Dtum
Login with Facebookk
1936 | Október

Csehszlovákia – Magyarország 5:2

A pálya tribünjén a díszpáholyban a prágai magyar követséget vitéz Ujszászy István alezredes katonai attasé képviselte. A pályára kifutó magyar csapatot hűvös taps üdvözölte, amely hatalmas erejűvé nőtt a hazai csapat pályára lépésének pillanatában.

A szokásos üdvözlések után Titkos és Cstroky futottak a bíróhoz. A feldobott pénzdarab a cseheknek kedvezett és így a magyar csapat kezdi meg a játékot a szél ellen.

Magyarország: Pálinkás – Polgár, Fekete – Seres, Szűcs, Lázár – Sas, Cseh, Kállay, Toldi, Titkos.
Csehszlovákia: Klevonec – Fiala, Cstyroky – Bouska, Boucsek, Truhlar – Horak, Klotz, Melka, Kopecky, Rulc.

Kállay indítja a labdát és már az első percben Titkos lövése ad munkát a cseh kapusnak. Újból Titkos hibázik, de néhány pillanat múlva már a csehek rohamoznak és Kloc lesállásból gólt lő. A bíró nem adja meg.

Kloc újabb támadását Pálinkás öklözéssel hárítja el, ugyancsak szépen védi Kopeczki lövését. Az eddig felhős égboltozat hirtelen megvilágosodott, a felhők mögül előbújt a nap és erre a magyar csapat megszerzi a vezetést is. Kállay Titkost pompás labdával futtatja.

Titkos ügyesen magára húzza az egész védelmet mindenki beadást várt tőle, amikor a szélső közvetlenül közelről éles lövéssel Magyarországnak szerzi meg a vezetést. 1:0.

Kezdés után korner esik a magyar kapu ellen, Pálinkás, előbb Melka, utóbb pedig Horák lövését fogja. A 13. percben Kloc veszedelmesen tör ki, Polgárt elgáncsolja, de lövését Pálinkás menti. Csehszlovákia csapata egyre nyomasztóbb fölénybe kerül. Melka nagyon veszélyes.

A magyar csapat is elér egy sarokrúgást, később pedig Titkos kerül jó helyzetbe, de a bíró a cseh határbíró integetésére tévesen megállítja. A 26. p. egyenlítenek a csehek. Rulc jó labdával lefut, beadását Kloc egy lépésről nagy erővel küldte a hálóba, 1:1.

A magyar csapat nagyon bágyadtan játszik, nem sikerül semmi és a végzet nem is marad el: öt perc múlva a csehek vezetéshez jutnak. Kloc a félpályáról lefut, a magyar hátvédek nem tudják utolérni és a cseh csatár a tehetetlen Pálinkás mellett 15 méterről a kapuba talál. 2:1.

A mérkőzés sorsát most már a csehek tartják kezükben. Hiába dolgozik Toldi, a többiekben ezúttal nincs erő. Mégis sikerül az egyenlítés. A 34. percben Titkos lefut Toldi labdájával, visszajátszik az összekötőhöz, aki éles lövéssel kiegyenlít. 2:2.

Kloc egy támadás után megsérül, és három percre kiáll, majd a bíró Toldit keménységéért figyelmezteti. A félidő a csehek támadásaival ért véget.

Szünetben a szövetségi kapitány erélyesebb és lelkesebb munkára buzdítja a magyar csapat tagjait, akik azonban szinte egykedvűen hallgatják lelkesítő szavait Látszik rajtuk a vereség előérzete, lehorgasztott fejjel mennek ki a második félidőre.

Erős cseh támadásokkal indul a második félidő. A csehek fölényéhez hozzájárul az is, hogy a két határbíró, állandóan elengedi lesről induló támadásaikat, de zászlójuk mindannyiszor a magasba lendül, amikor magyar csatár jut labdához.

Horác összeütközik Feketével, aki megsérül és ettől kezdve kissé bizonytalanul szerepel. Sorra futnak a cseh támadások a magyar kapu felé. Rulc. Truhlar, Kloc és Melka lövéseit fogja Pálinkás.

A 6. percben a kitörő Klocot az egyik határbíró leintette lesállás címén, mire a közönség hatalmas tüntetést rendez. Néhány perc múlva Polgár ellen tüntet a közönség, mert keményen gáncsolja Klocot, a balszerencse is a magyarok mellé szegődik, mert a 15. perci szabadrúgás után Cseh II. fejese a kapufáról pattan vissza.

Kállay-Toldi-Titkos támadást Fiala csak korner árán tudja elhárítani, de ugyanez a sorsa Rulc támadásának is, aki elől Polgár rúgja az alapvonalon át a labdát.

A csehek egyre keményebben játszanak, látszik, hogy mindenáron meg akarják szerezni a győzelmet. Minden összecsapás után fájdalmasan fogják tagjaikat a magyar játékosok. A 24. percben csúnya jelenet adódik Fiala és Lázár között.

A két játékos egy összecsapás után egymásnak ugrik, és valóságos ökölharc fejlődik ki közöttük. A bíró megelégszik a figyelmeztetéssel, holott a cseh játékost feltétlenül ki kellett volna állítania. A 32. percben a vezetőgól reménye csillan meg a magyarok előtt.

Titkos átvágott labdáját Sas Csehhez adja, aki azonban jó helyzetben elhibázza a labdát. A magyar gól nem sikerül, míg a csehek szerencsésebbek. Egy perc sem telik el az elhibázott helyzet óta, amikor Polgár csak korner árán tudja Horácot feltartóztatni. Egymásután három korner hozza veszélybe a magyar kaput és a harmadikból Kloc közeli lövése a hálóba jut. 3:2.

A cseh védelem felháborító keménysége elvette csatáraink kedvét a további támadásoktól. A végzet a 33. percben teljesedik be, Melka feltűnő lesállásból indul, Klochoz tolja a labdát, akinek éles lövése a felső kapulécről pattan a hálóba. 4:2.

A magyar csapat elveszti a fejét, Seres ok nélkül kornert vét, majd a lesről induló Rulcot gáncsolja. Két sarokrúgás is esik a magyar csapat ellen, amelynek védelmében Fekete látszólag teljesen megzavarodott. Még két perc hiányzik a befejezéshez, amikor a lendületes Rulc pontos beadását Kopecki kapásból küldi Pálinkás hálójába. 5:2.

Kezdés után Toldi szereli Bohuskát, mire a cseh játékosok körülveszik és összerugdalják. A közönség hangorkánban tör ki, fékevesztetten biztatja játékosait, akik közül Fiala kíméletlen durvaságokkal tartóztatja fel a különben is tehetetlen magyar csatárokat.

Az utolsó percben a magyarok eredménytelen kornert rúgnak, és amikor Pálinkás ki akarja rúgni Kloc labdáját, a bíró a mérkőzés végét jelzi. Teljes hangzavarban vonulnak le a csapatok a pályáról.

A lesgóloktól és a durvaságoktól eltekintve a fiatalokkal felfrissített cseh csapat rászolgált a győzelemre, mert egységesebb volt és csapatrészei nagyobb lendülettel működtek. A csatársor legjobbjai, Kloc és Kopecki, a fedezetsoré Bohuska, a védelemé Klenovec.


Kiemelkedett az egész cseh csapatból Fiola kíméletlen durva játéka, amellyel a negyvenezer főnyi közönség hangorkánjától amúgy is megfélemlített magyar csatárok nem tudtak szembeszállni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98