Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1935 | November

Ki kormányozza a választások után Angliát

London, november 3.
Erre a kérdésre csak egy választ kaphat az idegen, akárkit kérdez is meg Londonban, vagy a vidéken. A white-chapeli munkás, a Piccadilly klubjainak törzsvendége, vagy a somerseti paraszt pillanatnyi habozás nélkül feleli: Ki más, mint Baldwin, a becsületes angol polgár és a konzervatív párt, amely több, mint 500 jelölttel veszi fel a harcot. E jelöltek közül 400-nál többet majdnem bizonyosan behoz az alsóházba, s ezzel megőrzi a több mint tízesztendei kétharmadtöbbségét a West-minsterben. Viszont a liberális párt, a konzervatív toryk századás ellenfeleinek, a whigeknek örököse, alig tartja meg a néhány mandátumot, amellyel eddig dicsekedhetett.

 

A munkáspárt 550 jelölttel indul a harcba s valószínű ugyan, hogy 58 mandátumának számát megduplázza, de Anglia politikáján alig változtathat a, hogy a kormány nem 448 hanem csak 400 képviselővel vonul be a alsóházba. Ez a majdnem-bizonyosság, a kormánypárt rendkívüli fölénye az oka annak a még Angliában is páratlan nyugalomnak, amellyel a pártok, s a közönynek, amellyel a választók a meginduló korteshadjáratot figyelik. A választások számbeli eredményeinél sokkal erősebben érdeklik az angol közvéleményt a személyi változások, amelyek a választások után alig lesznek elkerülhetők.


MacDonald és fia, akik párt nélkül képviselték az angol proletáriátust a Nemzeti Kabinetben, nem igen maradnak meg a kormányban, helyüket részben az ifjú konzervatívok, részben a szélső jobboldali „die hardok” vezetői foglalják el. Az angol politika illogikus természetére jellemző, hogy ez a két, világnézetében és politikai célkitűzéseiben annyira elütő csoport egyidőben nyer erősebb részt a birodalom kormányzásában s ezzel a két szélsőséges áramlat kiegyenlíti egymást.

 

Az ifjú konzervatívok legifjabb tagjuk a 22 éves Lord Duncannon a mult évben lett nagykorú s csak most léphet fel jelöltnek, a frontharcosok és a háború utáni ifjú nemzedéket képviselik, radikálisabb világnézetűek, mint nagyapáik korában a munkáspárt első politikai vezérei, gyűlölik a diktatúrákat, a szertelen fegyverkezést, amely romlásba dönti az európai államokat s a könyörtelen adópréssel elszegényíti az angol birtokososztályt.


A „die hardok”, élükön a még mindig fiatalos és lendületes Churchillel ugyanúgy gyűlölik a diktatúrákat, mint fiatalabb elvtársaik, de harciasabbak és nacionalistábbak s Anglia rohamos és gyors felfegyverkezését követelik. S a munkáspárt? A munkáspárt lendületét letörte a belső viszály, amely évek óta fokozatosan gyengíti az angol proletariátus képviselőit. A választási harcban ádáz haraggal fordulnak egymás ellen a macdonaldisták, a hivatalos munkáspárt, Attlee őrnagygyal az élén és Maxton, I. L. P.-je, a független Munkáspárt, amelyből most a választások küszöbén vált ki és csatlakozott a kommunistákhoz a forradalmárok csoportja.


MacDonald mandátuma se biztos, mert a seahami skót kerületben, Shinwell, a fiatal szocialisták egyik legkitűnőbb szónoka veszi fel ellene a harcot. A munkáspárt új vezetője. Attlee őrnagy, régi szocialista, kiváló katona és tehetséges szervező, de nincs meg az a tekintélye, befolyása és szuggesztív ereje, mint elődeinek a párt élén, s a most lezajlott községi választások megmutatták, hogy az angol munkás nem pártember, nem köti magát a szakszervezet jelöltjeihez, hanem úgy szavaz, ahogy azt angol lelkiismerete diktálja. Már pedig e pillanatban a külpolitikai kérdések a döntők Angliában s a külpolitikában alig van különbség a konzervatívok és a munkáspárt programja között.


A munkáspárt magasabb munkanélkülisegélyt ígér, nagyobb közmunkákat, de abban, ami minden angol embernek fontos, megegyezik a két szembenálló párt: az európai békét mindenáron meg kell őrizni, ha szükséges, milliós fegyverkezések árán is.


Anglia nem tűrheti, hogy bármely európai hatalom, diktatúra vagy nem diktatúra, a saját akaratát erőszakkal rákényszerítse másokra. Anglia nem ejtheti ki kezéből a humanizmus és az emberi szabadság zászlaját. Ha az angol munkáspártnak sikerül mandátumai számát megdupláznia, ennek a konzervatívok csak örülnek, mert ez még keményebbé acélozhatja Anglia békepolitikáját.


K. T.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A konzervatív párt baloldali plakátján Baldwin miniszterelnök képe látható Churchill a farmerekhez beszél MacDonald
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jan Masaryk londoni cseh követ, volt trénfőhadnagy, Masaryk elnök fia magyar nyelven nyilatkozik Jan Masaryk londoni cseh követ, volt trénfőhadnagy, Masaryk elnök fia...
Az angol főváros diplomáciai testületének doyenje a spanyol követ,...
Walt Whitman magyarul Walt Whitman magyarul
A bécsi Bán-Verlag magyar nyelvű Whitman kötetet adott ki...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Besszarábia és Éstak-Bukovina népének küldöttsége a Kremlben Besszarábia és Éstak-Bukovina népének küldöttsége a Kremlben
Augusztus 10-én a Kreml-palotában fogadták Besszarábia és...
Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és katonáinak hősiességéről is Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és...
Március 25-én Bécsben aláirták a háromhatalmi egyezményhez való...
Nyolcmillió métermázsa áru a csepeli kikötőben Nyolcmillió métermázsa áru a csepeli kikötőben
A csepeli szabad kikötőben hatalmas tárházak, sok-sok raktárépület,...
Marad a magas kalap Marad a magas kalap
Idén a tenger mellett nyaraltam és így alkalmam nyílt láthatni...
Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,
Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a...
Elfogatóparancs a népbiztosok ellen Elfogatóparancs a népbiztosok ellen
A budapesti kir. ügyészség – mint a Magyar Hiradó értesült...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98