Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Roosevelt elnökkéválasztása befejezett tény

Newyork, október.
Néhány hét mulva megtartják az amerikai elnökválasztást és ezen a választáson a köztársasági párt, vagy ahogy önmagát nevezi: Great Old Party halálraitéltként vesz részt. A próbaválasztásokon mindenütt, ahol eddig a köztársaságiak vezettek, most a demokraták kerültek ki győztesként. Aközül a sok köztársaságipárti képviselő közül, akivel Chicagóban és Washingtonban alkalmam volt beszélni, egy sem akadt, aki őszintén remélné Roosevelt szociális reformjaitól - Hoover ujraválasztását.


Tagadhatatlan, hogy Hoover ma Amerika legnépszerütlenebb embere. Amióta a veterán katonákat gázbombás támadással verette ki Washingtonból, minden katona gyülöli az elnököt. Maga Washington rendőrfőnöke éleshangu nyilatkozatban jelentette ki, hogy kár volt nyomorgó öreg katonák ellen egész hadsereget fölvonultatni és azokat, akik Verdunnél küzdöttek az amerikai lobogó alatt, fegyverrel kikergetni saját városukból. Hoover csak a Wall-Street, a bankok és a nagyiparosok vannak, akik félnek.


A farmerek, akik a négy év előtti választáskor mind republikánusok voltak, most nagyrészt szintén Rooseveltre szavaznak. A gazdák elkeseredettek, azt mondják, hogy Hoover elsőrangu üzletember és Amerika egyik legujabb kereskedelmi államtitkára volt, de a krizis ellen semmit sem tudott tenni. Hoover a népszerütlenség tetőfokán fogja elhagyni a Fehér Házat, hogy visszatérjen kaliforniai birtokára. Európa szempontjából az ő bukása nem lesz előnyös, mert az elnök az amerikai közvéleménnyel szembefordulva, a háborus adósságok eltörlése mellett foglalt állást, ami egyébként az amerikai bankárok és nagyiparosok álláspontja is.

 

Ez okozza Hoover vesztét, mert az amerikai közvélemény őt tekinti a Wall-Street washingtoni képviselőjének. Hoover ellenfele és az Egyesült Államok leendő elnöke, Roosevelt, aki jelenleg Newyork állam kormányzója és aki mindössze 48 éves, még nem játszott nagyobb szerepet az amerikai közéletben, tehát nem volt alkalma népszerültenné válni.


A farmok népe gyakran összetéveszti a meghalt köztársasági elnökkel, Theodore Roosevelttel, aki az elnökjelöltnek csak távoli rokona volt. Theodore Roosevelt gyermekei: Alice leánya, aki Longworth volt képviselőházi elnök özvegye és Theodore nevü fia, a Filippini-szigetek kormányzója különben Hoover érdekében korteskednek.


Franklin Roosevelt nem nagykaliberü egyéniség, aminthogy az Egyesült Államok legjobb elnökei általában nem geniek, de rendkivül rokonszenvesek, előkelő modoru ur és sokkal inkább baloldali fölfogásu, mint saját pártjának legtöbb vezére. Programja egyébként nagyon óvatos és meglehetősen határozatlan. Azt mondja, hogy meg akarja akadályozni a káros tőzsdespekulációt, segítséget akar nyujtani a bajbajutott földmüveseknek és a munkanélkülieknek.


A háborus adósságok megfizetését követeli, de tudja, hogy ehhez pénz kell, ezért a vámok leszállítása utján kereseti lehetőséget akar nyujtani Európának az amerikai piacon. Programjának talán legfontosabb pontja az alkoholtilalom megszüntetése. Ez teszi népszerüvé Rooseveltet, aki a prohibició, vagyis az alkoholtilalom eltörlésének jelszavával fog győzni az amerikai elnökválasztáson.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A malmok regale-jogának megszüntetése A malmok regale-jogának megszüntetése
Érdekes megállapításokat közöl dr. Karácson Jenő, az Őskeresztény...
Szeged – Hungária 3:2 (2:0) Szeged – Hungária 3:2 (2:0)
A Hungária kezdi a játékot, de a csatársor egyelőre nem érti meg...
Churchill a levegőbe dobta cilinderét… Churchill a levegőbe dobta cilinderét…
A Themse parton aranyban és bíborban tündöklő díszpáholy áll. A...
A fogadalom A fogadalom
Amerikában sem ritka dolog a válás. Egy asszony – a férj...
Világszenzáció Afrikában Világszenzáció Afrikában
A sajtó- és propagandaügyi minisztérium a következő, 183. számú...
Demokratikus áramlat Demokratikus áramlat
Tör mindenfelé a demokratikus áramlat... a legósdibb intézmények...
Plastikus photographiák Plastikus photographiák
Rajzunkon ugyannak a tárgynak, két, egymás mellé helyezett tégelynek,...
Gömbös Gyula Mezőkeresztesen Gömbös Gyula Mezőkeresztesen
Gömbös Gyula honvédelmi miniszter és a miskolci főispáni installáción...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A kakas mikor együtt van a tyukokkal azáltal tünik fel, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98