Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

Cirkusz

Budapest, május 27.

Ez aztán az igazi cirkusz, amely ezen a langyos, édes májusi vasárnapon zajlik le Budapesten az elöljáróságokon, a választási elnökök termeiben. Három hét óta folyik a bolettaháború; ezekben az esti órákban, amikor a sorokat írjuk, vívják a döntő ütközetet A háború hőse a fővárosi polgár, a kiábrándult, fásult, százszor megcsalt, kisemmizett adófizető polgár, akit közönyéből egyik párt sem tudott igazán felrázni.

 

Mindenki tudja, hogy a székesfőváros önkormányzata elvesztette férfiasságának legszebb díszét, a büszke, gerinces közgyűlés szófecsérlő testületté vált, sem nem szoroz, sem nem oszt, a mindenkori többség a mindenkori kormányoknak ezüsttálcán nyujtja át a fővárosi közpénztárak kulcsait. A szultánok bántak el úgy háremőreikkel, ahogy ez a most is érvényben levő fővárosi választási tőrvény kerékbetöri a városházi pártok önérzetét, emberi méltóságát és alkotmányos aktusokba vetett hitét.

 

Hát titkos választás az, ahol a szavazók több mint egyharmadát arra kényszerítik, hogy a pártoknak átadott szavazóigazolványokkal már a választás előtt egy héttel kormányközegek és kormánykortesek előtt deklarálja, hogy melyik listával szolidáris? Komoly választásnak nem utálatos torzképe az, amikor nyilván a központi utasításoktól befolyásolva bírálják el a választási ajánlásokat és csak az az ellenzéki párt kap pardont, amelynek kiirtása országos botrányt provokálna, vagy a szunnyadó indulatokat városszerte felkorbácsolná.

 

A kormányt támogató pártoknak szabad a pálya, az ellenzéknek gátakat emelnek, farkasvermeket ásnak. Az egyiknek szabad futás a jutalma, a másiknak vesszőfutás a büntetése. Ha egyforma mértékkel mérnek, bizvást mondhatjuk, az összes pártok ajánlásait meg lehetett volna tizedelni, így csak azok véreztek el, akik két tűz közé kerültek, vagy dum-dum golyót kaptak a hátukba. Le a kalappal a budapesti flegma előtt amelynek segítségével a polgár elborult szemmel, fanyar mosollyal nézi a bolettcirkusz kócevőinek, hasbeszélőinek,kardnyelőinek ágálását az alkotmányos manézsban.

 

Cirkusz ez, nem választás!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cirkuszi mutatvány Választási mulatozás - karikatúra Az eredmény az lett, hogy újraválasztották a régi vezetőket
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98