Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

Élet az örök havon és jégen, a kryobionták

Amint az Alföld homokjának, szikeseinek, vagy a magas hegységek rohanó patakjainak megvan a maguk növény-, illetőleg állatvilága, éppen úgy az örök hó és jég birodalmának is jellemző élő lényei vannak, amelyek kryobionták-nak nevez a tudomány.

Ezeket a sajátos élő lényeket sehol sem találjuk másutt, csupán az említett fagyott élet-tereken (biotopokon). Ma már egész sereg olyan állati, illetőleg növényi parányi szervezetet ismerünk, amelyek a kryobionták körébe tartoznak.

Amíg a melegkedvelő (thermophil) élő szervezetek 30-80, sőt némelyik 100 C°hőmérséklet mellett érzik jól magukat, vagy például virágos növényeink 0-40 C° mellett, addig a jég és hó lakóinak a 0 C° körüli hőmérséklet a legkellemesebb. A hőmérséklet emelkedése, egyes fajokra úgy hat, mintha leforrázták volna őket.

A melegvérű állatok minden életműködése 36 C° körül, a kryobiontáké 0 C° körül játszódik le. Mihelyt emelkedik, vagy süllyed a hőmérséklet, élettevékenységük is csökken, melyet csak a 0° körüli hőmérséklet indít el ismét. Addig is lappang bennük az élet, de a sokszor és hirtelen ismétlődő befagyást és felolvadást bántalom nélkül el tudják viselni.

Legnagyobb részük klorofilltartalmú, asszimilálni tudó moszat. Táplálékukat részint a hómezők felületére hulló porból merítik, amely por napos időben a hófelületeken áramló hideg, tehát sok oxigént és széndioxidot tartalmazó vízben részben feloldódik.

A hó- és jégfelületeken élő parányi, legtöbbnyire egysejtű, növényi szervezetek - amelyek nagysága alig haladja meg a néhány ezredmillimétert - kedvező életkörülmények esetén olyan nagy tömegben lepik el a hó-, illetőleg a jégfelületekét, hogy egészen színessé teszik. Ez a rendkívül érdekes és ritkán látható természeti jelenség a színes hó, vagy hóvirágzás, jégvirágzás. Különböző színű, piros, rózsaszínű, zöld, fekete, sárga színű hóvirágzást és világos bíbor-barnás színű jégvirágzást ismerünk.

A színes hó már régóta ismert volt a sarkutazók és magashegyi turisták körében. Davis már a XVI. században látott színes havat a Mount Raleigh-on. 1671-ben Martens a Spitzbergákon, 1778-ban Saussure az Alpesekben a Nagy Szent Bernát közelében és Ross kapitány Grönland partjain, melynek megkapó rózsaszínű hómezőit „crimson cliff”-nek nevezi.

Hazánkban először Buchholtz Jakab késmárki tűmíves látott veres havat 1752-ben a Mengusfalvi völgyben; azóta a Magas-Tátra sok helyén megfigyelék (Omladék-, Poduplasky-völgy, Teszka, Villa-gerinc, Felkai-völgy, Tengerszem-csúcs, Nagytarpataki-völgy stb.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Máris jó formában van az Újpest Máris jó formában van az Újpest
Újpest - MTK 4:1 (4:0) Az Elektromos-pályán a második mérkőzésre sem...
Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj elnöke. Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj...
Wilsont az első választási aktusnál elnöknek választották,...
A szerves kémia születésének századik évfordulójára A szerves kémia születésének századik évfordulójára
Ha a sok csodálatos, ezer fényben csillogó, szikrázó tűzijátékra,...
Kossuth bucsuja Kossuth bucsuja
Hazafias melegséggel ünnepelte meg a magyar nemzet, legnagyobb...
Metropolis Metropolis
Másfél éven keresztül készültek a nagy európai filmvárosban, a Berlin...
Scheidemann, a német köztársaság megteremtője búskomor Scheidemann, a német köztársaság megteremtője búskomor
Pöstyénből jelenti tudósítónk: Botra támaszkodó, megtört, kopottas...
A.S. V. Nürnberg – L. F. C. Nürnberg 4:2 (1:1) A.S. V. Nürnberg – L. F. C. Nürnberg 4:2 (1:1)
A német futball „Hochburg”-jában, Nürnbergben is megvan a...
Szegény Honthyn alaposan elverték a port a héten a retikülaffér miatt! Szegény Honthyn alaposan elverték a port a héten a retikülaffér...
A színház kellékese (sőt főkellékese) feljelentette misztikus éjféli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98