Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

Tengeriből fölöslegünk van

A magyar tengerifölösleg értékesítése lépett e napokban az érdeklődés előterébe, különösen mert a Futura vezérigazgatója jelentős mennyiségű magyar tengeri átvételéről most folytat az illetékes Reichssteltekkel Berlinben tárgyalásokat. Az 1935. évben csak 14.5 millió mázsa tengerink termett, úgyhogy 4.5 millió mázsát importálnunk kellett. Az elmult évi tengeritermésünk 26 millió mázsa volt, ami a belső fogyasztást csökkent sertésállomány mellett jóval meghaladja.

A rozs magas ára miatt több tengerit használunk fel
ez évben hízlalásra, ez a körülmény 1.2 millió mázsa többfogyasztást jelent, de még ennek számbavétele mellett is jelentékeny, többmillió mázsa tengerit kell exportálnunk őszig.

A jugoszlávok hozzánk hasonló helyzetben vannak
s mégis a jugoszláv jegybank tengerikivitelét csak aranyértékű deviza ellenében engedélyezi, s még Ausztriába sem engedélyez kompenzációs alapon kukoricakivitelt. A jugoszláv jegybank a világpiaci helyzetet igen helyesen ítéli meg, mert egyedül Angliának és az Egyesült Államoknak tengeriszükséglete olyan nagy, hogy az az argentinai ótermésből nem fedezhető. Az ezévi argentinai termés pedig nem túlságosan nagy s ezenfelül május közepe előtt alig kerülhet elhajózásra, úgyhogy csak júniusban kerülhet a fogyasztóhoz.

Ilyen körülmények között feltehető,
hogy a dunai tengerit a nyugat-európai fogyasztók erősen keresni fogják, bár figyelembe kell vennünk, hogy a teljesen abnormis időjárás folytán a magyar tengeri egyelőre még túlsok nedvességet tartalmaz s hajóval történő elszállításra ma még nem alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98