Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Babits-Kósa előadóest

Az alkotó szellem az esztétikai élvezeteknek is más formáját ismeri, mint a befogadó. Valami áhítatos irígység szállja meg a remekmű előtt és kényszeríti, hogy ő is hozzáadja a magáét. Nincs fájdalmasabb dolog, mint kimaradni a remekműből. Ezért hasonlítanak olyan gyanusan egymáshoz műfordítás, szöveg-zenésítés és a kritika bizonyos formái.

 

Befogadás és adás egyidejű kötelezettsége, interpretátor-alázat és formáló-gőg együttfakadtsága jellemzi mind a hármat. Mindhárom egyaránt a tökéletesség plussza, formabontás és harc a végzet ellen, amely ezúttal a remekmű megmásíthatatlan és örökérvényű formáiban jelenik meg. A harcban persze győzni és elbukni lehet. Ez az erőviszonyoktól függ: milyen művel milyen lélek áll szemben.

Kósa György zenéi Babits Mihály költeményeire ezt a harcot revelálják. Kész és önmagukban is tökéletesen megálló művek falanxai felé tör a zeneszerző, hol a meleg szívek félszegségével, hol a gyermek termékenyen dúló kiváncsiságával. Kósa gyermeki, spirituális és alázatos muzsikus: éppen ezért nyilvánvaló, hogy a legigazabb hangokat ott találja el, ahol a versben is alázattal találkozik: a katolikus Babits zenésítésében.

 

A Hóra ének és a Csillag után diszkrét és szolgálatrakész muzsikái, ha nélkülözik is a költemények gótikus pompáját, ( - a Hóra éneket fordító Babitsnak csak alázatával találkoznak, gőgjével nem! - ) áhítatosak, igazak, helyükönvalók.

 

Ezzel ellentétben valami gyermekien formaduló barbárságot hoznak a Paysages intimes kórusai. Intim rajzocskák, impresszionista színfoltok, felvillanó és pillanatok alatt lefolyó élmények, a vegyeskar masszív hangtömbjeire letéve, körülményes ismétlésekkel, imitációkkal. Ha van szöveg, mely megköveteli a szólóének bensőségét, mely kórusra teljesen alkalmatlan, úgy ez az. Kósa kórusai ennek ellenére valami kedves naivitás kellemes utóízét hagyják szánkban.

Ugyanez a hang, Kósa egyéni kedvessége jellemzi a Laodameia-zenét is. Eleve nyilvánvaló, hogy a spirituális, puritán Kósa nem tudja megragadni a költemény görög lényegét: forma és szellem harmóniáját. A szellem túlsúlya épp úgy megöli a görögséget, mint a formáé. A görög dráma nem feszültség és elernyedés, nem indulatok mozaik-játéka, hanem egyetlen nagy szenvedély sorsa: dühé, tudásvágyé, szerelemé, - egyremegy.

 

Az igaz nagy szenvedély nem lánggal lobog: fehéren izzik és csaknem hidegen. A görög dráma éppen ebben a nyugalomban őrizte meg a görög előkelőséget. Az izzó parázsszenet gyémántnak hisszük, míg be nem szakad alatta az átégett rostély. Milyen szánalmasan kicsiny e könnytelen tragédia mellett a fájó lélek minden jajongása!

*

Nagy elismeréssel kell megemlékeznünk a kitűnő előadókról is: elsősorban a mindig egyformán nagyszerű Medgyaszay Vilmáról. A széphangú és muzikális Markó Etáról, az Uj Thália kamarakórusáról és kiváló karnagyáról, Csizmarek Mátyásról, a Laodameia zenekarát szolgáltató kamaraegyüttesről (Bardócz Margit, Harsányi Miklós, Kuttner Mihály, Rejtő Gábor és ifj. Eitler István). Kósa a nagy pianista lendületével kísérte dalait és adta elő poétikus operájának, az Árva Józsinak számaiból összeállított suitejét. Kárpáti Aurél a baráti szellem üdvözletével köszöntötte az est szerzőit. Valamennyien méltó dologi készséggel és teljes odaadással álltak a dobogón megjelenő költő szolgálatában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Nobel-díj A Nobel-díj
A legborzasztóbb robbanószernek, a dinamitnak föltalálója a...
Vilmos császár a német nökhöz Vilmos császár a német nökhöz
Vilmos császár a napokban a főhadiszállásról a német nők Vilmos...
Wedekind, a formaadó Wedekind, a formaadó
Az Erdgeist prológusában revolver lövés dördül el, a menazséra...
Lefejezte a horgonyláncz Lefejezte a horgonyláncz
Borzalmas szerencsétlenség érte Hogl Tivadar pólai matrózt, a ki a...
A párisi magyar – francia birkózómérkőzés A párisi magyar – francia birkózómérkőzés
A kitűnő magyar birkózóknak az a kis csoportja, amely jelenleg...
A világ leghosszabb hídja A világ leghosszabb hídja
Kinában, Sangang város mellett van a világ leghosszabb hidja, a...
Az Imperator Az Imperator
Az „Imperator” német hajó tudvalevőleg szintén a világ...
A Berliner SC jubileumi versenye A Berliner SC jubileumi versenye
Fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Berliner Sport Club...
Meggyilkoltak egy jósnőt Meggyilkoltak egy jósnőt
Az Angyalföldön vasárnap délelőtt rablógyilkosságot fedeztek fel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98