Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Június

Új találmány: a hangtartóztató

Akármennyi kifogás is hangzik el a rádió ellen, annyi bizonyos, hogy mégis mindenkinek van kedvenc műsorszáma, amit szívesen hallgat. Az idő azonban elviszi a kedvenc hangját is, nem marad más utána, mint egy kellemes emlék és azt a műsort, amely éppen a legjobban tetszett, soha többé nem hallhatjuk.

Soha többé?... talán ez az a szó, amelyet a technikusok a legjobban utálnak. Miért ne lehetne feltartóztatni a hangot? Megörökíteni a jó műsorszámot? A gramofón közismert, egészen egyszerű tehát az eset. Ebben a rovatban már több ízben szólottunk azokról a nehézségekről, amelyek megakadályozzák a rádióműsor hangjainak felvételét gramofónlemezre - házilag.

Költséges és bonyolult dolog a lemezkészítés és akkor is többé-kevésbé tökéletlen eredményre vezet. Ellenben, amint azt már akkoriban is jelentettük, mágneses felvétellel valóban egyszerű mesterség a jó hangfelvétel. Ezt a régi, de máig sem közismert rendszert építették az angolok a legújabb gépmodellbe, amely hét lámpával dolgozik minden hullámon és egyetlen gombnyomásra felvételt készít a tetszésünket megnyert műsorról.

Ez a felvétel nem kopik, bármikor lejátszható, könnyű, nem törékeny, szóval rengeteg előnye van. Maga a rendszer igen elmés es egyszerű. Vékony, 0.08 milliméter vastagságú acélszalag fut le egy elektromágnes előtt, amelybe a hangszóró áramát vezetik. A hangáram a műsor természetétől függően hullámzik és erősebb vagy gyengébb mágneses teret idéz elő.

Az elfutó acélszalag ezt az ingadozást megőrzi, mert ezeknek megfelelően többé vagy kevésbé lesz mágneses. Ha már most így elkészült a felvétel, akkor a lejátszás ennek a fordított művelete. Az acélszalagot elektromágnes sarkai előtt ismét elfuttatják. A szalag mágnessége változást idéz elő az elektromágnesben, illetve abban egészen gyenge áramot indukál.

Ezt azután rádiólámpákkal felerősítve a hangszóróban újra hallhatjuk. Egyszerű dolog év olcsó is, mert ha megúntuk az acélszallag műsorát, akkor egy érdekes törlő szerkezettel egyszerűen eltüntethetjük a felvételt és újat feszíthetünk ugyanarra a szalagra. Ezt a mágnesekből, szalagdobból és kis elektmótorból álló szerkezetet a legújabb angol és amerikai luxusgépekben már megtalálhatjuk. Ez a hangtartóztató.

Az otthoni elkészítése nem a legegyszerűbb feladat. Elég, ha tudjuk, hogy egy ötperces hangfelvételhez nem kevesebb, mint 27 ezer méter fémszalag kell. Igaz, hogy ez a rendkívüli vékonyság miatt nem sok helyet igényel, de pontos vezetése, felcserélése megkívánja az elsőrangú műhelymunkát.

Mindent tudunk az új csodagépről, csak éppen az árát nem. Ezt ugyanis most számítják. Aligha lesz olcsó mulatság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A házak eltolása A házak eltolása
A ház, az valami helyhez kötött, valami olyan fogalom, amelyhez az...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Az ivóviz kérdése a harcztereken Az ivóviz kérdése a harcztereken
A choleráról és a tiphusról egészen biztosan tudjuk, hogy e...
Ki kell szolgálni a tömeget? Ki kell szolgálni a tömeget?
Elismerjük, ilyen kérdést csak kivételes időkben szabad feltenni. A...
A Hungária legyőzte a Spartát és megnyerte a pozsonyi tornát A Hungária legyőzte a Spartát és megnyerte a pozsonyi tornát
A pünkösdi ünnepek alatt rendezte meg a pozsonyi Bratislava nagy...
Német győzelmek Kelet-Afrikában Német győzelmek Kelet-Afrikában
A Berliner Morgenpst a legutóbbi kelet-afrikai harcokról a...
Nagy küzdelem Magyarország kardvívóbajnokságáért Nagy küzdelem Magyarország kardvívóbajnokságáért
Magyarország 1937. évi kardvívóbajnokságait rendezték vasárnap a...
Meghalt a Dreyfus-pör hőse Meghalt a Dreyfus-pör hőse
Kevés olyan szenzációja volt még a világnak, mint annak idején...
Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem Mussolini lenni Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem...
Miskolcon már napokkal ezelőtt plakátok jelentették, hogy ideérkezik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98