Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

A MAC koszorúját elsőnek helyezte el Darányi a Hősök Emlékművén

A Vérmező zöld gyepe szemet gyönyörködtetően olvad össze a kegyeleti stafétafutás startjára várakozó futók színes dresszével. Pontban háromnegyed egykor pisztolylövésre nekilendül a népes mezőny, hogy egymást váltva, a Millenniumi Emlékműnél a hősök kövére helyezze a kegyelet koszorúját.

A város legforgalmasabb útján vezet a verseny. A gyalogjárókon tízezernyi tömeg várakozik. A Hősök Terénél széksorok vannak felállítva, amelyen katonai és polgári előkelőségek helyezkednek el. Asztalon remek díjak sorakoznak fel.

Mintegy húszméternyire az emlékkőtől két kis cserkész magyar zászló két rúdja közé kifeszített célszalagot tart. Nagy szirénabúgással megérkezik a zsűri-autó és jelzi, hogy közelednek a futók. Megindul a találgatás: MTK, UTE vagy MAC lesz-e az első.

A választ hamarosan megkapjuk: Darányi alakja tűnik fel az egyik kezében a stafétabotot, másik kezében a babérkoszorút tartva, elsőnek szakítja át a célszalagot. Azután lassú, ünnepélyes, de katonás léptekkel a kő elé járul, ahol elhelyezi a már előzőleg rengeteg virágtól elborított emlékműre a MAC babérkoszorúját.

De már fel is tűnik a következő futó: Pintér, az UTE versenyzője. Aztán sorba következnek: MTK, Budapesti Levente egyesület, BEAC, FTC, MÁV s így tovább az egyesületek, különböző alakulatok utolsó emberei.

Sorra mindegyik elhelyezi a kegyelet virágait. Ezután Szukováthy Imre, a Testnevelési Főiskola igazgatója lép a nemzetiszínű drapériákkal bevont emelvényre, ahol a megafonba mondja ünnepi beszédét.

Majd az egyesületek képviselői járulnak Szerelemhegyi Ervin dr. elé, aki kiosztja a különböző díjakat. Közben hirdetik a kegyeleti stafétafutás végeredményét, amely a következő: abszolút győztes a Magyar Atlétikai Club csapata 17 p 26.8 mp idővel. Az Országos Testnevelési Tanács örökös vándordíját nyerték. 2. UTE 18 p 07.8 mp, 3. MTK 19 p.

A középiskolások csoportjában 1. Szent István felsőkereskedelmi csapata. Budapest székesfőváros tiszteletdíját nyerték. 2. VII. kerületi leventeegyesület. 3. VIII. kerületi leventeegyesület.

Az egyéb alakulatok csoportjában győztesek: Pénzügyőrzés csapata, a Corvin Áruház, a BSzKRt csapata és a Pénzintézeti Központ, amely a Pénzintézeti Sportegyletek Ligájának vándordíját nyerte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Darányi József dr. a kegyeleti staféta győztes tagja, elsőnek koszorúzta meg a Hősök Emlékművét A kegyeleti staféta indítása a Vérmezőről. Stafétaváltás a Krisztina-körúton
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98