, hogy a hölgyek csak megnézik pünkösdre az új nyári kalapot. Megnézik az ujat és felfrissítik a régit. Hát csoda ez! A félmilliós, milliós kalapok idején bizony leginkább virágokkal díszítik a tavalyi kalapokat. Száz, százötven, száznyolcvanezer korona a szebbnél – szebb virágdísz.


Egy elegáns nőiszabó műteremben azt halljuk:
- Nyári, speciálisan nyári toilette kevés készült az idén. Pedig pünkösddel lezajlott a szezonunk. Ami volt, az már elkészült. Sajnos, a napokban kitört szabósztrájk okozott egy-két apró kellemetlenséget. Néhány szalón nem tudott elkészülni pünkösdre a kívánt ruhákkal. Most már ráérnek dolgozni. Sajnos azonban …- és búsan legyint kezével a crepp-porpettek főgondnoka .

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98