Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Rádiós vihar-térkép

A közlekedés szolgálatában ma már döntő szerepe van a rádiónak. A vízi, szárazföldi és légi közlekedés egyaránt nélkülözhetetlen barátot talált az elektromos hullámokban. A rádióhullámok a maguk valóban felülmúlhatatlan gyorsaságukkal felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek a bajok megelőzése terén.

A tengeri utazások hovatovább, ha nem tudják mentesíteni az utasokat a viharok kellemetlenségeitől, az életbiztonság tekintetében semmi kívánni valót sem hagynak fenn.

Az amerikaiaké az érdem, hogy egy egészen új rádiószolgálat bevezetésével ismét biztonságosabbá tették a tengeri hajózást. Szakemberek bevonásával olyan állomást létesítettek, amely óránként a tengerek minden részéből beérkező rádiójelentések alapján vihartérképet készít és ezt a térképet rádió útján juttatja el a nagy személyszállító hajók kapitányaihoz.

Az egész szolgálat alapja a rádiós képtávirat tökéletesített fajtája. Az egyszerű és ami a fő, elronthatatlan gép vad gyorsasággal felveszi a rádiós jeleket és az apró jelekből összerakja és lerajzolva kiadja a térképet, amelyből a szakértő azonnal tudja, hogy milyen időjárás fogadja a hajót órákkal később a kijelölt útvonalon.

A csodák korszakában nem is túlságosan meglepő ez a rádiós vihartérkép, a hajósok mégis és joggal korszakalkotónak tartják az amerikai hivatal felállítását. A szolgálat munkáját eddig csak a nagy tengerjárók vették igénybe, de rövidesen a kisebb teherhajókat is felszerelik a megfelelő gépekkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98