Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

Két éves a huszadikszazad.hu

Bizony, kedves Olvasók, 2008. január 14-én jelent meg először a honlap, főoldalán egy ismertetővel: Üdvözlet az Olvasónak!

Azóta sok víz lefolyt a Dunán (és általában a lefolyókban), rajtunk pedig átfolyt 35 év. Megpillantottuk a huszadik század egy olyan metszetét, amelyet eddig nem láttunk, nem ismertünk, sokszor el sem tudtunk képzelni.

Megismertünk sok nagyszerű embert, akik önzetlenül segítették a honlapot. Élnek a rovatok, születnek a bogok, a Páholyból értő tekintetek pásztázzák a századot, a Kincskeresőben még kevesen vannak, de majd lesznek többen is.

A legfrissebb újdonság, hogy elkezdődött a Képes történelem anyagainak feltöltése a Képtárba és készül már a portál új ruhája is, nagyon szeretnénk már felvenni.

Hadd soroljam föl azok nevét, akiknek a napi munkájuk nélkül nem működhetne a portál:
Tánczos G. Károly (politika), Szabóné Fricska Anna (gazdaság), Szabó Ágnes (kultúra), Szemenyei Márta (tudomány-technika), Major Tibor (sport), Tatár Anita (bulvár), Cseke Gábor, Kozár Tamás (páholy), Bárány Tamás (Kincskereső), Golovics Mónika (szerkesztőségi titkár, gépíró és mindenes), Pintér Eszter (gépírás), Hegedűs Dolly (gépírás), Tomkovics Ákos (programozó), Mihalcsik István (marketing), Krékity Krisztián (projektmenedzser) és jómagam.

Változnak az idők, változnak az emberek – és változnak a portálok is, mi is sokat változtunk. A munka közben ismertük meg magunk is a honlap természetét, működését, „ő” pedig észrevétlenül beépült a mindennapjainkba, átrendezte az életritmusunkat és megváltoztatott bennünk sok mindent.

Szeretnék néhány alapvető dolgot most újra elmondani – tekintetel a változásokra is! - a honlap „természetét” illetően.

A huszadikszazad.hu egy történelmi portál, mely 1900. január 1-től tekint a világra és kiemelten Magyarországra. A korabeli sajtót tallózva hónapról hónapra haladunk előre az időben. 2010 januárjától kétnaponta frissül a lap, hétfőn, szerdán és pénteken, így 1 év anyaga 1 hónap alatt jelenik meg.

A megjelent anyagok az Országos Széchényi Könyvtárból származnak, szöveg- és betűhűek. A huszadikszazad.hu azonban nem forrásszemelvény-gyűjtemény, hanem szándéka szerint egy internetes újság, amelynek nyersanyaga a múlt század sajtója. Cikkanyagát a korabeli újságokból veszi ugyan, és úgy válogat, hogy egy mindenki által érthető és követhető, politikai értékvilágát tekintve minden szélsőségtől tartózkodó, de minden irányzatra figyelő, Európára és a nagyvilág legfontosabb eseményeire is kitekintő lap kerüljön az olvasók elé.

A felhasznált forrásokat a Források menüpontban tüntetjük fel.

Célunk, hogy a korabeli sajtó szöveghű részletei alapján a nagypolitika csúcsaitól a kisemberek mikrovilágáig ábrázoljuk a kort, a mindennapi élet lüktetését: az embert, akik voltunk 100 éve, 50 éve, 10 éve.

Alapvető dolgunknak az ábrázolást tartjuk, a minősítést, morális értékítéletek alkotását teljes mértékben az olvasó jogának tekintjük.

Kedves Olvasók! Köszönjük, hogy velünk tartottak és reméljük, továbbra is útitársaink lesznek. Csak egyetlen adattal illusztrálom az Önök érdeklődését: az elmúlt 2 évben 2 155 588 oldalt tekintettek meg! Ez azt jelenti, hogy rajtunk kívül mások is szeretik a huszadikszázad-ot.

Mert mi szeretjük. Tanított bennünket és tanít folyamatosan: múltra, jelenre, jövőre és mindenekelőtt arra, hogyan kell egymásért és a közös munkánkért egyaránt felelősséget vállaló közösségben dolgozni.

Megtisztelő figyelmüket még egyszer megköszönve további jó időutazást kívánok Mindannyiójuknak! És persze boldog születésnapot!

Szabó Zoltán
alapító-főszerkesztő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tolvajtörténetek Tolvajtörténetek
Ez is nyári történet. Egy erdélyi fürdőben esett meg! Még pedig Z....
A legnagyobb német internáló tábor A legnagyobb német internáló tábor
A francia Joffre (korábban a Dardanellák-támadás ellenzője) most...
Miből fizetjük az új „államalapítást”? Miből fizetjük az új „államalapítást”?
Itt az ideje, hogy közgazdasági szempontból is foglalkozzék a...
Móricz Zsigmond - Hány óra Zsuzsi... Móricz Zsigmond - Hány óra Zsuzsi...
Az ember.......... Az asszony........ Az asszony: (hátrálva,...
Művészet és szépség
A művészet, kultúrtörténet, szexuális pszichológia, erotika,...
A térkép sokszorosítása A térkép sokszorosítása
Talán ismeretes, hogy sokszorosítás kezdetleges módját, a fametszést,...
Babits Mihály: Recitativ Babits Mihály: Recitativ
Ó mért nem lettem én muzsikus? A szerelemnek e tengerén elúszni -...
A Kecskeméti Atletikai Club A Kecskeméti Atletikai Club
A Kecskeméti Atletikai Club rövid pár hónap alatta a teljes...
Beszédes vészjelek Beszédes vészjelek
Aki a legmodernebb közlekedési eszközök különböző...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98