Dtum
Login with Facebookk
1936 | Június

Autóval a magyar maratoni futók nyomában

Gégény legyőzte Galambost

Tűző nap, az égen lomha bárányfelhők, a rekkenő délutáni hőséget alig enyhíti a szelíden lebbenő szellő. A BEAC-pálya kapuja előtt huszonöt trikóra-nadrágra vetkőzött férfi gyülekezik. Maratoni futók, az olimpiai maratoni próbaverseny mezőnye.

Régen voltak ilyen sokan. Itt vannak a szegediek. Debrecen is képviselteti magát. Eljött a régi bajnok. Zelenka is Salgótarjánból. A régi kemény csaták hősei kitörő örömmel üdvözlik egymást.
- Újra itt vagy öreg harcos – borul a szegedi Gyetvai salgótarjáni bajtársa nyakába.

Lovas Tóni, a maga 53 évével frissen jár körül, kísérőt keres, aki kulacsát vinné, majd türelmetlenkedik: itt áll huszonöt ember, csak a szövetség késik – indulni szeretne már.

Végre felállnak a starthoz. Az indító elmagyarázza az útvonalat: Albertfalva, Budatétény, Nagytétény, Budafok, Érdliget, Érd. Aztán megszólal a síp és a huszonöt férfi nekilendül, hogy megvívja az emberi akarat, ideg- és izomerő nagyszerű csatáját 42 hosszú, kemény kilométeren át.

Pár kilométer után szétnyúlik a mezőny. Vass (MTK) a sereghajtó. A többi keszegsovány futóval szemben neki kell tekintélyes súlyt cipelnie. Oszlopos lábai döngve csapódnak a kövezetre, izmos karjai inkább súlyemelésre termettek.

Előre rohanunk. Az első öt kilométernél várjuk be a futókat. Kis Hernádi és Gégény érkezik elsőnek, 17 perc 30 mp-t mutat a stopper. 80 méterrel hátrább Lukács, majd újabb 30 m-rel Galambos következik. 10 km-ig nem változik a helyzet.

Kerékpáros jön az autóhoz.
- Valaki összeesett a futók közül – újságolja.
Pár perc múlva megnyugtatnak bennünket az utánunk jövő autóból.
- Lenkhardt görcsöt kapott. Megmasszíroztuk, vígan fut tovább...
Nem ájult el senki...

Elhagyjuk a futókat, a 15 km-nél állunk. Itt kiszélesedik a mező. Szép a táj. Jobbról gyümölcsösök, búzatábla, balról zöldellő legelő békésen legelésző tehenekkel, lovakkal. Mint egy festmény.

Hernádi itt 150 méterrel vezet Kiss és Gégény előtt. Galambos 200 méterrel hátrább fut. Szörnyű a meleg, a futók inge csupa víz. A szegedi Szalmának lassulnak a léptei, megáll, aztán lassan gyalogolni kezd.

- Ki ez? – kérdi valaki. – Szegedi?
Szalma kísérője felel, de a futónak mondja:
- Nem szegedi, aki ált.
Használt a szidás, Szalma megembereli magát és tovább fut.

A következő tíz kilométeren sok a „hulla”. Mauréri és Bartók egy szekér hátulján lóbálják lábukat. Kiss felerősít. Gégény, Galambos nem veszik át az iramot. 30 km-nél az apró Move-futó 300 méterrel vezet Gégény előtt, aki után csak újabb 600 m-rel fut a néha-néha gyalogló Galambos. 35 km-nél Gégény befogja, majd előzi Kisst, akit 37 km-nél Galambos is faképnél hagy.

Gégénynek most 100 m az előnye, de Galambos utána veti magát. 300 m, majd 200 m. most csak 150 méter a különbség a két futó között. Még pár perc és együtt lesznek. De nem! Galambos leáll, gyalogol.

- Jaj a lábam – panaszkodik. Aztán mégis új erőre kap. Albertfalvánál nagyon sokan drukkolnak Galambosnak.
- Behozza? Nem hozza? – vitatkoznak. Galambos hatalmas erővel rohan a vezető után.
- Galambos győz. – mondják – tavaly sokkal jobban lemaradt, mégis behozta.


De Gégény is ember a talpán. Újra erősít, hiába. Galambos minden erőfeszítése, hiába fut mellette klubtársa, az 3000 m-es Esztergomi, hiába verekszik össze két kerékpáron Galambos állítólagos fölvezetése miatt, Gégny előnye nem hogy csökkenne, hanem egyre nő és mintegy 400 méterrel nagy ellenfele előtt szakítja át a célszalagot.

Boldog, mosolyog:
- Háromszor futottam végig a maratoni távot, először harmadik lette, aztán második, most végre sikerült győznöm. Azt hiszem, megérdemeltem.
Megérdemelte, ő versenyzett a legszebben, végig egyenletes iramban futott, nem gyalogolt egy lépést sem.

Részletes eredmény: 1. Gégény (Postás) 2 óra 56 p 5.2 mp. 2. Galambos (BSzKRt) 2 ó. 57 p 30 mp. 3. Lukács (Postás) 3 ó 06 p. 02 mp. 4. Kiss (MBSE) 5. Zelenka (SBTC) 6. Kapussy (MTK).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98