Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

Példátlan botrány a káposztásmegyeri lóversenyen

A tömeg kőzáport zúdított a totalizatőr és a büfé ablakaira.

Húsvét vasárnapján a káposztásmegyeri lóversenypályán rendezte meg idénynyitó versenyét az Úrlovasok Szövetkezete. A verseny hatodik futamában a totalizatőr kasszák előtt hirtelen olyan botrány tört ki, amilyenre eddig a magyar lóversenyek történetében alig akad példa.

A hatodik futamban négy ló állt starthoz: Farandole, Epizod, Napfelkelte és Cica. Az indító elhelyezkedett a pálya mellett, a lovak nekiiramodtak a gyepnek, a következő pillanatban három ló lovas nélkül repült ki a starthelyről, míg a negyedik lovasával együtt állva maradt.

Első percben senki sem tudta mi történt. Az egyik lovat sikerült a kanyarodóban elfogni, a másik kettő azonban lovas nélkül is teljes sebességgel futotta az úgynevezett „Villámverseny” 900 méteres távolságát. Ez a két ló éppen a verseny két legjobban fogadott lova, Epizód és Farandole volt. A két paripa a versenytáv lefutása után hirtelen irányt vett és meg sem állt Alagig, az istállóig. Az elfogott lovat, Cicát visszavitték a starthelyhez. A közönség egyszerre észrevette, hogy felhangzik a startot jelző csengő és Napfelkelte és Cica, Müller és Krimza zsokékkal máris a célegyenesbe fordulva versenyez. A két versenyző még a célba sem ért, amikor a közönség már tomboló zajjal fenyegetően követelte, hogy semmisítsék meg a versenyt.

Ezt a pótfutamot megelőzően ugyanis a totalizatőr-kasszáknál rövidzárlat támadt, a gépek nem működtek és a közönség fogadását már nem tudták felvenni. Az előző futamok is sorozatos favoritvereségekkel végződtek s az elkeseredett közönség most minden veszteségét ezen a futamon szerette volna behozni. Izgalmas pillanatok következtek. A nézőtér második helyén ekkor már hangorkánná fokozódott a kiáltozás, öklök emelkedtek a levegőbe, kődarabok repültek át az első hely előkelő közönségének soraiba. A közönség fejvesztetten menekült fel a tribünökre, mire valóságos kőzápor zúdult a büffé és a kasszák ablakaira.


A pályán dr. Nagy Béla rendőrfogalmazó tartott ügyeletet. Amikor látta, hogy a helyzet egyre veszedelmesebbé válik, utasítást adott Vargha István rendőrfelügyelőnek, hogy azonnal kérjen segítséget a Mosonyi uccai rendőrlaktanyából. A pályán ugyanis mindössze öt rendőr teljesített szolgálatot. Nagy fogalmazó közben átugrott a harctéren, bátran és elhatározottan a zajló tömeg elé lépett és karját magasra emelve igyekezett lecsillapítani a felháborodott embereket.
Tessék nyugodtan maradni! – kiáltotta stentori hangon. – Azonnal beszélek az igazgatósággal! …. Várjanak türelemmel néhány percig!
A pillanatnyi nyugalmat felhasználva, felsietett az igazgatósági emelvényre, ahol gróf Szirmay Sándor, Geist Gyula és vitéz Horthy István tábornok igazgatósági tagokat felkérte arra, hogy húzassa fel az óvást jelentő kék golyót. A következő pillanatban felrepült az előbb már jóváhagyott verseny után a kék golyó. Ugyanekkor megszólalt a megafón:
Sürgősen kérjük a pályaorvost a mázsaházba!
Ujabb izgalom hulláma morajlott végig a tömegen. Pillanatok alatt elterjedt a hír, hogy a három zsoké, aki a hatodik futam startjánál lezuhant a ló hátáról, súlyos sérüléseket szenvedett.

Rózsa Lászlónak, az Epizód lovasának jobblába, Sós Pálnak, a Farandole lovasának pedig a bordája törött el s mindkettőjüket súlyos állapotban kellett beszállítani a pestújhelyi gróf Károlyi kórházba.

