Dtum
Login with Facebookk
1936 | Szeptember

Mi történik a búzapiacon?

Pontosan egy héttel ezelőtt a búza irányárait 40 fillérrel emelte fel rendeletileg a kormány. Két nappal ezelőtt pedig, bár nem hivatalos formában, de további 40 filléres emelés következett be.

Nem kívánjuk firtatni,
hogy e kettős emelés mögött mi van, csak megállapítjuk, hogy a gazdasági évnek most következő szakaszában a gazdákat elfoglalja a tengeritörés munkája, azután következik az őszi szántás periódusa s régi tapasztalati tény, hogy az évnek ebben a részében a búzakínálat meglehetősen lecsökken.

Lehet, hogy ez a természetes oka
annak a tartózkodásnak, amellyel a magyar gazdák búzájukat a piacra viszik, de lehet, hogy a magyar gazdák egy része, amely igen figyelmesen követi a nemzetközi búzapiac alakulását, úgy gondolkodik, hogy nem sietős számára búzáját eladni akkor, amikor a liverpooli piacon újból emelkedő búzaárakat jegyeznek.

A kormány által megállapított hivatalos irányárakat
a gazda minden körülmények között megkapja, ha tehát egy keveset spekulálni akar magasabb árakra, úgy ezt minden kockázat nélkül megteheti, mert hiszen a kockázatot nem ő, hanem más viseli. Kérdés csupán az, taktikailag helyes-e ez a részletekben való irányáremelés.

Annakidején előre megírtuk,
hogy a búzaárak megmerevítése ebben az évben, a világpiac mai helyzetében, nem ajánlatos. A kérdést, kinek volt igaza, a legközelebbi hetek fogják eldönteni s kiderül az is, hogy a magyar gazda helyesen számít a magasabb búzaárakra.

Egyebekben az olasz búzakivitel céljára szolgáló mennyiség
be van fedezve, bár kissé közvetett módon, Belgiumba pedig a napokban ment ki az első igen csekélymennyiségű magyar búza. Olyan csekély volt ez a mennyiség, hogy nem is dunai úton, Brailán keresztül, hanem Regensburgon és Mannheimen át megy ki a belga malmokba.

Az osztrák lisztkivitel kérdésében felmerült vitát
az elmult héten Ferenczi államtitkárnak igen előnyös megegyezéssel sikerült áthidalnia és pedig magyar részről olyan engedménnyel, amely az osztrák követeléseknek alig egyharmadát teszi ki. Az osztrákok azt követelik, hogy a magyar lisztvitelnél a Külkereskedelmi Hivatal ugyanolyan levonásokat eszközöljön, mint a búzánál, mert egyébként az eredeti számítások megdőlnek. Ezt a vitát sikerült a bécsi tárgyalások során megoldani, úgyhogy a magyar lisztkivitel Ausztriába most már a normális és szerződésszerű keretek között folyhat tovább.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98