Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

Rövidek

Pacelli bíbornok kommunistaellenes világfrontról tárgyal Amerikában
Washington, november 1.
Pacelli bíboros államtitkár, aki néhány hét óta Amerikában tartózkodik, tárgyalásokat folytatott az amerikai kormánnyal a kommunistaellenes világfront megalakítása ügyében. Pacelli, hír szerint, rendkívül bizakodó jelentést küldött a Szentszéknek. A bíboros államtitkár Washingtonból Londonba megy, ahol szintén a kommunistaellenes kereszteshadjárat megszervezéséről akar tárgyalni.

 

Elnökválasztás Amerikában
Budapest, november 4.

Hónapokon át fantasztikus küzdelem folyik le az Egyesült Államokban a köztársasági elnöki székért. Filmek, rádiók, ujságok, plakátok hirdették a két jelölt, a demokratapárti Roosevelt és a republikánus Landon programját. Minél jobban közeledett a választás napja, november harmadika, annál magasabbra hágott az amerikaiak izgalma. A győztes valószínűleg Roosevelt lesz, immáron másodszor.


Bombazápor Madridra
Madrid, november 1.
(Az Információ tudósítójától.) Franco repülőraja megkezdte a spanyol főváros bombázását. Nemcsak katonai és középületekre zúdítottak valóságos bombazáport, hanem a főváros központjában lévő magánépületekben is komoly károkat okoztak.

A légitámadásoknak eddig 125 halottja és 300 súlyos sebesültje van!

Római jelentés
Róma, november 8.
A küszöbön álló bécsi háromhatalmi konferenciának az olasz közvélemény rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít. Az értekezlet – írják a lapok – igen kényes politikai légkörben ül össze. Közvetlenül Mussolini milánói beszéde után tartják meg és az értekezletnek úgy politikai, mint gazdasági, valamint pénzügyi téren fontos kérdéseket kell megoldania, tekintettel a legújabb eseményekre is. Ciano gróf útját Bécsbe és Budapestre Mussolini reálpolitikájának tüntetéseképpen kell felfogni és ez az utazás hozzájárul majd Európa helyzetének tisztázódásához és tartós megbéküléséhez.

Nyilas tüntetők beverték a debreceni zsidótemplom ablakait

Debrecen, november 8.
Vasárnap délután nagy csoport nyilaskeresztes fiatalember vonult végig Debrecen uccáin. A zsidókat szidalmazták és gúnydalokat énekeltek. Beverték a zsidótemplom ablakait, azután csoportokban a mellékuccákba vonultak. Amerre jártak, üvegcsörömpölés hallatszott: csaknem minden ház ablakát beverték, többek között az egyik református elemi iskola igazgatótanítójának ablakát is.


Mire a rendőrség odaérkezett, szétfutottak. Öt nyilaskeresztes párttagot előállítottak.

Nyolc társával együtt halálraítélt a szovjetbíróság egy német mérnököt

Moszkva, november 22.
A novoszibirszki bűnpernek mind a kilenc vádlottját, köztük Spickling német bányamérnököt is halálra ítélték.


Az ítélet véglegesnek tekinthető. A vádlottaknak csak az a lehetőségük van, hogy kegyelmi kérvényt nyujtsanak be. A moszkvai német követ azonnal lépést tett a kormánynál és követelte, hogy biztosítsák a kegyelmi kérvény elfogadását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Búcsú abíborostól Franklin D. Roosevelt és Ale Landon Egy rommá bombázott ucca Kánya Kálmán, Ciano gróf és Darányi Kálmán A debreceni zsidótemplom
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98