A pálya bejáratához ebben a pillanatban érkezet meg nagy szirénázással a Mosonyi uccából kihívott rendőri riadóautó, amelyről Kóczián János felügyelő vezetésével harminc rendőr szállt le és nyomult be a pályára. A rendőrök körülvették a tüntetőket és visszanyomták őket, nehogy további kárt okozzanak. Az igazgatóság döntése pedig még egyre késett. Most már olyan óriási volt a kiabálás és a zűrzavar, hogy a megafón hangja is elveszett benne. Amikor a lárma végre elült, ismét megszólalt a megafón s bejelentette, hogy az igazgatóság az Epizódra és Farandolera elhelyezett téteket saját pénztárából visszafizeti.

Időközben ugyanis a totalizatőr-kasszák a győztes lóra, a hetes startszámú Napfelkeltére már kifizetették az osztalékot. A megafón bejelentésére újabb tumultus támadt- A fogadók ugyanis időközben már eldobták a tikettjeiket s a kincskeresők elkeseredett hada most egymást letaposva rohant a pénztárak felé, hogy a földön szétdobált, összetaposott tikettek között megkeresse azokat, amelyek ezt a két lovat fogadták.

Pillanatok alatt a földön gomolygó csoportok keletkeztek, amelyek egy-egy jegyért valóságos közelharcot vívtak. A rendőrség végre erélyesen helyreállította a rendet. Az igazgatóság a visszafizetést azzal indokolta, hogy szabálytalanul, idő előtt zárták le a totalizatőr-pénztárt. Az Úrlovasok Szövetkezete nyomban szigorú vizsgálatot indított: kik terhel a felelősség? Csakhamar megállapították, hogy a balesetek és az ebből keletkezett óriási zürzavart a hibásan működő startgép okozta.

Az Úrlovasok Szövetkezete az általános megdöbbenést keltő botrányról a következőkben nyilatkozott:
A Villám-díjat a versenyszabályoknak megfelelően futottak le. Epizód és Farandole a starter kezében voltak, de megváltak lovasaiktól a startnál. Harangütés után a második két lóra a kifizetés szabályszerűen megtörtént. Miután a bizottság meggyőződött arról, hogy egyesek a totalizatőr hibás működése következtében nem tudták fedezeti tétjeiket elhelyezni, úgy intézkedett, hogy az Epizódra és Farandolera a totalizatőrnél elhelyezett tét- és befutófogadások tétjeit a szövetkezet sajátjából kifizeti.


Újságunk beszélt gróf Szirmay Sándorral, az Úrlovasok Szövetkezete elnökével is.
Végtelenül sajnálom az esetet – mondotta – hibánkon kívül történt. Anélkül, hogy ebből a precedenst teremtenénk, elmentünk a méltányosság legmesszebbmenő határáig. A szövetkezetet ebből kifolyóan közel tízezer pengős károsodás érte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háború képei A háború képei
A háburu képei. A balkáni háborunak, noha még döntés nem történt, már...
Reformok Törökországban
Konstantinápolyból jelentik julius 21-ikéről: Az osztrák-magyar és...
Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát
Vasárnap délelőtt rendezték Magyarország ökölvívó csapatbajnokságának...
Eredménnyel végződtek Kállay miniszter bécsi tárgyalásai Eredménnyel végződtek Kállay miniszter bécsi tárgyalásai
Régóta vajudó kérdése a magyar gazdasági életnek az osztrák export...
Engel országos rekorddal győzött Párisban Engel országos rekorddal győzött Párisban
A magyar úszó és vízipóló csapat hétfőn Párisban vendégszerepelt. A...
Harcok az Alpokban Harcok az Alpokban
z olasz hadsereg nem csupán az Isonzó folyó és Görz városa irányába...
A középiskolás leányatléták nagy seregszemléje A középiskolás leányatléták nagy seregszemléje
Hideg, csípős szél vágtat keresztül a BBTE-pályán és nagy esőfelhőket...
Előkelő klubélet Előkelő klubélet
A klubok nagy száma jellemzi leginkább azt, hogy mily nagy szerepet...
Ujpest polgármesterének felhívása zsidók lakásainak igénybevétele ügyében Ujpest polgármesterének felhívása zsidók lakásainak igénybevétele...
Dr. Szalay Sándor, Ujpest polgármestere a következő felhívást...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98