Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

A tolvaj és az időjárás

Rossz nyarunk volt. Ama bizonyos legöregebb emberek sem emlékeznek ennyi „kritikus” napra. Kegyetlenül zuhog az eső, verdesi tompán ablakainkat. A gazda-közönség aggódva nézi nap-nap után az egyre tornyosuló felhőket, és mi is ha még csak a Holdban is jutottak nekünk holdak - rettenve nézzük a drágasági barométer méteres felszökéseit. A rossz időjárás növeszti a szegénységet, nyomort, s megszaporodnak majd a börtön lakói is, mert drágaság, nyomor és bün édestestvérek.


Mindnyájunk ellensége a rossz időjárás. De elkeseredetten haragusznak rá olyanok is, a kikre hirtelenében nem is gondolunk. Igaz, hogy rendszerint csak akkor jutnak eszünkbe, a mikor már kellemetlen ismerkedésbe bocsátkoztunk velök. Értem alattok a nyári tolvajczéheket, s ezek között a legfürgébb elemet: a zsebtolvajok gárdáját, kiknek költői lendülettel szólva a napsugár s enyhe szellők az éltető elemük.


A multkor egy nagyon törődött, elcsigázott alakot hoztak be a rendőrségre. Zsebtolvajláson érték. Igen busan válaszolt a kérdésekre.
- Milyen idők, milyen idők ! - sóhajtozott. - Mit szól fogalmazó ur ehhez az időhöz?
- Ugyan hallgasson ! Csak nem fogok magával most az időjárásról beszélni.
- Pedig jó lesz. Ha nem volna olyan komisz időjárás, akkor nem lennék itt. Máskor ilyenkor uriemberek még a mellényüket is kigombolták, ugy sétáltak a napon. Az embernek csak ugy kinálkoztak a fityegő óralánczok és órák. Most mindenki bele buvik a felöltőbe, összehuzódik didergősen, s ne adj isten, hogy hozzá lehetne férni. Lecsusztunk bizony épp a főszezonban. Az ember aztán mégis csak próbálgat, mert hát élni muszáj, tessék, ez a vége…idemerültem. Ilyen a zsebtolvaj világfájdalom! Kitünő zsebtolvajszakértőnknek különben teljesen igaza volt. Augusztus második felétől kezdve a zsebtolvajlások tényleg teljesen megcsappantak. Rendőrnek csapott fel a rossz időjárás.


Legfeljebb a lóversenyeken mutatkoztak a zsebmetszők. Már mint azoknak lélektannal is foglalkozó része. Tudniillik majd mindig a boldog nyerőket lopták meg, a mi kétségkivül erős pszichológiai érzékről tesz tanuságot. A hazárdjáték amugy is tompitja az ember érzékeit, s ha véletlenül beüt a szerencse, a boldog nyerő az, a ki se nem lát, se nem hall.


- Bravó! - hangzik, ha a ló bejött s nincs zsebtolvajszemnek gyönyörübb látvány, mint az a tolongás, mely ilyenkor a tikét beváltó pénztárak körül kifejlődik. Vidám sokaság tülekedik ott. Valóságos aratóhely a zsebtolvaj számára, mert csak a bus ember huzódik össze s gombolkozik be. Megpróbálhatja a zsebtolvaj többször is a fizető pénztárakhoz való „üzleti” kirándulást. Csak a napokban hoztak be a lóversenyről egy agyafurt atyafit, a ki egész Fregoli-módszerrel támogatta zsebmetsző müveleteit. Egyszerü és mégis hathatós módszerrel változtatta külsejét, mert természetes, hogy a pénztárak körül detektivek is őgyelegnek. Egyszer feltett, aztán levett kalappal tolongott, majd a másik perczben sötét szemüveget tett az orrára, hol levetette a felöltőjét, hol felvette, végül panyókára vette. Körmönfont csekélységek ezek, de az ember nem is hinné, hogy ezek a kisded átalakulások mennyire használnak, ha arról van szó, hogy ne ismerjék fel rögtön ott, a hol már egyszer járt….


De hát az eső csak tovább esik! A lóversenynek is vége van, s teljesen befellegzik zsebtolvajnak, kinek nyáron kell gyüjtenie a tőkéjét. Rossz keresettel, deficzittel zárt a legtöbb az idén. Ellenben korán fellendült a kabát tolvajok iaparának. Ez az egyedüli sport, melynek hasznaira rossz időjárás. A miben azonban természetesen örvendeni való nincs.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Munkácsy Mihály Munkácsy Mihály
Munkácsy Mihály halála után röviddel Munkács város képviselőtestületi...
Nechanszky Lajos versei Nechanszky Lajos versei
Ugy szeretem ha jő a csendes este és szerteszáll a tejnek jó szaga,...
Magyarország mezei futóbajnoksága Magyarország mezei futóbajnoksága
Mozgalmas képe volt vasárnap délelőtt a rákosi repülőtérnek. A MASz...
Bárány legyőzte Arne Borgot az úszó Európa bajnokságon Bárány legyőzte Arne Borgot az úszó Európa bajnokságon
Európa úszóbajnokságainak programját a rendezőség ügyes keze úgy...
Repülés éjjel Repülés éjjel
A párizs-londoni repülő úton számos kísérlet történt, hogy a légi...
Vilmos császár Bécsben Vilmos császár Bécsben
Vilmos német császár junius 6-án szövetségese, Ferencz József császár...
Las-Torres levele Las-Torres levele
Egy héttel a verseny előtt, csütörtökön délután indultam el...
Paul Géraldy verseiből Paul Géraldy verseiből
Jaj úgy szeretlek! Úgy szeretlek! Hallod? Bolond vagyok. Bolond ... ...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98