Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

Rövidek

A párt a gazda
Négy esztendeje mult, hogy Bethlen István gróf kiadta kezéből a kormányrudat s ezóta kétszer szólalt fel a magyar képviselőházban. Az első felszólalás borzalmas zajba és lármába fult. Azóta negyedfél év mulott el, a magyar politikának súlyos három és fél esztendeje s az egykori kormányelnök második beszédét ugyanaz az ellenzék, amely torkára igyekezett forrasztani egykor a szót, figyelemmel és tisztelettel hallgatta végig. De némán és megrendülve hallgatott a kormány pártja is, amelynek arculata azóta megváltozott, de a változott vonások mögött még ma is kitörölhetetlenül viseli a szellemi és politikai bélyeget, amely Bethlen István a képviselőház jobboldalára préselt.


A puffogó és tompán kongó, de semmitmondó szólamok után, amelyekkel az elmult három évben a magyar közéletet elárasztották, üdítőn hatott a tárgyilagos, pontos, tudományos érvek világos felsorakoztatása, az egyszerűség, a nyugalom és fölény, amellyel az egykori miniszterelnök a kormány gazdaságpolitikáját ízekre szedte és jellemző, hogy nem akadt az élharcosok és tervgazdálkodók között egy sem, aki nyomban szembe mert volna szállani Bethlen Istvánnal. Se Mecsér, se Marton nem vették fel a kesztyűt, amelyet a nagy ellenfél a Nep elé dobott, A pártvezérek hallgattak s ezért nincs mit csodálni azon, hogy hallgatott a párt is, bizonytalanul, révedezőn és szívének titkos kamaraiban azon töprengve, vajjon mit tartogat tarsolyában a jövő, amely a dolgoknak ilyen megdöbbentő változásával lepte meg a magyar világot!

 

Az angol-francia tárgyalások során szó sem esett katonai szankciókról – jelentette ki Laval
Párizs, október 13.
Laval miniszterelnök Clermont-Ferrandban az Havas-ügynökség tudósítójának kijelentette, hogy Franciaország és Anglia továbbra is szorosan együttműködnek Genfben a béke fentartása érdekében. Az angol-francia tárgyalások során sohasem volt szó katonai jellegű megtorló intézkedésekről.

Olaszbarát tüntetések Franciaországban

Párizs, október 13.
A mai vasárnap újból fellángoltak az olaszbarát tüntetések Párizsban és egész Franciaországban.
Nyolcszáz tüntetőt letartóztattak.

 

Mengele követségi tanácsos vacsorája a lengyel ujságirók tiszteletére
A lengyel vendégeket Mengele követségi tanácsos francianyelvű beszéddel üdvözölte:
- Nemzeteink barátsága nem mai keletű, évezredes történelem folyamán pecsételődött meg ez a barátság a csatatereken, ahol lengyelek és magyarok együtt ontották vérüket. De megpecsételi a két nemzet barátságát az is, hogy közös eszményeik vannak: a becsület és a szabadság. Alig van Európában nemzet, amely ezekért az eszményekért annyi vért áldozott volna, mint a lengyel és a magyar…


Mengele beszéde után több felszólalás hangzott el, a vendégek és vendéglátók a késő éjszakai órákig a legjobb hangulatban maradtak együtt.

Ellenzéki győzelem a skupstinában!

Belgrádból jelentik: Vasárnap tartotta Belgrádban megnyitóülését a jugoszláv skupstina és általános meglepetésre a Jeftics vezetése alatt álló ellenzéki csoport jelöltjét, Csirics István eddigi elnököt választották meg, 30 szavazattöbbséggel a kormány jelöltjével, Kommenovics miniszterrel szemben. A kormánynak ez a veresége azonban nem jelent rendszerváltozást, miután a jugoszláv alkotmány szerint a kormány csak az államfőnek felelős és a törvényhozásban nem buktatható meg. Könnyen lehet azonban, hogy ereje és többsége tudatára ébredt ellenzék megnehezíti a kormány munkáját és ez esetben, különösen, ha a kormányt fontosabb kérdésben is leszavazzák, a skupstina feloszlatására és új választásokra kerülhet a sor.

A görög nemzet küldöttsége megy Londonba György királyért

Athén, október 27.
Vasárnap reggel határozták el a görög miniszterelnökségen, hogy november 6-án küldöttség indul Londonba, György királyhoz, akinek ünnepélyesen bejelentik a népszavazás eredményét.


A görög nemzet és kormány követei nemcsak bejelentik György királynak, hogy a nép vissza hívta trónjára, hanem ünnepélyesen Athénbe is kísérik az országba megtérő görög uralkodót.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István Pierre Laval A jugoszláv parlament, a skuptsina épülete Jeftics Athén uccáin izgatott tömeg várja az új híreket Mengele tanácsos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98