Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

Gömbös beszéde Debrecenben

Debrecen, október 13.

Lázár igazságügyminiszter vasárnap délelőtt Gömbös miniszterelnök és Kozma belügyminiszter jelenlétében mondotta el programbeszédét a debreceni Arany Bika szállóban.


- A kormány nem kezdhet olyan vállalkozásokba, - mondotta az igazságügyminiszter - amelyek e kicsiny nemzet természetes gyengesége folytán felülmulhatnák az ország erejét. Mi nem kockáztathatunk semmit! Nekünk arra kell vigyáznunk - és ebben bölcs Gömbös miniszterelnök -, hogy Európa bonyolult problémái közé a magyar nemzet nagy kérdéseit úgy tudjuk beállítani, hogy barátokat szerezzünk és ne újabb ellenséget.


Gömbös miniszterelnök azzal kezdte beszédét, hogy a mai időkben minden magyarnak tudnia kell, mily nagy kérdések forognak kockán. Az energia, amelyet mint kormányelnök elhasználok, - folytatta - fele részben az alkotómunkáé, de másik felében a védekezésé azokkal szemben, akik alkotó munkámban utamba állnak.


Nem a diktatúrát keresem, hanem a nagy és igazi nemzeti szolidaritást! A régi politikai stilus megbukott, a kaszinókban eldöntött nagy kérdések és személyi kérdések politikája megbukott. Amikor a nemzet egyetemes érdekéről van szó, több komolyságot vár el az ország, nem pedig személyi kultuszt, vagy politikai inyenckedésre berendezett politikusok feldúlt, beteg idegrendszerű politikai játékait. Az ellenzék azért erőtlen, mert stílusa meddő, nem a pozitivitás jegyében fejlődött ki, hanem ott maradt, ahol Magyarország egyszer már elbukott. Azzal vádolnak engem, hogy nem teljesítettem egyik ígéretemet. Többször megmagyaráztam, hogy ha egy kormány lemond, szabad keze van.


Nem azért mondtam le, hogy béklyóban tartsák továbbra is a kezemet, hanem hogy szabadon hajthassam végre elhatározásomat. A mai helyzetben fontosabb azoknak a reformoknak a végrehajtása, amelyeket hirdetünk, mint a közjogi javasatoké. Ha az lesz az érzésem, hogy a magyar élet a természet törvényei szerint lüktet és folyik, akkor jöhetünk a közjogi kérdésekkel.
A választójogi kérdés mindenekelőtt való elintézésének kívánsága nem is őszinte.


Ez a kívánság nem szolgál nemzeti érdeket, hanem  csak egyes kisebb politikai pártocskák érvényesülését. Fontos azonban az, hogy mi, akik egy gondolatot képviselünk valamennyien, ne törődjünk az ellenzéki kritikával, ne törődjünk az ellenzéki politikusokkal és ne törődjünk azokkal a vihart szerető hajósokkal sem, akik a partról nézik végig a vihart.

 

Minden keresztény és nemzeti alapon álló magyarnak egy táborban a helye. Nem hadsereget szerveztünk akkor, amikor a Nep-et megszerveztük, hanem politikai eszközt nagy gondolatok érvényesítésére. Ez szól a nyilaskereszteseknek is, az úgynevezett kisgazdáknak is, akiknek soraiban több az ügyvéd, mint a kisgazda. A nemzet helyzeti energiájának felismerésével kell részt vennünk az európai békemunka nagy művében, amelyet e pillanatban veszélyeztetve látok.


Nem a békét magát, hanem a béke szellemét, a béke gondolatát. Nem tartanám helyénvalónak, ha a Népszövetség a nagy európai kérdésekben nem az összesség nagy szempontjai, hanem egyes hatalmi csoportok érdekei szerint foglalna állást. A Népszövetségnek tárgyilagosnak kell lennie!


Arról beszélt ezután Gömbös, hogy három év alatt hetvenkét törvényjavaslatot hozott tető alá.


- Most még annyi reform jön - folytatta –, hogy sajtófőnököm, Antal István, figyelmeztetett is: ne túlozzam a tempót!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98