Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

Gaál Mózes halálára

Ő volt az első író, akit megismertem. Pozsonyban diákoskodtam, szörnyen tiszteltem a nyomtatott betűt s roppantul imponált nekem az a sovány, barna szakállú fiatalember, Gaal Mózes, aki akkoriban került a városba tanárnak s tárcái, versei jelentek meg pesti lapokban, sőt talán már könyvei. Megismerkedtem vele, megtisztelve éreztem magamat, hogy úgy beszélt velem, mint hozzá hasonlóval.

 

Tőle tanultam meg olyan titkokat, hogy az írónak bizony alkudni kell a kiadóval, védelmeznie anyagi érdekeit, hogy néha a kiadó rendel meg könyveket az írónál, hogy a pesti szerkesztőségben az is jelent valamit, ha az embernek barátai vannak. Az ilyen praktikus dolgokról szívesen világosította fel a tudatlan, naiv ifjút.

Akkor már írt ifjúsági dolgokat, de a becsvágya novellák és regények írása volt. Egy novellájára ma is emlékszem, Czirjék úrfi volt a címe, - akkor, húsz éves koromban remekműnek tartottam; kiváncsi volnék, mit szólnék hozzá ma, ha újra elolvashatnám. De szegény ember volt, a kiadók az ifjúsági könyveket keresték, a kilencvenes években újult meg az addig nagyon szegényes ifjúsági irodalom. Gaal Mózes gyerek-történeteinek sikere volt, új meg új irásokat kívántak tőle, fordításokat, átdolgozásokat bíztak rá.

 

Gaal Mózes pedig dolgozott rengeteget. Kiadói kényszer támogatta eredendő hajlamát: specializálta magát az ifjúsági irodalomra. Alig van ma művelt magyar ember, aki gyerekkorában ne olvasta volna legalább egy-két könyvét. Sebők Zsigmond és Benedek Elek mellett ő volt a magyar ifjúság harmadik legkedvesebb írója.

Kétségtelenül megvoltak benne az ifjúsági író tulajdonságai. Volt a lényében valami naivitás, az egykori gyermek nem veszett ki belőle. Volt jóság, amellyel rokonszenvet keltett, - a gyerekek megérezték ezt és szivesen gyültek körébe. A világfelfogása egyszerű volt, azonos a magyar emberek túlnyomó többségének világfelfogásával.

 

Jó pedagógus volt mint tanár és mint író egyaránt, nem tudós tanulmányok alapján, hanem a fejlődő ifjúi lelkek megértéséből. Alapjában véve egyszerű lélek volt, nagyképűség nélkül s így érintkezési pontokat tudott találni olvasóival. A sok és gyors munka később kissé modorossá tette, de a magyar beszéde, enyhe székelyes ízzel, tiszta és világos volt.

A háború előtti évtized vitáiban - tanárok között akkor ritkaság - elfogulatlan tudott maradni. A szíve, nevelése, izlése a kilencvenes évek szelleméhez és stílusához vonzotta, de az igazi tehetséget és jellemet nagyon megbecsülte például Babits Mihályban, akinek jóindulatú igazgatója volt a Tisztviselőtelepen s a jóbarátságot fenntartotta vele azután is, hogy Babits visszavonult az iskolától.

Derék ember volt, tehetséges és hasznos munkás az irodalom egy fontos ágában, kár, hogy elment örökre.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Radio-gyorstelegráfia Berlin és Budapest között Radio-gyorstelegráfia Berlin és Budapest között
Miután a Siemens-Halske-féle gyorstelegráffal a drótnélküli...
Egységes magyarság Egységes magyarság
A hazatérő magyaroknak mondanivalójuk van az anyaországhoz. Az volna...
Burgonya-központ Burgonya-központ
Burgonya-központ létesitését mondja ki a kormány szept. 4-én kelt...
Tábori Posta Tábori Posta
Kedves Barátom, nagyon örvendek, hogy egy kényelmes, tiszta kórházban...
Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok ellen Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok...
Magyarország és Horvátország legjobb ökölvívóinak harmadik...
Magyar iskolák Szlavoniában Magyar iskolák Szlavoniában
A vasut mentén sok magyar tisztviselő-család él horvát földön. Ezek...
Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves
Ibsen, a nagynevű norvég költő most érte meg 75-ik születésnapját. Az...
Ki tud róla Ki tud róla
A könyvnap nevezetes szenzációi közt zajtalanul észrevétlenül jelent...
Radnóti Miklós: Ujhold Radnóti Miklós: Ujhold
Öt évvel ezelőtt írtam először a "Nyugat"-ba Radnóti Miklós...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98